УКР РУС
» » НАЗК просить розслідувати закриття корупційних справ судами: Верховна Рада відреагувала
Всі новини

НАЗК просить розслідувати закриття корупційних справ судами: Верховна Рада відреагувала

Голова НАЗК Олександр Новіков звернувся із листами до генерального прокурора Ірини Венедіктової та голови Верховного суду Валентини Данішевської через конфлікт інтересів, коли суди безпідставно закривають справи після рішення Конституційного суду. Про це повідомили в прес-службі НАЗК.

"Рішення Конституційного суду України (КСУ) №13-р/2020 позбавило НАЗК можливості складати адміністративні протоколи, пов’язані з конфліктом інтересів. Однак статті Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), якими передбачається відповідальність за такі порушення, залишаються чинними. Незважаючи на це, окремі суди почали закривати справи щодо конфлікту інтересів на підставі Рішення КСУ", – йдеться у документі НАЗК.

У листах Новіков просить донести вказану інформацію до суддів та прокурорів.

"Протоколи, складені з дотриманням вимог ст.ст. 254-257 КУпАП посадовими особами Національного агентства, уповноваженими на те наказом Голови Національного агентства/рішенням Національного агентства відповідно до положень ч.1 ст. 13 Закону (України "Про запобігання корупції"), є належними та допустимими доказами (у судових справах)", – зазначив голова НАЗК.

Також повідомляється, що на сьогодні зафіксовано одразу декілька випадків закриття зазначених справ навіть без з'ясування обставин правопорушення.

Загалом суди здійснюють розгляд справ про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК. Серед цих протоколів 16 складені щодо народних депутатів України, ще 11 – щодо високопосадовців (члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Державної архітектурно-будівельної інспекції).

Пізніше стало відомо, що Верховна Рада у вівторок, 15 грудня, розгляне законопроекти про відновлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Законопроекти будуть розглядатися завтра. Це законопроекти, пов'язані з діяльністю НАЗК із врахуванням тих позицій, які були зазначені у рішенні КСУ 27 жовтня. Наскільки я розумію, достатньо компромісну позицію займають усі фракції й групи. Я сподіваюсь, що ми також ефективно зможемо розглянути це питання завтра перед бюджетом", – заявив глава парламенту Дмитро Разумков.

Нагадаємо, що 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування. У НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Бо два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну