УКР РУС
» » Голова КСУ не задекларував землю в Криму, придбану за російськими законами – "Схеми"
Всі новини

Голова КСУ не задекларував землю в Криму, придбану за російськими законами – "Схеми"

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький не задекларував ділянку в Криму, власником якої за російським законодавством став ще у 2018 році. Про це передає антикорупційний проєкт "Схеми".

Журналісти повідомляють, що Тупицький ще до російської окупації півострова в 2014 році – володів землею із садибою у селищі Кореїз, що неподалік Ялти. Вже у 2018 році він розширив свої володіння після оформлення ще однієї ділянки біля будинку в свою власність – розслідувачі оприлюднили відповідний документ з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації.

У липні 2018 року тоді ще заступник голови КСУ Тупицький оформив договір купівлі 126 кв. м. землі у росіянина Володимира Рисятова. Але не вказав це ані в декларації за 2018 рік, ані за 2019 рік.

"Схеми" нагадують, що декларування завідомо неправдивих даних є порушенням ст. 366-1 КК України, яку Конституційний Суд на чолі з Тупицьким, власне і визнав неконституційною 27 жовтня.

Враховуючи, що договір купівлі-продажу землі у Криму Тупицький оформив за законодавством РФ – його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії Росії. А українські посадовці, взагалі то, законодавчо мають обмеження "на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території".


Голова КСУ не задекларував землю в Криму, придбану за російськими законами – "Схеми"Схеми: корупція в деталях

"Суддя не має права вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", і він як представник судової влади повинен дотримуватися позиції, що ці органи незаконні та купувати там якесь майно означає визнання їх легітимності", – розповів юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Журналісти звернулися з коментарями до попереднього власника ділянки – росіянина Володимира Рисятова. Той підтвердив, що суддя – його сусід в Кореїзі. Але, зі слів чоловіка, хоча вони з Тупицьким домовилися оформити угоду купівлі-продажу за законодавством РФ, але фактичного продажу землі не було – ділянка не належала чоловіку через неправильне розмежування.


Голова КСУ не задекларував землю в Криму, придбану за російськими законами – "Схеми"Схеми: корупція в деталях

Як пояснюють юристи, у такому випадку суддя отримав у свою власність землю від іншої особи безкоштовно. А за антикорупційним законодавством – це вже може трактуватись як незаконний подарунок.

При цьому, за даними директора агентства нерухомості "Статус" (Ялта) Едуарда Кісса, ринкова вартість однієї сотки землі у Кореїзі – від $5 тис до $15 тис.


Голова КСУ не задекларував землю в Криму, придбану за російськими законами – "Схеми"Схеми: корупція в деталях

На запит "Схем" у прес-службі КСУ відповіли, що "усі відомості про майно, яким володіє і користується Олександр Тупицький, містяться в його декларації".

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну