УКР РУС
» » В НАЗК на Тупицького склали два адмінпротоколи за незадекларовану землю в Криму
Всі новини

В НАЗК на Тупицького склали два адмінпротоколи за незадекларовану землю в Криму

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав два адміністративних протоколи щодо відстороненого голови КСУ Олександра Тупицького через умисне недекларування ділянки в Криму та щодо конфлікту інтересів. Про це повідомила прес-служба НАЗК.

В НАЗК зазначили, що 1 жовтня 2020 року, майже за місяць до скандального рішення КСУ, НАЗК звернулося до Тупицького з проханням пояснити, чому він не вказав у своїй декларації ділянку в Криму, отриману за законодавством держави-окупанта.

"27 жовтня суддя проголосував за рішення, у якому зокрема визнавалося неконституційним право НАЗК складати адмінпротоколи. Отже, Олександр Тупицький вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів. Тепер, коли Верховна Рада відновила згадане право НАЗК, ми мусимо скласти 2 адмінпротоколи щодо Тупицького – щодо умисного незазначення ділянки в декларації та щодо конфлікту інтересів", – заявив Новіков.

За його словами, з 31 грудня 2020 року діють зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, і скласти протокол щодо таких адмінпорушень, вчинених суддею, може лише особисто голова НАЗК чи його заступники.

В агентстві зазначили, що 27 жовтня минулого року Тупицький взяв участь у розгляді рішення, яким право НАЗК складати адмінпротоколи було визнано неконституційним.

"Отже, Олександр Тупицький голосував за прийняття рішення в тій редакції, що задовольняла його приватний інтерес", – повідомили в НАЗК.

В агентстві додали, що до того судді КСУ скасували положення закону "Про запобігання корупції", які не оскаржувались у поданні 47 народних депутатів.

"Таким чином, у ході керівництва розглядом справи Олександр Тупицький "перебрав на себе виключні повноваження парламенту та суб’єктів права на конституційне звернення, чим грубо порушив вимоги ст. 150 Конституції України та закону України "Про Конституційний Суд України", – наголосили в НАЗК.

В агентстві зауважили, що під час перевірки декларації Тупицького у Єдиному реєстрі довіреностей знайшли довіреність від 4 листопада 2018 року, якою Тупицький призначив певну особу представляти його як власника кількох об'єктів, серед яких є земельна ділянка, розташована в тимчасово окупованому Росією Криму.

В НАЗК додали, що 19 липня 2018 року Тупицьких набув права власності на вказану земельну ділянку за російським законодавством.

"Таким чином, Тупицький О.М. отримав у фактичне користування вказану земельну ділянку з порушенням закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (ч. 4 ст. 11)", – наголосили в агентстві.

В НАЗК зазначили, що вручені Тупицькому протоколи будуть передані до суду.

Нагадаємо, 19 січня слідчі ДБР за погодженням в.о. генпрокурора повідомили про підозру голові КСУ Олександру Тупицькому у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя.

 

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну