УКР РУС
» » Зеленський має ветувати компромісний закон про брехню в деклараціях – глава НАЗК
Всі новини

Зеленський має ветувати компромісний закон про брехню в деклараціях – глава НАЗК

Якщо президент не накладе вето на компромісний закон № 4460-р, яким Рада не передбачила тюремну відповідальність за недостовірне декларування, антикорупційні органи в Україні перетворяться у структури, що розслідують проступки, а не злочини. Про це заявив глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в ефірі програми "Свобода слова", пише "Укрінформ".

Він заявив: "Якщо президент не накладе вето на цей закон, НАЗК перетвориться в орган, який проводить розслідування кримінальних проступків, навіть не злочинів. І, звичайно, тоді можна буде пред'явити антикорупційному органу, антикорупційному суду претензії, а де посадки? Але в цьому випадку питання посадки – це питання не НАЗК, це питання Верховної Ради".

Він також нагадав, що Угода про асоціацію з ЄС передбачає гармонізацію українського законодавства із законодавством Європейського Союзу в частині відповідальності за корупцію.

"Польща, Чехія, Литва, Франція передбачають за недостовірні відомості в декларації до 8 років позбавлення волі. А в Україні, яка в рейтингах корупції набагато нижче цих країн, і в економічних рейтингах (також нижче – ред.) у зв'язку з тим, що корупція становить значну небезпеку, чомусь взагалі не передбачено позбавлення волі", – говорить Новіков.

Він також нагадав, що частиною плану щодо лібералізації візового режиму для України був блок "Громадський порядок і безпека", який передбачав створення антикорупційного органу та прийняття антикорупційного законодавства.

"На цей момент і це антикорупційне законодавство, і кримінальний кодекс, і закон про запобігання корупції, вони знищені", – каже очільник НАЗК. Новіков також повідомив, що звернувся з листом до президента, в якому просить застосувати до вказаного закону право вето.

"Національне агентство з питань запобігання корупції, згідно з конвенцією ООН проти корупції, є органом, який забезпечує формування та реалізує антикорупційну політику. І зрозуміло, що як агентство, яке забезпечує антикорупційну політику, нас не влаштовує цей закон. І тому ми звернулися до президента з вимогою, з проханням накласти вето на нього", – проінформував Новіков.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила компромісний законопроєкт про покарання за неправдиве декларування. Проєкт закону підтримали 289 народних депутатів.

Нагадаємо, 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування. 

У НАЗК вже заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Бо два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

Варто зауважити, посли країн "Великої сімки" висловили стривоженість щодо такого рішення.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну