УКР РУС
» » COVID-19 під боком: як вберегтися від пандемії на роботі та в громадських місцях – поради лікарів
Всі новини

COVID-19 під боком: як вберегтися від пандемії на роботі та в громадських місцях – поради лікарів

Напевно той із вас, хто вже витратив чималі гроші на лікування від коронавірусу і вилікувався, навряд чи після пережитого обстоюватиме безплатну медицину. Яку, до слова, держава нам гарантує. Але все ж таки.

Є три інстанції, куди можна звернутися, якщо ви витратили чимало власних грошей на лікування. Це Національна служба здоров’я, якщо ваша лікарня уклала з нею договір, місцеві органи виконавчої влади, департамент охорони здоров’я, або можна подзвонити на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я. 

А наступний наш матеріал, можливо, допоможе вам не захворіти. Маска, антисептик, дистанція у громадських місцях. Ми всі пам’ятаємо про цей перелік. Але "Підсумки тижня" поцікавилися іншим. Як не підхопити вірус на роботі? Скажімо, якщо ви працюєте в офісі. Адже вірус може залишатися на поверхнях. І ось що ми з’ясували.

Підлога не становить загрози. Значно небезпечніша поверхня – телефон. Тому намагайтеся не давати нікому в руки свій ґаджет і регулярно його протирайте. Також якомога частіше дезінфікуйте стіл, клавіатуру комп’ютера, комп’ютерну мишку.

Бо вірус довше живе на гладких поверхнях. Менше на шорстких.

До речі, австралійські вчені дійшли висновку, що інфекція на поверхнях насправді зберігається довше, ніж вважалося на початку пандемії. Евеліна Михайленко точно знає, де і скільки живе вірус і як вберегтися від нього на роботі.

Як захиститися від коронавірусу в офісі? А як вберегтися у громадських місця? І якщо вакцинуватися від грипу, то чи легше переносити коронавірус?

"Якби не було зараз пандемії COVID-19 і зараз би була осінь 2019 року, я би сказав вакцинуватись проти грипу", – говорить Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології нмапо ім. П. Л. Шупика.

Та як можна підхопити COVID-19, якщо всі 24 години на добу дотримуватися рекомендацій медиків?

"Для мене це було просто як грім серед ясного неба", – говорить Юлія Янчар, яка перехворіла на коронавірус.

Бо не відчувала жодних симптомів. Про те, що хворіє COVID-19, Юлія Янчар дізналася на роботі. Тестування (а саме аналіз крові на антитіла до коронавірусу) проходили всім колективом перед відрядженням.

"Такі люди, як я, називаються тихими носіями. І найголовніше те, що офіційно за протоколами я не вважаюся хворою, тому що ПЛР-тест показав негативний результат", – розповідає дівчина.

Один тест ПЛР – негативний, а інший – ІФА-тест – позитивний. Тому за рекомендацією сімейного лікаря жінка зо два тижні карантинила. Але от від кого саме підхопила вірус?

"У нас на роботі було двоє людей і в мого друга виявили коронавірус", – каже Юлія.


Юлія Янчар5 канал / Час. Підсумки тижня



І гадки не має, де заразився, й досі хворий Юрій Карпов. Надвечір чоловік пограв у футбол. А на ранок відчув слабкість.

"Затискало горло. Я подумав, що це я догрався", – розповідає Юрій.

Два дні потому –температура, втрата смаку та нюху. Нині вся родина на карантині.

Тож де найімовірніше можна підхопити коронавірус?

Лікар Федір Лапій каже: "Всюди, де ви будете в близькому контакті з людьми".

Під час кашлю або чхання дрібні часточки з носа або рота недужого можуть потрапити на слизові оболонки (очей, носа та рота) співрозмовника чи людини, що стоїть поруч на відстані близько метра.


Як передається коронавірус5 канал / Час. Підсумки тижня

Ці частинки також можуть залишитися і на поверхні, до прикладу, робочого місця, за яким працюєте. Якщо воно за вами не закріплене, його слід прибирати до та після роботи. Адже колега, який займе місце після вас, може рефлекторно, своїми ж руками, після мишки чи клавіатури, торкатися свого обличчя.

"Хоча на сьогодні і не доведено значення поверхні в передачі збудника COVID-19, тут варто пам'ятати про те, що існують інші збудники, які передаються через поверхню, наприклад той самий вірус грипу. Чітко відомо – передається. В даному випадку ми мишку можемо порівняти з виделкою. Ми ж не користуємося однією виделкою на всіх?

Виделку, якщо не одноразова, то миємо. А як щодо товарів із супермаркету чи ринку? Чи треба дезінфікувати запаковані харчі?

Алла Мироненко, заввідділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології ім. Громашевського, каже: "Я так не роблю. Вірус не є аж занадто стійким. Якби він був аж занадто стійким, то пів населення земної кулі вже б померли. Бо він має оболонку, яка руйнується під впливом зовнішніх факторів – і сонця, і повітря, і взагалі часу. Якщо вірус не потрапив в клітину, то все висохло і він руйнується".

А щоб не потрапив у клітину, слід дотримуватися гігієни та санітарних норм. Дезінфікують поверхні, і знезаражують на вході від березня колеги-журналісти видання "Укрінформ". Щодня тут із десяток прес-конференцій.

А це офіс міжнародної компанії-розробника мобільних та браузерних ігор.


Обробка офісу сухим туманом5 канал / Час. Підсумки тижня

Сухим туманом тут обробляють приміщення, щоб не розмножувалися будь-які бактерії, віруси та грибкові інфекції. А на стелю встановили бактерицидні рециркулятори. Працівники компанії працюють як і з дому, так і в офісі.

Світлана Лисяк, Director of Talent Management Department в Plarium Ukraine, каже: "В нашій студії працює більш як 600 співробітників, і на даному етапі велика частина з них працює віддалено".

Водночас тим співробітникам, які працюють офлайн, зайти без маски до приміщення не дозволять вбудовані термінали: вони вимірюють температуру та визначають, чи не проігнорувала людина масковий режим.

Медичні ж послуги для працівників безоплатні. Від початку карантину вже зробили півтори тисячі ПЛР-тестувань. Але оплатити тестування не всім компаніям по кишені. Це на розсуд самого роботодавця, констатують у центрі громадського здоров'я.

Натомість передбачено процедуру тестування за державні кошти. Утім практика свідчить: результати ПЛР-тестування в комунальних лабораторіях можна чекати і тиждень.

Завідувач відділу організації епіднагляду центру громадського здоров’я МОЗ України пояснює: "Контактна особа, яка перебуває на самоізоляції 14 днів і, якщо немає симптомів, вона виходить із самоізоляції без тестувань. У тому ж стандарті передбачено, що вона може протестуватися на сьомий день після ізоляції. Отут підприємець може, якщо вважає, що це підвищить ефективність роботи".

Відновлюють ефективність роботи після суворого карантину в одному з найбільших музейних комплексів України. Сприяють дотриманню дистанції масштаби "Мистецького арсеналу". Нині приймають на тиждень до тисячі відвідувачів. У "Мистецькому арсеналі" обов'язково вимірюють температуру, дезінфікують та провітрюють приміщення, перебувають у масках. А от гроші на тестування співробітників у державному комплексі не передбачені.

Олеся Островська-Люта, директорка "Мистецького арсеналу", каже: "Ми, на жаль, не можемо цього компенсувати. Тому це або самоізоляція на два тижні, або тест вже за особистим рішенням. Зараз так само дискутуємо над вакцинуванням від грипу для усіх працівників Арсеналу, щоби зменшити навантаження.

Щоб зменшити навантаження на лікарні восени та взимку, медики рекомендують вакцинуватися.

Дікар Алла Мироненко каже: "Ми маємо вакцину лише від грипу. Ми вже щепилися. Звичайно, це не захищає від коронавірусу, але хоча би від грипу людина буде захищена. Особливо це стосується людей похилого віку, з хронічною патологією".

А доки вакцини від коронавірусу немає, хоч вам це і набридло, у місцях скупчення людей маскою слід покривати не голову, не підборіддя, не очі, а ніс та рот. Під час кашлю та чхання прикриватися серветкою або згином ліктя. Уникати контакту з людьми, які мають симптоми застуди. Утім і про вітаміни забувати не варто. Від коронавірусу не врятують, але поліпшать роботу імунної системи.

Евеліна Михайленко, Богдан Танасійчук, Микола Довгий, "Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну