УКР РУС
» » Замість елітних парфумів – антисептик: як пандемія COVID-19 поповнила гаманці кмітливих
Всі новини

Замість елітних парфумів – антисептик: як пандемія COVID-19 поповнила гаманці кмітливих

Ми не будемо закінчувати цей тиждень невтішними новинами, як от із Бразилії. Коронавірус наробив лиха у світі, але деякі компанії все ж таки змогли знайти спосіб не лише втриматися, а й розвинутися і навіть заробити під час пандемії. 25 найбагатших людей світу стали ще багатшими і за два останні місяці вони сумарно заробили 255 мільярдів доларів. Серед них засновник Facebook Марк Цукерберг, гендиректор "Амазону" і засновник онлайн-магазину "Алібаба".
laffington.com А деякі компанії просто вчасно перекваліфікувалися і це дало їм змогу заробити. Ось наприклад, італійський бренд Prada почав виробляти медичний спецодяг і маски. А відома в усьому світі компанія Ferrari – вона спеціалізується на спорткарах, почала випускати деталі для респіраторів. І ми вже не говоримо про мільярдера Ілона Маска, який досить скептично ставився до карантинних обмежень, закликав повернути людям свободу і зрештою запустив астронавтів NASA на міжнародну космічну станцію.
Ілон Маск5 канал Журналіст "5 каналу" Христина Катарина про те, як пандемія поповнила гаманці кмітливих.
Модна благодійність… чи то пак мода на благодійність. Поки одні побачили у пандемії суцільні збитки, інші встигли розгледіти ще й нові можливості. Найспритнішими виявилися у фешн-індустрії. До нових умов пристосувалися світові кутюр'є та виробники косметики. Замість дорогих парфумів Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, L’Oreal та Guerlain почали розливати у пляшечки антисептики. Їх передавали французьким лікарням, будинкам для людей літнього віку та медичним службам.

/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Косметика
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Косметика
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Косметика

Італійський бренд Prada забезпечив медичних працівників Тоскани десятками тисяч захисних костюмів та понад сотнею тисяч масок. Медиків замість моделей почав одягати і Armani. Свої майстерні перепрофілювали іспанський модний дім Balenciaga, французькі Louis Vuitton, Сhanel та Yves Saint Laurent – шили маски, захисні костюми і халати.
Пошиття масок5 канал / Час. Підсумки тижня Новий напрямок винайшли автовиробники. Для автомобільної галузі карантин те ж саме, що іржа для деталей. Через пандемію ринок машин у ЄС обвалився на 76%. Цьогоріч у квітні продали майже на мільйон автівок менше, ніж торік. Утім деяким брендам це не завадило заявити про себе світові у новий спосіб. Skoda почала друкувати на 3D-принтерах захисні респіратори багаторазового використання для медиків. Спорядження можна дезінфікувати, а сам фільтр здатен працювати до 7 днів.
Захисний респіратор5 канал / Час. Підсумки тижня Toyota і Lamborghini запустили у виробництво хірургічні маски та щитки для працівників лікарень. Окрім цього, японський бренд передав свої технологічні розробки медичним компаніям, щоби збільшити обсяги випуску продукції для ефективнішої боротьби з недугою. У Франції ж забезпечив людей новими робочими місяцями – створив цех із виготовлення багаторазових масок. Шиють по 6 тисяч щодня. Лучано Бйондо, президент французької філії компанії Toyota, говорить: "Ми вирішили придбати 45 швейних машин і найняти 60 працівників, які саме шукали роботу й були готові стати частиною команди. Вона саме мала випустити нову машину, але пішла на перерву. Ми вирішили використати наші знання й уміння з масового виробництва та ноу-хау заради доброї справи. Це наше бажання внести свою лепту й допомогти молоді якомога швидше почати працювати".
Пошиття масок5 канал / Час. Підсумки тижня Виклик коронавірусу кинули й інженери "Формули 1". Конструктори команди Mercеdes разом із британськими науковцями створили пристрій, який доставляє кисень до легень без апарату штучної вентиляції. На це фахівцям знадобилося лише кілька днів. Винахід транспортує оксиген через маску під тиском, що дає змогу хворому вдихати більше повітря. Окрім цього, пацієнт витрачає значно менше зусиль для вдиху.
Захисні респіратори5 канал / Час. Підсумки тижня Італійський виробник швидкісних спорткарів Ferrari натомість взявся випускати деталі для респіраторів. Завдяки 3д-технологіям перетворив маски для підводного плавання на термопластичні клапани й деталі для з’єднання трубок. Готові респіратори від першокласної автомарки рятували життя італійським медикам у розпал епідемії. Втім на цьому бренд не зупинився і разом з Італійським інститутом технологій презентував новітній вентилятор для легень.
Вентилятор для легенів5 канал / Час. Підсумки тижня Керівник проєкту Марко Маґіалі говорить: "Одна з переваг цього пристрою – те, що він може працювати не лише в парі зі стандартною маскою, а й масками на все обличчя та шоломами. Вони дуже зручні для пацієнта, тож, аби апарат зміг функціонувати з ними вкупі, ми розробили своєрідний спосіб контролю за кількістю вуглекислого газу всередині таких масок". Із коронавірусом борються і новоспечені космічні війська. Інженери NASA розробили апарат штучної вентиляції легень. Пристрій зібрали менш як за 40 днів і назвали його VITAL. Працює він так само, як і класичний апарат ШВЛ. Але призначений лише для хворих на COVID-19 і служить лише 3-4 місяці. Тоді як традиційні апарати підтримують життя пацієнтів кілька років. Винахід планують використовувати для допомоги тим, у кого хвороба протікає в легшій формі. Натомість складніші пристрої ШВЛ тоді зможуть врятувати інфікованих у критичному стані. VITAL можна виготовити швидше, ніж звичайні апарати штучної вентиляції. До того ж його простіше обслуговувати, кажуть розробники.

Дейв Ґаллаґер, заступник директора зі стратегічної інтеграції лабораторії реактивного руху NASA, каже: "У пацієнтів із COVID-19 легені досить слабкі, тому цей вентилятор високого тиску. Тільки-но ми закінчили роботу над пристроєм, то дали його випробувати лікарям із центру Маунт-Синай, які зараз на передовій. Тестування було успішним".
Апарат ШВЛ5 канал / Час. Підсумки тижня Так само, як і випробування нового пристрою для очищення приміщень. Директор NASA Джим Брайденстайн каже: "Ми думали над тим, як застосувати технологію дезінфекції космічних кораблів для дезінфекції звичайних кімнат. Так з'явився цей пристрій – щось на кшталт машини, яка напускає туман. Він і стерилізує всі поверхні. Цей метод уже використовують для очищення карет швидкої допомоги". Осторонь не залишився і головний колонізатор Марса. Засновник компанії SpaceX Ілон Маск передав американським шпиталям понад тисячу апаратів ШВЛ. Тим часом його команда, яка виготовляє скафандри й обладнання для космонавтів, почала випускати захисні щитки й антисептики для медиків. Та не благодійністю єдиною. У карантин мільярдер-винахідник не забув і про своє головне покликання. Спершу, всупереч карантину, повернув до роботи завод Tesla у Каліфорнії, де працюють близько 10-ти тисяч людей. Зрештою місцева влада була змушена залишити фабрику відкритою, адже на бік Ілона Маска став президент Дональд Трамп. А цього тижня підкорювач космосу вкотре вписав своє ім’я в історію – запустив на орбіту пілотований корабель SpaceX Crew Dragon із двома астронавтами на борту. Це сталося вперше за останні майже 10 років. Адже досі американські астронавти могли потрапити на борт МКС лише на російських кораблях "Союз". Якщо операція буде успішною, то Сrew Dragon стане регулярним транспортом для пілотованих польотів у космос.
Запуск SpaceX Crew Dragon5 канал / Час. Підсумки тижня Ілон Маск, глава компанії SpaceХ, сказав: "Ми хочемо надихнути дітей, аби одного дня вони сказали, що хочуть одягнути такі ж костюми. Ми прагнемо розпалити в них бажання стати астронавтами, щоби вони вирішили: "Так, я хочу працювати в аерокосмічній інженерії і здійснювати космічні польоти". Насправді цей день – повернення мрії про космос, яка змушує людей горіти майбутнім". Захисні маски замість спорткарів, хірургічні халати замість дорогих суконь та космічні запуски всупереч, а не завдяки. На власному прикладі світові компанії довели: важливо не лише ретельно мити руки, а й не опускати їх.

Христина Катарина, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну