УКР РУС
» » Вибори у США: як Байден здобув перемогу й чого чекати Україні
Всі новини

Вибори у США: як Байден здобув перемогу й чого чекати Україні

Американці обрали президентом 77-річного демократа Джо Байдена. Однак його суперник, на три роки молодший республіканець, чинний президент Дональд Трамп не здається й погрожує з понеділка піти до судів. Протягом усієї кампанії він говорив про порушення, хоча реальних доказів не наводив. Тим не менше, коли в Білий Дім зайде Байден, він стане найстарішим президентом Штатів за всю їхню історію. Політичний досвід у Байдена неабиякий. 36 років він був сенатором одного зі штатів, потім віце-президентом США. До речі, на новій посаді Байден стане другим в історії США президентом-католиком після Джона Кеннеді. І ще одна людина цього тижня святкує перемогу. Це Камала Гарріс. Вона обійме посаду віце-президента при Байдені, й це буде перша жінка на цій посаді. Все про американський вибір – у сюжеті "Підсумків тижня".
Джозеф Робінетт Байден молодший – 46-й президент Сполучених Штатів. У цьому вже не мають сумнівів його прихильники, провідні медіа та світові політики. Останні один за одним надсилають свої привітання. На вулицях американських міст влаштували справжній карнавал для тих, хто чекав на цю перемогу. Його прізвище вигукують на вулицях Філадельфії, одного з найбільших міст штату Пенсильванія. Підрахунок голосів тут став вирішальним для перемоги кандидата від демократів.

Перші заяви як новообраний президент робить у Twitter. Дякує за честь і обіцяє бути президентом усіх американців – незалежно від того, голосували вони за нього чи ні. "Американці покликали нас об’єднати сили порядності, справедивості, сили науки й надії у великих битвах нашого часу. Битва, щоб узяти під контроль вірус. Битва за процвітання. За те, щоб надати родинам медичне забезпечення. Битва за расову справедливість і викорінення расизму з цієї країни. Битва за порятунок планети шляхом контрою над кліматичними змінами. Битва за відновлення порядності, захист демократії та рівні можливості для всіх у цій країні", – заявив Байден.
Перемога Байдена5 канал / Час. Підсумки тижня Сенатор від штату Делавер, віце-президент США в адміністрації Барака Обами й нарешті президент. Джо Байден – ветеран у політиці. Він є одним із наймолодших сенаторів у американській історії – його обрали у 29 років. І стане найстарішим главою Білого дому. На момент інавгурації, 20 січня, йому вже виповниться 78. До Сенату Байден переобирався шість разів. Першу присягу складав у лікарняній палаті після трагедії. В автокатастрофі загинули його дружина та півторарічна дочка. До лікарні з тяжкими травмами потрапили двоє його синів. Один із них, Бо Байден, помре у 2015-му від раку мозку. Попри такі втрати, політик продовжує свій шлях. І згадує трагічний досвід як доказ того, що дбатиме про медицину у США, надто особисте для нього це питання. Після загибелі першої дружини Байден одружився вдруге. Дружина новообраного президента Джилл Байден – викладачка англійської мови – тепер стане першою леді США. Найперше Байден обіцяє взятися за посилену боротьбу з пандемією COVID-19. Адже Сполучені Штати – лідер за кількістю інфікованих і померлих. На відміну від свого суперника Дональда Трампа, Джо Байден був стриманіший у передвиборних мітингах. Закликав до соціальної дистанції, носив маску й знімав її лише перед мікрофоном. Робочу групу з подолання коронавірусу він починає формувати уже з понеділка.
Джо Байден5 канал / Час. Підсумки тижня "Я відповідально підійду до боротьби з пандемією. І об’єднаю країну довкола тестів, дотримання
маскового режиму", – заявив Байден. Щиро й тепло вітають Байдена з перемогою лідери Євросоюзу. Сподіваються на плідну співпрацю з новою адміністрацією. З Дональдом Трампом відносини у ЄС були непрості, так само, як і у НАТО. Трамп критикував Альянс, вивів американських військових із Німеччини. Вимагав від решти країн збільшити видатки на оборону. За правління Трампа Сполучені Штати вийшли з низки знакових міжнародних договорів. Це і Паризька кліматична угода, і домовленості з Іраном, і Транстихоокеанське партнерство. Скорочене й фінансування ВООЗ. Перегляду цих рішень чекають від Джозефа Байдена світові політики. "Світ потребує міцних відносин між Європою та Сполученими Штатами задля відродження трансатлантичних відносин, які можуть подолати виклики нашого часу. І не лише пандемія вимагає міцних, злагоджених відносин. Ми маємо спільні цінності, міцну відданість демократії, свободу", – зазначив голова Європарламенту Давид Сасоллі. Джо Байден – послідовний критик Росії, яку називає найбільшою загрозою для Сполучених Штатів, критикує Трампа за недостатнє протистояння Путіну й обіцяє бути суворішим до Кремля. Неприпустимі для Байдена й анексія Криму та війна Росії на Сході України.
Володимир Зеленський і Дональд Трамп5 канал / Час. Підсумки тижня "Володимир Путін не хоче, щоб я став президентом. Він знає, що мені відомо, хто він є. І він знає, що зі мною йому нічого не вдасться вдіяти", – наголосив Байден. Джо Байден неодноразово приїздив до України й спілкувався з українськими політиками. Критикував українську владу за повільні реформи й неефективну боротьбу з корупцією. Ім’я Джозефа Байдена та його сина Гантера фігурувало у процедурі розгляду ймовірного імпічменту Дональда Трампа. Його ініціювала Демократична партія США. Причина – телефонна розмова Трампа з Володимиром Зеленським. Офіцер розвідки, який чув цю розмову, написав доповідну, що американський президент тиснув на президента України з вимогою розслідувати діяльність в Україні Байдена та його сина Гантера. Цю тему порушували й під час фінальних дебатів між двома президентами. "Ми окремо обговорювали тему України, адже син був у раді директорів. І я пізніше дізнався про "Бурисму", компанію де я начебто зробив щось не так. Але кожна людина, яка проходила у справі цього імпічменту й свідчила під присягою, сказала, що я виконував свою роботу бездоганно й втілював політику США. Натомість тим, у кого були проблеми в Україні, був ось цей парубок (вказує на Трампа – ред.). Він намагався підкупити українську владу й змусити оббрехати мене. Чого вона не зробила й не могла зробити, бо цього ніколи не було", – заявив Байден. Вітають на новій посаді не лише Джозефа Байдена, а й Камалу Гарріс. Вона стане віце-президенткою – першою афроамериканкою, першою жінкою, першою дитиною іммігрантів на цій посаді.
Камала Гарріс5 канал / Час. Підсумки тижня "Я перша жінка в цьому кабінеті, але не остання. Тому кожна маленька дівчинка, яка чує мене зараз, має зрозуміти: Америка – це країна можливостей", – зазначила вона. Гарріс була генпрокуроркою у штаті Каліфорнія й сенаторкою від цього штату. Сама хотіла балотуватися у президенти. Спочатку критикувала Джозефа Байдена, але зрештою підтримала його кандидатуру на посаду глави Білого дому. Про перемогу вона дізналася під час ранкової пробіжки й одразу ж зателефонувала Байдену. За традицією, коли один із кандидатів прогнозовано виграє президентські вибори, інший – визнає свою поразку й виголошує спеціальну промову. Дональд Трамп цього поки що не зробив й робити не має наміру. Новина про те, що Байден переміг, застала Трампа за грою в гольф. Ще кілька днів тому він погрожував судами за начебто вкрадені у нього голоси й вимагав перерахунку, а нині тисячі прихильників Байдена вимагають від Дональда Трампа забиратися з Білого дому. Нонна Стефанова, "Час. Підсумки тижня"   Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну