УКР РУС
Всі новини

Друга хвиля COVID-19: новий спалах у Пекіні

ВООЗ уже застерігає, що світ вступає в нову хвилю зараження. Вона не менш небезпечна, ніж попередня. Цього тижня був зафіксований показник у 150 тис. інфікованих у світі за добу. Медики знову закликають країни максимально обережно виходити з карантину, продовжувати дотримуватися дистанції, носити маски. Не менш важливо залишатися вдома, коли почуваєтеся зле. Цього тижня прилетів небезпечний дзвіночок знов із Китаю. Через спалах коронавірусу закрили Пекін. Там зараз проводять такі самі карантинні заходи, як свого часу у Вухані. Люди, звісно, вже спокійніше сприймають ситуацію після попереднього спалаху. І цікаво, що й країни з урахуванням свого досвіду готуються до можливої другої хвилі.
До столиці Китаю повернувся COVID-19 – уперше за останні два місяці. Новий випадок інфікування підтвердили 11 червня. За півтора тижня кількість заражених зросла до 200. В усіх випадках недуга поширилася всередині Пекіна. Навчена гірким досвідом, влада Китаю зреагувала блискавично: десятки районів столиці закрили на карантин, на замку школи й дитячі садочки, ресторани та непродовольчі крамниці. В'їзд і виїзд із міста обмежений, скасовані авіарейси. Мешканців Пекіна масово тестують на коронавірус.

"Моїй родині пощастило не захворіти взимку, а тепер боюся, що хтось із близьких підхопить інфекцію. Крім того, страшно залишитися без роботи в цілковитій ізоляції", – розповів мешканець Пекіна Сурнам Янг.
Пекін, Китай5 канал / Час. Підсумки тижня

Осередком спалаху, як і минулого разу, став продуктовий ринок. "Сіньфаді" – один із найбільших у Пекіні, на нього припадає 70% поставок овочів у столиці та 10% свинини. Звідси харчі потрапляють на вітрини крамниць та супермаркетів. Через велику кількість працівників та відвідувачів влада побоюється, що коронавірус швидко розлетиться та переросте у другу хвилю епідемії. "Сіньфаді" та ще кілька ринків Пекіна закрили. Влада відшукала 200 тис. людей, зокрема і з інших міст, які були на ринку впродовж двох тижнів перед закриттям. Їх посадили на карантин.

"Ми встановили, що більшість пацієнтів працюють у відділі морепродуктів, а також яловичини та баранини. У пацієнтів із відділу морепродуктів симптоми виявилися раніше, ніж в інших. Наші оцінки показали, що низька температура та висока вологість може бути сприятливим середовищем для життя коронавірусу", – зазначив головний епідеміолог Китайського центру контролю захворювань Ву Цзунью.
Пекін, Китай5 канал / Час. Підсумки тижня

Вірус виявили на дошці для нарізання імпортного лосося. Пекін призупинив його поставки з Європи, хоча в китайському Центрі з контролю захворювань кажуть,що причина не в рибі. Самотужки підхопити коронавірус вона не може. Тож, найімовірніше, COVID-19 передався від тих, хто з нею працював. Гіпотезу про вірус у лососі спростовує й Всесвітня організація охорони здоров'я. Раніше там заявили, що коронавірусом не можна заразитися через харчі чи напої. Достеменне джерело поширення недуги встановлюють досі, утім Китай уже уявив, що вірус завезли до Пекіна з-за кордону. "Ми досягли неабиякого прогресу – надто щодо ізоляції та стримування вірусу. Цілком очевидно, що штам вірусу в Пекіні не той, що був два місяці тому, а такий, який розвинувся під час епідемії у країнах Європи. Тож до Пекіна він потрапив з-за кордону. Цілком можливо, з Європи, США чи Росії. Адже цей штам домінує в багатьох країнах", – наголосив Ву Цзунью.
Пекін, Китай5 канал / Час. Підсумки тижня

Новий спалах не лише в Китаї – в Німеччині на одному з найбільших м'ясокомбінатів у Європі недугу підхопили понад тисяча людей. Тож говорити про подолання епідемії зарано, а друга хвиля коронавірусу може прийти значно раніше. За прогнозами ВООЗ, восени до недуги додадуться ще й сезоні захворювання, як-от грип та ГРВІ. Тому повторна епідемія буде важчою й масштабнішою. За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань, під час першої хвилі коронавірусом у різних країнах Європи перехворіли від 2 до 14% населення. Тобто 85-90% не мають колективного імунітету й залишаються вразливим. Крім цього, сам вірус мутує й здатен посилюватися.
Пекін, Китай5 канал / Час. Підсумки тижня

"Важливо зробити все, щоб ця криза в галузі здоров'я не перетворилася на безпекову. На випадок другої хвилі коронавірусу члени НАТО узгодили новий операційний план для надання підтримки союзникам і партнерам, погодилися створити запаси медичного обладнання та фонд для придбання критично важливих предметів медичного призначення", – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

До "другого пришестя" COVID-19 готуються й  винахідники. Американські вчені вдосконалюють вентилятори для легень, ізраїльські – виготовили маски, які здатні самоочищатися, а німецькі – розробили пристрій для дотримання дистанції. Втім інновації лише полегшують життя під час пандемії, а не запобігають їй. Це може зробити лише вакцина, якої досі нема. Нині в розробці понад 100 потенційних препаратів. Перші дози дієвих ліків ВООЗ сподівається отримати вже восени – якраз на початку прогнозованої другої хвилі.
Пекін, Китай5 канал / Час. Підсумки тижня

"ВООЗ працює над механізмом справедливого розподілу вакцин. Скажімо, у нас буде 50 або 100 млн доз до кінця року. Як ми повинні їх поділити? Мають їх отримати ті держави, які заплатили за ці препарати, чи все ж медики на передовій та найбільш уразливі верстви населення? Ми сподіваємося, що в 2021-му матимемо 2 млрд доз кількох ефективних вакцин, які надійдуть у широкий вжиток", – розповіла головна наукова співробітниця ВООЗ Сум'я Свамінатан.

А поки вакцину не винайшли, Підсумки тижня нагадують: найкращим захистом, за версією медиків, є соціальна дистанція, маски й рукавички. Дотримуйтеся простих правил і не хворійте. Христина Катарина, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну