УКР РУС
» » Без дотримання мобілізаційного законодавства дії ТЦК незаконні: суд став на бік директора АТП
Всі новини

Без дотримання мобілізаційного законодавства дії ТЦК незаконні: суд став на бік директора АТП

Суд розглянув позов директора підприємства, оштрафованого ТЦК на 8500 гривень за ненадання транспортного засобу: одна зі сторін конфлікту повелася дуже самовпевнено.

Суть справи полягала в тому, що директор ТОВ (підприємства) звернувся до міського суду з позовом, в якому просив суд визнати протиправною та скасувати постанову ТЦК про притягнення його до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 210-1 КУпАП за порушення положення про військово-транспортний обов`язок та накладення штрафу 8500 грн. Про це в деталях пише "Судово-юридична газета".

Справа дійшла до апеляційного суду. Оскільки з рішенням суду першої інстанції від 7 листопада 2023 року позов директора ТОВ задоволено, то відповідач не погодився з прийнятим судовим рішенням і подав апеляційну скаргу. 26 березня дану справу №240/31476/22 розглянув Шостий апеляційний адміністративний суд.

Відповідно до зазначеної постанови, директор ТОВ, бувши посадовою особою, у період дії воєнного стану відмовився від виконання вимог часткового наряду. У зв`язку з цим, було складено акт про відмову від залучення транспортних засобів і техніки під час мобілізації з метою задоволення потреб Збройних Сил України.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується сторонами, директор ТОВ відмовився виконувати вимоги часткового наряду, а також не допустив на територію заводу для проведення огляду, оцінки та подальшого вилучення зазначеного у наряді ТЗ. За даним фактом розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України.

3.10.2022 дане кримінальне провадження закрито за відсутністю в діях складу кримінального правопорушення, та 17.10.2022 слідчим відділом управління СБУ копії даного кримінального провадження було направлено для проведення перевірки про наявність в діях директора ТОВ ознак адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210-1 КУпАП.

Закриваючи кримінальне провадження, старшим слідчим слідчого управління СБУ в Житомирській області встановлено, що вимоги до директора ТОВ про необхідність постачання сідлового тягача на потреби ЗСУ, за що, власне, позивача і притягнуто до адміністративної відповідальності, є незаконними, оскільки вчинені без дотримання мобілізаційного законодавства.

Зокрема, встановлено порушення вимог Положення №1921 – зведений наряд щодо підготовки до передачі транспортних засобів і техніки військовим формуванням на ТОВ не складався та до директора не доводився.

Враховуючи, що в рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК, встановлено незаконність вимог до директора ТОВ про необхідність виконання частково нараду, за невиконання такого останнього не може бути притягнуто і до адміністративної відповідальності.

З огляду на викладені обставини, надання оцінки щодо доречності застосування до даних правовідносин вимог Закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» не є визначальним.

З урахуванням зазначеного, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції в цілому дійшов вірного висновку щодо задоволення позовних вимог. Крім того, згідно з ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Своєю чергою, відповідачем не доведено правомірності свого рішення.

Джерело: auto.24tv.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну