УКР РУС
» » Вибори, протести й пандемія: чим жила світова політика у 2020 році
Всі новини

Вибори, протести й пандемія: чим жила світова політика у 2020 році

За рік коронавірус наробив лиха в усьому світі. Він забирав людські життя, знищував економіки,  зачиняв державні кордони, запроваджував надзвичайні стани. Кожну країну трусило. Ділова активність політичних лідерів зменшилася. Але не зменшився жоден зі світових конфліктів. Зверніть увагу, тривають обстріли збройних сил російськими найманцями на українському Сході. Продовжуються конфлікти на Близькому Сході, відбуваються напади ісламістів в Африці та Азії, Росія далі провокує НАТО в Європі. Іран погрожує країнам Перської затоки. США взагалі озброїлися коронавірусом і протягом року використовували місце його походження для посилення політичного й економічного тиску на Китай та його союзників. Європа показала, що вона не надто солідарна в умовах надзвичайної ситуації. Рішення про закриття кордонів і транспортного сполучення запроваджувалися національними урядами самостійно, без узгодження із сусідніми країнами і органами Євросоюзу.  Зрештою, ми бачимо, що  міжнародна політика зараз перегруповується: Китай сильнішає, Росія дедалі більше закріплюється у статусі опонента. Хоча сильні країни це просто ігнорують. Сполучені Штати стають дещо непередбачуваним союзником, але і надалі диктують свої умови, а Туреччина приміром відсторонюється від партнерства з Європою. Ми не знаємо, як поведе себе пандемія цього року. Але вона точно впливатиме на міжнародну політику і надалі. І ще ми всі завмерли в очікуванні дій нового президента США Джо Байдена, який може істотно змінити зовнішньоекономічну політику Америки. А це потягне за собою низку інших наслідків, які впливатимуть на всі країни світу і на Україну також. Як вірус за рік змінив життя міжнародної спільноти – у сюжеті "Підсумків".
Гелікоптери в небі, перекриті вулиці та численні поліцейські кордони. Таку картину жителі Брюсселя звикли бачити кілька разів на рік, під час самітів Європейського Союзу або НАТО. Утім, у 2020 році в бельгійській столиці тиша. Жодних групових фото, жодних розмов віч-на-віч, жодних рукостискань – пандемія кардинально змінила формат політичних зустрічей. Те, що ще рік тому здавалося хіба що вимушеним заходом, нині – буденна реальність. Перельотів та особистих контактів уникають усі, зокрема, й світові лідери.  Тож ділові бенкети скасували, а зустрічі у 2020 році перенеслись у віртуальний простір. "Ми бачимо глобальну кризу. Вірус не жаліє жодної країни, жодного континенту. Але попри все ми маємо працювати й об'єднати зусилля з іншими європейськими країнами. Адже Європа – це передусім солідарність, безпека та людська гідність, навіть в умовах пандемії", – зазначив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер. Незвично тихо й у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Без перших осіб, офіційних делегацій і натовпів журналістів відбулася ювілейна 75-та сесія Генасамблеї, на яку планували прибути рекордна кількість гостей.  У форматі відеоконференцій зустрічалися і міністри оборони НАТО, і лідери Великої сімки, і представники G-20. Головна тема дискусій – боротьба з коронавірусом.
Штаб-квартира ООН5 канал / Час. Підсумки тижня "Ми повинні бути солідарними, діяти спільно, надавати більше допомоги країнам, які не можуть самостійно вийти з кризи. Настав час визнати просту істину: солідарність – це інтерес кожного з нас. Якщо не об’єднатися, програють усі!", – заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Через карантин країни скасовували й переносили вибори, щоб не нашкодити здоров'ю громадян. А якщо й наважувалися провести волевиявлення, підлаштовували процес голосування до нових реалій. Першою на вибори пішла Польща. Щоправда на два місяці пізніше запланованого. Через коронавірус дозволили надсилати бюлетені поштою. Відтермінування дало шанс опозиції висунути впливого кандидата – мера Варшави Рафала Тшасковського. "Ми обираємо між майбутнім і минулим, між тими, хто чесні, й тими, хто хоче лише володіти державою. Ми вибираємо між правдою й тими, хто продовжує маніпулювати", – заявив Тшасковський. Хоча мера Варшави підтримала майже половина громадян, глава держави Анджей Дуда втримався у президентському кріслі. "Якщо когось образили мої слова або вчинки за п'ять років президентства, будь ласка, пробачте. Я поважаю всіх своїх співвітчизників, попри політичні погляди. Вдячний усім, хто віддав свій голос на цих виборах. Дякую вам від щирого серця, ми довели, що маємо високий рівень демократії", – наголосив Дуда.
Анджей Дуда5 канал / Час. Підсумки тижня Пандемія – випробування для світових лідерів. Спочатку вони намагалися зупинити поширення нової інфекції, потім – уповільнити економічні збитки, а насамкінець року протистояти другій хвилі коронавірусу. Більшість  пішла на непопулярні кроки. Зупиняли роботу цілих галузей або, навпаки, закривати очі на зростання смертності для порятунку економіки. Це неабияк позначилося на їхньому рейтингу. Провідні політики світу втратили підтримку. Масові протести спалахнули у  більшості європейських країн: Франції, Італії, Іспанії, Великій Британії, Німеччині. Пандемія вщент зруйнувала надії Дональда Трампа на другий президентський термін. Ще на початку року здавалося, що в нього чимало козирів. Трамп вийшов переможцем зі справи про імпічмент. 5 лютого Сенат США виправдав 45-го президента за звинуваченнями у зловживанні своєю владою й тиску на владу  українську. "Ми несправедливо пройшли крізь пекло. Хоча нічого поганого не зробили. Я не зробив жодного неправильного кроку. Хоча за своє життя я помилявся, мушу визнати. Не навмисне, але помилявся. Та тепер ми бачимо остаточний результат", – заявив Тпамп. Плани американського президента несподівано зруйнував коронавірус. Трамп не вірив у небезпеку інфекції. Збирав мітинги, не вдягав маску, ігнорував правила безпеки, називав інфекцію не страшнішою за грип і переконував, що пандемія ненадовго. А вже через два місяці Сполучені Штати стали лідером за кількістю заражених у світі. Дональд Трамп, який і сам перехворів, провину за невчасно запроваджений карантин не визнав. Натомість прямо звинуватив Китай. Твердив, що Пекін навмисно приховував  інформацію про поширення вірусу й погрожував відправити до Піднебесної слідчих. Щоб ті перевірили, чи не витік коронавірус з лабораторії Вуханя.
Дональд Трамп5 канал / Час. Підсумки тижня Під шквал критики американського президента потрапила й Всесвітня організація охорони здоров’я. Її Трамп звинувачував у тому, що запізно повідомила світ про небезпеку. Тому призупинив фінансування організації й позбавив головний орган боротьби з інфекцією найбільших внесків. "ВООЗ не змогла адекватно оцінити та вчасно й прозоро поширити інформацію про вірус. Світ залежить від того, як ця організація співпрацює з іншими країнами. І ВООЗ провалила своє завдання. Тепер мусить відповісти за це", – зазначив Трамп. На тлі пандемії Сполучені Штати охопили масові протести після загибелі темношкірого американця Джорджа Флойда. Марші проти поліцейського свавілля та расової дискримінації прокотилися усією країною й ще більше підірвали довіру до влади. 
Джо Байден5 канал / Час. Підсумки тижня 3 листопада Сполучені Штати обирали 46-го президента. Щоправда, рекордні майже 100 мілн американців проголосували ще до основного дня волевиявлення. Бо намагалися уникнути скупчень людей на дільницях. Цьогорічна президентська кампанія стала однією з найбільш напружених в американській історії, насамперед, через поведінку Дональда Трампа. Своїх прихильників він закликав приходити на дільниці, тоді як Байден просив голосувати поштою й не ризикувати здоров'ям. У кількох штатах, де Трамп уже оголосив себе лідером, Байдену вдалося вирвати перемогу в останні години підрахунку голосів. Тоді Трамп засипав суди позовами з вимогами перерахувати бюлетені. Крапку в боротьбі за Білий дім поставила Колегія виборців. І визнала Джо Байдена наступним американським президентом. "У цій битві за душу Америки перемогла демократія. Ми, народ, проголосували. Довіра до наших інституцій збереглася. Чесність наших виборів – непохитна", – заявив Байден. Джо Байден – послідовний критик Росії. Федерацію називає найбільшою загрозою для Сполучених Штатів. Обіцяє бути суворішим до Кремля, ніж його попередник, і підтримувати Україну в боротьбі з російською агресією. Під час свого президентства Байден обіцяє надати Україні військову допомогу. А ще – заохочувати український уряд, бізнес і суспільство до боротьби з корупцією. Оглядачі прогнозують, міжнародні організації знову можуть стати впливовими й ефективними. ООН та НАТО мають зупиняти військові конфлікти та ефективно карати  агресорів, серед яких і головний ворог України – Росія.  Вероніка Орєхова, "Час. Підсумки року" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну