УКР РУС
Всі новини

COVID-19 у світі: чого чекати від другої хвилі пандемії

Україна розпочала черговий етап послаблення карантину. Запустили міський транспорт, але не міжобласний. Уже запрацювало метро. Дозволені спортивні заходи на пів сотні людей. Можна ходити в храми, але дотримуючись дистанції. Відкрилися готелі. Дитсадки вже готові приймати дітей. Натомість не забуваймо, що досі під забороною. Не можна залишати місце обсервації або самоізоляції, збиратися більше ніж удесятеро, на літній терасі кафе сидіти групою більш як чотири особи. Не працюють поки що торговельно-розважальні центри, не їздять маршрутки в містах, кінотеатри і театри зачинені, поки що живемо без культурних заходів. У разі, якщо епідемічна ситуація погіршиться, знову сідаємо на суворий карантин. Тому не втрачаймо пильності і не забуваймо про маски, адже розслаблятися зарано. Світ очікує другу хвилю епідемії. Вона може накрити нас уже восени, і її вже почали порівнювати з іспанським грипом. І до цього мають бути готові всі країни, застерігають медики. Питання в тому, наскільки вона буде катастрофічною. Є припущення, що вірус не набере обертів, якщо люди дотримуватимуться заходів безпеки. Тому вже зараз, крім миття рук, медики закликають спрямувати всі зусилля на зміцнення системи охорони здоров’я. А нам, навченим раптовою першою хвилею коронавірусу, треба ретельніше готуватися. Дихати стає вільніше. Коронавірус уже не такий страшний, як на початку пандемії. Одні почали думати про прибутки, інші про звичне життя без обмежень. І тепер дедалі частіше можна побачити компанії людей у парках, без масок та з філіжанкою кави.
Крістіна Ґонзало – менеджерка ресторану в іспанській Валенсії. Нині вона разом із підлеглими готується до його відкриття. Вперше за понад два місяці карантину чекають на відвідувачів. Рішення повернутися до роботи ухвалили нелегко, бо загроза коронавірусу досі є. Але ресторану потрібні гроші на існування. До того ж восени може виникнути загроза другої хвилі пандемії. І тоді знову доведеться піти на карантин. А це означає банкрутство. "Коронавірус дуже сильно на нас вплинув. Усі ми сиділи вдома і боялися наслідків – гроші поступово у всіх закінчувалися. Відкрити ресторан – це було непросте рішення, але вимушене. Потрібні прибутки і власникам, і працівникам. Особливо тому, що ми не знаємо, як буде далі та чи не доведеться нам знову йти на карантин", – розповіла вона.
Ресторан в іспанській Валенсії5 канал / Час. Підсумки тижня Іспанія, як і низка інших країн, поступово почала послаблювати карантинні обмеження. Щоправда, кілька днів тому саме у Валенсії призупинили другий етап виходу з карантину через різке збільшення недужих. Тож підготовка ресторану Крістіни до відкриття затримується щонайменше на тиждень. В інших же регіонах Іспанії все добре. Там і далі значно спадає кількість інфікованих. Як і в інших європейських країнах, насамперед – у Франції та Італії. Цього тижня від недуги вперше за добу померли менше ніж сто людей. "З обережним оптимізмом ми входимо до другої фази послаблення карантину. Ми відповідальні за своє рішення – бо бачимо, що кількість недужих та померлих у країні стає меншою. Але ми продовжуємо боротися. І для цього ми маємо бути разом. Здоров’я – зараз це найважливіше для кожного", – наголосив прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте. У Всесвітній організації охорони здоров’я оптимізму значно менше. Попри позитивну тенденцію, жодна країна не застрахована від інфекції. Другу хвилю в Європі очікують уже восени. Вона може бути набагато сильнішою та страшнішою, адже може збігтися із сезонними недугами.
Париж, Франція5 канал / Час. Підсумки тижня
"Країни мають використовувати цей час, коли зменшується кількість недужих, із розумом і почати зміцнювати систему громадської охорони здоров’я, а також нарощувати потенціал у лікарнях, відділеннях первинної та інтенсивної терапії. У нас восени може бути друга хвиля COVID-19 і водночас хвиля сезонного грипу або кору. Два роки тому в нас було пів мільйона дітей без щеплення від кору", – зазначив регіональний директор ВООЗ в Європі Ганс Клюге.
Саме для України кір є не менш небезпечним, аніж коронавірус. Торік, за даними ВООЗ, наша держава стала першою – за кількістю випадків захворювання на кір у Європі. І увійшла до п’ятірки країн із найбільшим поширенням в усьому світі. Разом із Демократичною Республікою Конго, Ліберією, Мадагаскаром та Сомалі. Фахівці ж сподіваються, що нині кір в Україні – не такий фатальний.
Будівля ВООЗ, Женева, Швейцарія5 канал / Час. Підсумки тижня  "Україна дійсно таки переживала великий спалах кору, який тривав з 2017 року й до сьогодні, хоча, можна говорити, що кількість хворих на кір в Україні зменшилась. Разом з тим, кір є в Україні, є хворі. Чи повернеться до нас кір у тій кількості, як це було у 2017-му, 2018-му та 2019-му? Я маю сподівання, що ні. Бо незважаючи на всі наші проблеми із вакцинацією, за цей період в Україні було зроблено багато роботи, щоб вакцина була доступна. І ми змогли сформувати так званий колективний імунітет", – пояснив експерт групи "Вакцини та імунобіологічні препарати" Державного експертного центру МОЗ Федір Лапій. Імунітет до коронавірусу поки що немає ані Україна, ані жодна інша держава. Ба більше, до Східної Європи, а саме України, Білорусі та Росії змістився епіцентр захворювання. "Нині ми маємо час для підготовки. Світ не вперше стикається з пандемією. І ми бачимо, наскільки швидкими можуть бути темпи поширення недуги, а головне – трагічними. Потрібно думати про майбутнє, що нас очікує, а не радіти зменшенню кількості хворих та померлих", – уточнив Клюге. Виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Раян остерігається не лише нового піку. Каже, коронавірус може залишитися з людством на тривалий час. Дотепер невідомо, коли та чи взагалі вдасться розробити вакцину проти COVID-19. А якщо науковці й зможуть її створити, то щоб побороти недугу, знадобиться набагато більше часу.
"Може таке статися, що COVID-19 умовно лежатиме на столі і ми не зможемо нічого із цим зробити. Нам доведеться змиритися, що він нікуди не зникне. Так, як це було із ВІЛ. Науковці знайшли терапію для профілактики, аби люди не так боялися. Із ВІЛ вони можуть жити і далі, однак сама хвороба нікуди не поділася", – наголосив Раян.
Берлін, Німеччина5 канал / Час. Підсумки тижня Канцлерка Німеччини Ангела Меркель переконана, що попри всі перестороги, коронавірус можна подолати, якщо країни нарешті об’єднаються та діятимуть спільно. Перший такий крок держави вже зробили. Німеччина разом із Францією погодили пакет допомоги Європи. Його розмір – 500 млрд євро, й він призначений для подолання наслідків кризи, яку спричинила пандемія. "Закликаю всі країни пропонувати свої рішення і завдяки цьому нам усе вдасться. Так, як Ебола 2014-го в Західній Африці спричинила початок необхідних реформ у ВООЗ. Нині ж питання здоров’я – пріоритетне. І особливо країни Великої сімки та Великої двадцятки мають це розуміти", – заявила Меркель. Як надовго коронавірус в Україні? Відповіді теж немає. Федір Лапій припускає, що пандемія послабшає вже в наступні декілька місяців. Але восени може повернутися, причому зі ще більшою силою, як це було під час іспанки 1918 року. Але уникнути страшних наслідків можна, якщо дотримуватися вже звичних правил.
Київ, Україна5 канал / Час. Підсумки тижня "В принципі, є прогнози не лише в Україні, а й в усьому світі про другу хвилю, яку можна очікувати восени. Ми знаємо, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом, тому потрібно просто дотримуватися простих правил, це три основні речі – відстань, чисті руки та масковий режим", – додав Лапій. Україна разом зі світом поступово повертається до звичного ритму життя – прогулянок, посиденьок, а головне – роботи. У ВООЗ же застерігають, що виходити з карантину потрібно обережно. І додають, що карантин – це не смертельно, бо світ і так повен вірусів, захиститися від яких повністю неможливо. Мирослава Танська, Валентин Стрельцов, Микола Довгий, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну