УКР РУС
» » Людство провалило іспит на пандемію COVID-19: як країни заходять у другу хвилю епідемії
Всі новини

Людство провалило іспит на пандемію COVID-19: як країни заходять у другу хвилю епідемії

Світ тим часом продовжує боротьбу з пандемією коронавірусної хвороби. Вчені всієї планети докладають якомога більше зусиль для створення вакцини від COVID-19. Але поки що новини невтішні. І остання заява Організації Об'єднаних Націй точно не додає оптимізму.

Людство провалило іспит на пандемію. Вона вийшла з-під контролю. Вірус убив майже мільйон людей в усьому світі. Нині людство продовжує шукати відповіді на два запитання: як почалася пандемія і як вона поширюється. Але досі не знаходить.

Друга хвиля коронавірусу вже наступає і країни знову ховаються від неї в карантин. Як саме – Мирослава Танська розкаже.


Усе з початку… Закриті кав'ярні, ресторани і кінотеатри, дистанційне навчання, маски та жодних обіймів. Коронавірус із новою силою наступає на увесь світ. І це лише початок другої хвилі пандемії COVID-19.

Країни повертаються до карантинних обмежень, які запроваджували півроку тому на початку пандемії. Тоді через зволікання та бездіяльність деяких держав, світ втратив сотні тисяч людей. Тепер уряди діють на випередження.

Велика Британія одна з тих країн, які довго не вірили в існування COVID-19. Й ігнорували усі превентивні заходи. Нині ж прем’єр Борис Джонсон, який сам кілька тижнів пролЕжав у реанімації хворим на коронавірус, взявся рятувати британців.

"Упродовж місяців завдяки соціальній дистанцій, нам вдавалося стримувати коронавірус. Ми волелюбна країна. Але ситуація з пандемією погіршується, у лікарнях істотно зростає кількість хворих. Для вашої ж безпеки, я вимушений оголосити про запровадження нових обмежень", – говорить Джонсон.


Борис Джонсон у британському парламенті5 канал

Знову під забороною опинилися більшість закладів. У Шотландії ж окрім традиційних обмежень заборонили і ходити одне до одного в гості.

Карантинні заходи посилюють і в Іспанії. Поки що на два тижні. Там найбільше інфікованих на коронавірус у Європі – понад 700 тисяч. До Мадрида їдуть військові. Вони контролюватимуть дотримання правил у столиці. Закриють на карантин парки, бари і ресторани. Місцеві ж зможуть їздити лише до лікаря, на навчання та роботу. Через наближення другої хвилі коронавірусу обмеження торкнулися і другого за чисельністю французького міста Марсель.


Швидка допомога в Іспанії5 канал / Час. Підсумки тижня

Наталі Роше, медсестра лікарні у Марселі, говорить: "Кількість інфікованих пацієнтів у лікарні щодня значно зростає. Ми уже знаємо чого очікувати і як краще лікувати та доглядати хворих. Хоча все одно ми потребуємо додаткового обладнання, щоби мати кращі показники".

Карантином за літні розваги розплачується і Чехія. Кількість хворих на Ковід-19 швидко зростає. Лише за останні тижні інфікованих стало майже вдвічі більше.

Не краща ситуація і в Україні. У ВООЗ проаналізували: найбільший коронавірус атакує саме східну Європу.

Епідеміолог з інфекційних захворювань ВООЗ Марія ван Керхове гоіорить: "Останні кілька тижнів значно зросла кількість інфікованих у лікарнях та тих, хто потребує апаратів-ШВЛ. Величезна кількість хворих саме у Європі. А от дуже погана статистика саме в Іспанії та Франції, а також Грузії, Чорногорії та Україні".

В Естонії аби стримати поширення коронавірусу, заборонили продаж алкоголю. Насамперед у барах, нічних клубах, театральних буфетах та готелях. І лише вночі. Влада переконана, Ковід-19 стрімко розповсюджується на вечірках. Адже вживання алкоголю змінює поведінку людей.

Поки у Європі лише почалася друга хвиля коронавірусу. Але вона вже спричиняє паніку. Люди бояться не лише COVID-19, а й сезонних хвороб. Для тяжкохворих на традиційні захворювання може не вистачити ані ліжок, ані лікарів.

Минулого тижня у світі виявили майже два мільйони нових інфікованих. Це найбільше за весь час пандемії. Загалом же на COVID-19 захворіли понад 32 мільйони людей. Це трохи менше за населення Польщі. А от померлих від коронавірусу – уже майже мільйон. Саме стільки живуть, наприклад, в Одесі. Щоправда, позитивні новини таки є – смертність від недуги стала значно меншою.


Захворюваність на COVID-195 канал / Час. Підсумки тижня

Попри страшні цифри, люди не задоволені відновленням карантинних обмежень. Вони втомилися і від превентивних заходів, і від безгрошів’я. У Бельгії, наприклад, замість посилення карантину навпаки – послабили масковий режим та зменшили час самоізоляції з 14 до 7-ми днів.

Коронавірус вплинув і на головну політичну подію світу. Вперше за всю історію свого існування Генеральна Асамблея ООН відбувається без участі політиків безпосередньо в сесійній залі. Зазвичай, це майданчик, де лідери держав та урядів уголос заявляють про глобальні проблеми. А на численних двосторонніх зустрічах намагаються вирішити проблемні питання. Нині – жодних дискусій, лише короткі відеозвернення. У залі в Нью-Йорку – по одному представнику від держави, та й то на відстані. Пандемія – головна тема.


Генасамблея ООН5 канал / Час. Підсумки тижня

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш говорить: "Пандемія стала випробуванням ефективності міжнародної співпраці – випробуванням, яке ми не витримали. Вірус вийшов із-під контролю".

Президент Польщі Анджей Дуда каже: "Боротьба з коронавірусом – це пріоритетне питання для всього світу. Але воно не має розколоти держави".

Тим часом вчені намагаються якнайшвидше винайти вакцину проти коронавірусу. І певні успіхи вже є. Про створення ефективних ліків цього тижня заявили у Польщі. Препарат містить антитіла, що знищують хворобу. Тепер він ще має пройти низку досліджень. Якщо вони будуть вдалими, Польща стане першою країною у світі, яка розробила власні ліки. Але цю першість не хочуть віддавати Сполучені Штати."

"Ми розповсюдимо вакцину і подолаємо коронавірус. Ми завершимо пандемію. І розпочнемо нову еру процвітання, миру та щасливого майбутнього", – заявив американський президент. 

Такі заяви Трампа неголослівні. За його словами, американська вакцина буде доступна вже у жовтні цьогоріч. А поки її не має, у ВООЗ з усіх сил закликають дотримуватися елементарних правил гігієни, які можуть стримати ковід. Однак, навіть після завершення пандемії, на світ чекатимуть нові, можливо ще небезпечніші, віруси. Тому Коронавірус – це можливість навчитися протистояти невидимій небезпеці.

Мирослава Танська, "Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну