УКР РУС
» » Новий глава Білого Дому – що відомо про Байдена, його віцепрезидентку та як реагують американці на результати виборів
Всі новини

Новий глава Білого Дому – що відомо про Байдена, його віцепрезидентку та як реагують американці на результати виборів

Америка зробила свій вибір. 46 президентом США стає кандидат від Демократичної партії Джо Байден. І хоча офіційно результати не оголошені, а підрахунок голосів триває – Байдена вже вітають світові лідери. Його прихильники святкують перемогу. Натомість поки що чинний глава Білого дому – Дональд Трамп – твердить, що його суперник зарано радіє, бо вибори не завершені. Детальніше знають журналісти "5 каналу".

"Ви обрали надію, єдність, порядність, освіченість і, так, ви обрали правду. Ви обрали Джо Байдена президентом Сполучених Штатів Америки", – заявила нова віцепрезидентка Камала Гарріс. 

Сльози радості і шампанське з усмішками. Він ішов до цієї перемоги майже 50 років. Тепер обіцяє бути президентом для всіх американців, об'єднати та зцілити країну.

"Я боровся за цю посаду, щоб відновити Америку, зміцнити нашу націю, зробити її шанованою у світі і об’єднати нас. Для мене честь, що така кількість американців теж підтримали моє бачення і тепер ми втілимо наші плани у життя", – заявив Байден.

Нова сторінка в історії Сполучених Штатів – так американські медіа, не дочекавшись офіційних результатів, вітали Джо Байдена з перемогою. Через майже чотири доби підрахунку голосів і мінімального розриву між суперниками – американці визначилися, хто стане 46-м президентом США.

"Я не можу передати словами свої емоції. Ми такі щасливі, що наш президент – добра й чуйна людина, і представлятиме всіх американців", – каже мешканець Сан-Франциско Тре Ален.

Нью-Йорк гудить. Як і решта великих американських міст. На вулицях шампанське ллється річкам. Прихильники "синіх" танцюють, співають, обіймаються та обсипаються конфеті. Водії сигналять на знак підтримки.

"Я відчуваю полегшення. Це неймовірно отримати такі гарні новини після стількох днів розчарування та напруги. Вочевидь, попереду ще багато роботи, але ми у передчутті змін на краще", – каже Емі Сміт з Сан-Франциско.

Першими Джо Байдена з перемогою вітають його соратники. Новообрана віцепрезидентка Камала Гарріс зателефонувала 46 главі держави, щоб розділити з ним мить тріумфу.

"Так,ми зробили це, Джо. Ти станеш наступним президентом Сполучених Штатів", – сказала Гарріс, яка дізналася про перемогу просто під час ранкової пробіжки.

Привітання з перемогою на виборах Джо Байдену від лідерів держав надходять з усього світу. Долучився до них і Президент України – Володимир Зеленський.

"Україна з оптимізмом дивиться в майбутнє стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами. Україна і США завжди співпрацювали у царині безпеки, торгівлі, інвестицій, демократії та боротьби з корупцією. Наша дружба стає міцніше", – написав президент в Twitter.

Джо Байдену 77 років і він стане найстаршим президентом США. Політик – рекордсмен за кількістю голосів, які віддали за нього виборці – 74 мільйони. Байден вісім років обіймав посаду віцепрезидента в адміністрації Барака Обами, а перед цим більше 35 років представляв у сенаті штат Делавер. Він – ветеран американської політики, один з найавторитетніших і найдосвідченіших демократів. 

Багато років він брав участь у формуванні політичного курсу держави, зокрема щодо України. Не раз бував у Києві, очолював американську делегацію на інавгурації Петра Порошенка у 2014 році та підтримував Україну у боротьбі з російською агресією з Росією. Великий політик із добрим серцем, а ще відданий сім'янин – так називають його американці.

Втім, у Байдена є і слабкості: американський футбол та любов до морозива.

Дружина новообраного президента Джилл БАйден – викладачка англійської мови - тепер стане першою леді США. У білому домі поселиться й домашній улюбленець – пес на ім'я Мейджор.

Тим часом 45-й президент Дональд Трамп поразки визнавати не збирається. Судитиметься. Засипатиме позовами противника і владу штатів, де результати йому не подобаються. Наполягатиме на перевірках і перерахунку. Заявляє про шахрайство й маніпуляції. І твердить про власну перемогу.

"Це обурливо! Надзвичайно важливі перегони відбулися за дуже підозрілим методом голосування - без жодних гарантій безпеки. Ми подаємо в суд - і не один позов, а багато. Не лише щодо результатів у Пенсильванії, але й в інших штатах", – заявив адвокат Трампа Руді Джуліані.

А от офіційні цифри стверджують інше. Відрив у майже всіх ключових штатах не на користь 45-го президента. Перемогу Байдену і цілих 20 виборників принесла Пенсильванія. Нині в його активі – 290 голосів. Джо Байден вже оголосив перші кроки на посаді президента. Наступного тижня він представить план щодо подальшої протидії пандемії COVID-19 і створить робочу групу для боротьби з інфекцією. А 57-річна Камала Гарріс – стане першою в історії США жінкою – віцепрезидентом і першою представницею з етнічних меншин: її мати індійського походження, а батько – ямайського.

"Я перша жінка в цьому кабінеті, але не остання. Тому кожна маленька дівчинка, яка чує мене зараз, має зрозуміти: Америка - це країна можливостей", – сказала Гарріс.

Доки світові лідери вітають з перемогою Джо Байдена, лондонський Музей мадам Тюссо вже вбрав воскову фігуру Трампа в костюм для гри у гольф. Саме на майданчику для цієї гри нинішній американський лідер зустрів звістку про перемогу Байдена. Офіційно ж результати виборів у США оголосить колегія виборців 14 грудня. 

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну