УКР РУС
» » Три президенти та Леді Гага, яка виконує гімн США – якою була інавгурація Байдена
Всі новини

Три президенти та Леді Гага, яка виконує гімн США – якою була інавгурація Байдена

Джозеф Робінетт Байден молодший прибуває складати присягу 46-го президента Сполучених Штатів. Церемонія біля західного фасаду Капітолію – не така велелюдна, як попередніми роками. Але не менш пишна. Джозефа і Джилл Байден вітають подружжя Барака та Мішель Обамів, Білла та Гілларі Клінтонів, Джорджа Буша молодшого із дружиною Лорою. Усі гості – у масках, сидять із дотриманням соціальної дистанції, вітаються – з мінімальними дотиками. Основна церемонія починається з молитви. Далі – співають національний гімн. Цього року його виконує співачка Леді Гага. Якою була інавгурація Байдена – знають журналісти "5 каналу".


Перед клятвою президента – присягу складає віцепрезидентка, Камала Гарріс – перша жінка на цій посаді, і перша, яка має афроамериканське та південноазійське походження. З 2017-го року була сенаторкою від штату Каліфорнія. А тепер як віцепрезидентка стане головою Сенату.

Далі у виконанні Дженіфер Лопес звучить патріотична пісня "Прекрасна Америка". І Джозефа Байдена запрошують складати присягу. Це єдиний елемент церемонії інавгурації, прописаний в Основному законі. Біблію для президента тримає дружина, Джилл Байден.

Три президенти та Леді Гага, яка виконує гімн США – якою була інавгурація Байдена

Байден і Гарріс Фото: НВ

Байден присягає на сімейній Біблії Фото: НВ

Інавгурація Фото: НВ

Леді Гага Фото: НВ

Дженіфер Лопез Фото: НВ

Джілл та Джо Байден Фото: НВ

Інавгураційна промова Байдена Фото: НВ

Джілл Байден цілує чоловіка Фото: НВ

Джо Байден Фото: НВ

"Я, Джозеф Робінет Байден молодший, урочисто присягаю, що сумлінно виконуватиму обов'язки президента Сполучених Штатів та докладу якнайбільше власних сил, щоб підтримувати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів. І хай допоможе мені Бог", – заявив новий президент під час своєї промови.

Уже колишній віцепрезидент Майкл Пенс – найвища посадова особа попередньої адміністрації – присутня на церемонії. Зазвичай присягу новообраного президента слухає і попередній глава держави з родиною. Але Дональда Трампа тут немає. Він виїхав із Білого дому ще на світанку – адже так і не визнав поразки і результатів виборів.

Президентський гелікоптер доправив його на військову базу Сент Ендрюс. Там, як пишуть американські медіа, Дональд Трамп востаннє зміг відчути смак президентства. Адже проводжали його з військовими почестями – урочистий салют, червоний килим. З військової бази бортом номер один подружжя Трампів полетіло до Флориди, у свою приватну резиденцію.

"Дуже вам дякую! Ми вас любимо! Від щирого серця кажу: це були неймовірні 4 роки. Ми так багато досягли разом. Хочу подякувати своїй родині, друзям, працівникам офісу і дуже багатьом людям, що прийшли сюди. Дякую за вашу тяжку працю. Люди гадки не мають, як тяжко працювала ця родина. Ми працювали. І працювали для вас", – заявив Дональд Трамп.

Поки подружжя Трампів летить до Флориди, подружжя Байденів іде на урочисте вранішнє богослужіння. Це традиція, започаткована ще Рузвельтом. Моляться у католицькому соборі святого апостола Матвія. Оскільки Джозеф Байден – католик, другий на цій посаді після Джона Кеннеді. Далі новообраний президент мав їхати до Білого дому. На чай та екскурсію резиденцією президента зазвичай перша Леді запрошує свою наступницю. Але Меланія Трамп не дотрималася цієї традиції. Кортеж із Байденами, а також віцепрезиденткою США вирушає до Капітолію – одразу із богослужіння.

Одна з найважливіших частин церемонії – це інавгураційна промова президента. Адже у ній глава держави розповідає про свої плани на найближчі 4 роки. Пріоритет Джозефа Байдена – об'єднання Америки і подолання наслідків пандемії. Просто під час присяги він просить помолитися за тих, хто помер від коронавірусу. І закликає націю до єдності.

"Я щойно склав священну присягу. Кожен із патріотів – складав цю присягу, найперше складену Джорджем Вашингтоном. Але американська історія залежить не лише від кожного з нас, не лише від кількох із нас, але від усіх нас. Від людей, які хочуть кращого об'єднання. Це велика нація. Ми – прекрасний народ. Сторіччями, через шторм і розбрат, крізь мир і війну – ми сягнули висот. Але нам іще є чого прагнути", – сказав Джо Байден.

Церемонію інавгурації проводять за посилених заходів безпеки. Довкола Капітолію звели триметрову огорожу. Людей закликали залишатися вдома і через пандемію, і через ймовірну загрозу безпеці після штурму Капітолію 6 січня. Зазвичай цього дня Національна алея – заповнена глядачами. Зараз замість сотень тисяч людей – тут сотні тисяч прапорів США. 

Нонна Стефанова, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну