УКР РУС
» » Значна частина наших публікацій відповідає жанру правозахисної журналістики – "Стоп корупції"
Всі новини

Значна частина наших публікацій відповідає жанру правозахисної журналістики – "Стоп корупції"

"Шановний пане Олександре!

Дякуємо за ваш запит і можливість обговорити актуальні питання вітчизняної журналістики. Передусім маємо пояснити, що наша організація проводить незалежні журналістські розслідування, але також висвітлює діяльність активістів-правозахисників, що протидіють корупції. ГО "Стоп корупції" має розгалужену мережу правозахисних осередків, яка налічує більше 50 відокремлених підрозділів по всій Україні. Це дає нам можливість не лише викривати численні корупційні схеми у регіонах, але й проводити кампанії правозахисної адвокації в інтересах суспільства, вимагати від влади вжити необхідні заходи і ефективно усувати ці корупційні схеми. Саме тому значна частина наших публікацій відповідає жанру правозахисної журналістики.

Правозахисна журналістика (англійський відповідник цього поняття – Advocacy Journalism) – це порівняно молодий жанр журналістики, незважаючи на те, що він досить активно використовується як у світі, так і в Україні. Як приклад поширення Advocacy Journalism в Україні, можемо згадати, що Інститут журналістики Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка зараз активно впроваджує курс правозахисної журналістики у свої навчальні програми.

Дозволимо собі навести відповідну цитату зі статті співробітників Інституту журналістики: "Журналіст тут не є стороннім спостерігачем, як у традиційних медіа, а бере активну участь у зміні ситуації чи розв’язанні конфлікту, висловлює власну позицію, намагається захистити тих, до кого байдужі держава й суспільство".

На початку створення проекту ми окреслили для себе, що нашим завданням буде боротьба з проявами корупції, сприяння у притягненні до встановленої законом відповідальності державних посадовців, правоохоронців, які своїми діями або бездіяльністю порушують вимоги законодавства України (і не тільки антикорупційного), допомога у захисті законних прав та інтересів громадян, створення соціальних ліфтів та сприяння розвитку демократії і плюралізму думок у суспільстві. Саме тому частину ефірного часу програми "Стоп корупції" відведено під відповідні проекти правозахисної журналістики, до яких, у тому числі, відносяться публікації на релігійну тематику та публікації стосовно корупції в галузі будівництва, на які ви звернули увагу. В цих сюжетах ми висвітлюємо кампанії громадської адвокації в інтересах суспільства, до яких залучені громадські активісти ГО "Стоп корупції". Процес створення медійних матеріалів громадськими та регіональними активістами відображений у Регламенті, який можна знайти на сайті "СтопКор".

Щодо конкретного сюжету "Екопарк Осокорки": на грані криміналу" – на даний час за фактом ДТП, про що йшлося у сюжеті, відкрито кримінальні провадження 120181-6666 за ч.2 ст. 345 КК України, 120181-6656 за ч.2 ст.296 КК України, 120181-6662 за ч.2 ст.194 КК України.  Наразі йде розслідування, під час якого правоохоронці відмовляються надавати коментарі по справі. Зокрема, деталі слідства відмовляється коментувати слідчий по цій справі Ігор Метельський. Як свідчить практика, навіть найбільш резонансні розслідування можуть тривати роками, тож, з огляду на це та на актуальність теми, сюжет вийшов без коментарів правоохоронців.

Що стосується розслідування рейдерського захоплення "Росток-Холдингу". Як недноразово зазначалось і в ході нашого розслідування, і в публікаціях інших ЗМІ, що висвітлюють ситуацію – одне з найбільших підприємств агросектору України опинилось у скрутній ситуації через спробу рейдерського захоплення його Яковом Грибовим. У березні 2017 року він покинув батьківщину, перетнувши кордон з Білоруссю у напрямку Росії. І за інформацією Державної прикордонної служби, громадянин України з такими ім’ям, прізвищем та паспортними даними на територію України з того часу не повертався. Отже, поспілкуватися з ним для висвітлення його позиції за вказаних обставин вельми проблематично. Проте, для висвітлення позиції цієї сторони конфлікту, журналісти "СтопКору" поспілкувались з адвокатом Якова Грибова Костянтином Лікарчуком.

З огляду на культурний рівень спікера, який більшу частину інтерв’ю відверто хамив журналістці Анастасії Шевченко, відзнятий матеріал був використаний лише у його змістовній, хоча й не зовсім правдивій, частині та увійшов до сюжету "Сірий кардинал агрорейдерства".

Маємо додати, що журналіст Наталія Дігтяр також неодноразово намагалась "почути інший бік", зокрема позицію Агенства з питань виявлення, розшуку та управління активами та нових керуючих, призначених АРМА. В результаті замість відповідей журналіст отримала в обличчя струмінь газу. На інтерактивній зустрічі "Антикорупційної системи" представники АРМА, знову ж таки не змогли відповісти на запитання журналістів, але цього разу хоч газом в обличчя не бризкали.

Щодо зв’язку проекту "Стоп Корупції" з Левом Парцхаладзе слід зазначити, що така інформація є недостовірною і такою, що не відповідає дійсності. З декларацій Льва Парцхаладзе вбачається, що він не є засновником організації та не провадить жодної господарської або будь-якої іншої діяльності з нашою організацією.

Але у 2015 році, перебуваючи заступником глави державної адміністрації Київської області, пан Парцхаладзе закликав усі громадські організації Київщини до співпраці з облдержадміністрацією у подоланні корупції. Ми переконані, що шлях до подолання корупції пролягає через системні зміни у функціонуванні державних структур. Саме тому ГО "Стоп корупції" разом з іншими громадськими організаціями взяла участь у низці проектів в області з протидії корупції. Зокрема ГО "Стоп корупції", наприклад, взяла участь у створенні ЦНАП "Готово" і таким чином унеможливила цілу низку корупційних схем у наданні державних послуг громадянам України. ГО "Стоп корупції" відкрита до співпраці з усіма, хто розділяє наші цінності і статутні завдання.

Лев Парцхаладзе неодноразово висловлював свою думку щодо ефективності ГО "Стоп корупції" і навіть у 2015 році став членом організації. Це чітко простежується, наприклад, у деяких публікаціях веб-порталу "СтопКор". Лише після того, як Лев Парцхаладзе перейшов на іншу роботу і став заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, він відкликав своє членство в ГО "Стоп Корупції" за власним бажанням, що можна простежити за допомогою аналізу його декларацій.

Представники проекту "Стоп Корупції" з повагою ставиться до колег-журналістів, отже у відповідь на інші поставлені вами запитання в листі – зверненні від 25.02.2019 року додамо:



  • що працюємо виключно у межах закону і завжди дотримуємось високих стандартів журналістської етики та жодним чином не порушували Закон України "Про телебачення і радіомовлення";



    у своїй роботі наш проект керується виключно Конституцією України, Законом України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", Законом України "Про інформацію", Законом України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів";



    готуючи сюжет, автори розслідувань завжди звертаються до обох сторін конфлікту за поясненнями обставин, що склались. Тобто діють завідомо не упереджено. Не завжди фігуранти розслідувань прагнуть спілкуватися з журналістами та надавати коментар. У таких ситуаціях завжди в сюжет потрапляє підтвердження інформації про небажання тієї чи іншої особи спілкуватися з журналістами.

На завершення цього листа маємо зазначити, що, незважаючи на перешкоди нашій діяльності, ми досягли успіху у подоланні корупції у цілій низці справ. Адже журналісти нашого проекту неодноразово отримували тілесні ушкодження та погрози через свою службову діяльність. Станом на сьогодні порушено більше 20 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності наших працівників. Що викликає в нас щире та глибоке занепокоєння у зв’язку з ситуацією щодо переслідування громадських активістів та ЗМІ в Україні та нанесення їм тілесних ушкоджень і навіть заподіяння смерті.

Отже, за результатами наших журналістських розслідувань і правозахисних кампаній вдалося закрити близько 20 точок нелегального видобутку піску в м. Києві та Київській області. Порушено більше 100 кримінальних проваджень щодо зловживання владою та службовим становищем чиновників різних рангів. Притягнено до дисциплінарної відповідальності ряд суддів (зупинилась атестація), котрі чудесним чином проходили люстрацію. Перевірено та виявлено порушення в заповненні декларацій понад 150 високопосадовців.

Частково призупинена робота заводу "Фанплит", що отруював навколишнє природнє середовище та здоров’я нас з вами та наших дітей. Зупинено зведення на території сквера ім. Максима Шаповала (керівника спецпідрозділу розвідки, учасника спецоперацій АТО, якого вбили напередодні святкування дня військової частини, що він очолював) забудови, а саме торгового центру. Відбулося це шляхом розторгнення договору КМДА із забудовником...

Ми з великою повагою ставимося до медіаресурсів "Детектор медіа" і наголошуємо, що діяльність ЗМІ є дуже важливою в нашій державі, адже дає можливість правдиво висвітлювати суспільно значимі питання, а це є необхідною ознакою існування демократичного суспільства".

З повагою, директор ІА "Стоп Корупції ТВ" О.Ф.Артемчук

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну