УКР РУС
» » COVID-19 у світі: як пандемія змінила життя людей на планеті
Всі новини

COVID-19 у світі: як пандемія змінила життя людей на планеті

Цього тижня Україна потрапила до трійки лідерів за кількістю нових заражених. Ми на другому місці після Іспанії, за нами – Франція. А от за кількістю офіційно зареєстрованих хворих лідер у Європі – Велика Британія. У світі ж антилідером лишаються США. Трамп продовжує сердитися на Китай через розповсюдження коронавірусу й обіцяє його покарати. Водночас наполягає на відкритті шкіл, попри пандемію та цифри в країні. Але статистика вже не впливає на настрої людей, і не лише у США, а й в усьому світі.

Уряди послаблюють обмеження, але інфекція не відступає. Країнам уривається терпець. Люди втрачають роботу, виходять на протести. Дійшло до абсурду: протестують навіть наречені, бо не хочуть весілля в масках. Як "карантинить" світ і як пандемія змінює життя людей на планеті?
"Ні – комендантській годині!". На спробу влади знову посилити те, що раніше вже послабили, мешканці Сербії відповіли так. Масові протести, заворушення, спроба штурму парламенту й чиновники таки відступили. Обмеження посилили, але без комендантської години. Заборонили збиратися більше десяти осіб. Інакше не можна, запевняє сербський уряд. Лікарні переповнені, кількість інфікованих зростає. Такі пояснення ще більше обурюють людей. Карантин послабили ще в травні. Тоді провели парламентські вибори. І лише потім почали знову посилювати обмеження.
Протести в Белграді, Сербія5 канал / Час. Підсумки тижня Така ситуація в багатьох країнах. Суворі обмеження поступово знімають. Але після послаблень інфікованих стає більше. Найгірше Сполученим Штатам і Латинській Америці.

"Те, що ми бачимо у ситуації з коронавірусом нині, не друга хвиля, а поки що перша. І я боюся, що тенденція до збільшення хворих триватиме й далі", – зазначила директорка Панамериканської організації охорони здоров’я Кларісса Ф. Етьєн.
Белград, Сербія5 канал / Час. Підсумки тижня Заразився й один із найвідоміших скептиків коронавірусу, президент Бразилії Жаїр Болсонару. Від початку пандемії він заперечував потребу в карантині, ігнорував засоби захисту, а коронавірус називав "легким грипом". Уже маючи позитивний тест на COVID-19, зняв маску перед журналістами.

Бразилійці не такі спокійні, як президент. За те, що хворий на COVID-19 глава держави зняв маску на пресконференції, Бразильська асоціація преси подала на нього до суду. Ця країна на другому місці за темпами поширення та смертністю від коронавірусу. Щодня кількість інфікованих тут зростає на десятки тисяч людей. Лише за 9 липня майже 43 тис. нових випадків і 1199 летальних. Загалом же за час пандемії померло близько 70 тис.

Обігнали Бразилію лише Сполучені Штати. 4 липня тут святкували День незалежності. І дуже скоро масштаби святкування вилізуть боком, переконані медики. Навіть без масових гулянь новий спалах інфекції "гуляє" кількома штатами, зокрема Флоридою й Техасом. Зростає не просто кількість недужих, а й кількість госпіталізованих. Карантинні обмеження в уражених штатах знову посилюють.
Цвинтар у Сан-Паулу, Бразилія5 канал / Час. Підсумки тижня

"Найімовірніше, за два тижні ми будемо в тій ситуації, у якій Нью-Йорк був два місяці тому. А станеться це, бо ми святкували 4 липня День Незалежності США, й ніхто не слухав медиків. За два тижні всі ці люди можуть опинитися в лікарнях із коронавірусом", – наголосив пульмонолог, директор медичного центру Джозеф Варон.

Інфекція інфекцією, а школа – за розкладом, вважають у Білому домі. Дональд Трамп запевняє, що тиснутиме на губернаторів окремих штатів, щоб навчання в американських школах у вересні поновилося. І не дистанційно, а очно. Білий дім також погрожує депортувати з країни тих іноземних студентів, чиї навчальні заклади матимуть лише онлайн навчання.

"Ми натиснемо на губернаторів та всіх інших, щоб школи відкрили. Це дуже важливо для нашої країни, для блага учнів та їхніх батьків", – заявив Дональд Трамп.

Обережно готуються до очного навчання і в європейських школах. На відміну від Сполучених Штатів, їх почали відкривати, коли рівень поширення корони істотно впав. Боротися з новими спалахами хвороби в ЄС тепер обіцяють локально. На карантин закриватимуть квартали чи райони, де зафіксували інфекцію, але не всю країну. Надто великі збитки для економіки й надто рішуче налаштовані люди.
Ла Скала, Мілан, Італія5 канал / Час. Підсумки тижня

"У наступні кілька місяців перед нами постане велике випробування – намагатися стримати пандемію й дати раду з її наслідками. Це наслідки в царині здоров’я, соціального життя та економіки. Тому нам потрібні домовленості щодо інструментів створення багаторічної фінансової бази, а також для фонду відновлення. Бо перед нами безпрецедентна ситуація економічного колапсу та втрати робочих місць", – заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Люди, які вийшли з тривалого карантину, тепер можуть відвідати театри та музеї. Перший концерт дали в міланській опері Ла Скала. Замість 2 тис. глядачів у залі 600, усі у масках. Музиканти – ні.

Уперше за чотири місяці відкрився Лувр. "Мона Ліза" здивована – замість 30 тис. людей за добу пустили лише 7 тис. Більшість – французи. Іноземців небагато, подорожувати ще бояться. Безпечні умови відвідувачам гарантовані. Лувр має велетенську площу для соціальної дистанції. На виході з музею людей теж зустрічають портрети Джоконди. Їх тримають у руках туристичні гіди. Компенсації від уряду їм не передбачені, роботи немає.

Із послабленням карантину в різних країнах світу спалахують не лише нові осередки коронавірусу, а й нові осередки протестів. Інфекцію вдається гасити. Протести посилюються. Скорочення планують десятки великих компаній. Авіагігант Airbus урізає 15 тис. робочих місць, Nokia – майже 1,5 тис. Профспілки виходять на вулиці.
Лувр, Париж, Франція5 канал / Час. Підсумки тижня

В Італії біля римського фонтану Треві протестували наречені. Весільні церемонії влада дозволила, але з такими обмеженнями, що навіть молодята мають одягати маски. "Хіба це весілля?", – нарікають дівчата у білих сукнях. Поділяючи розпач людей, не звиклих до "нової нормальності" міжнародні організації закликають не легковажити. Адже людей у білих халатах може не вистачити для допомоги всім, хто підхопить інфекцію.

"У деяких державах лише починаються найтяжчі дні в царині охорони здоров'я. А інші держави борються за те, щоб відновити свою економіку, і є загроза того, що прогрес зупиниться. Але визнаймо: це не є вибір між здоров’ям чи економікою. Це взаємопов'язані питання. Ми або виграємо на всіх фронтах, або на всіх фронтах програємо", – заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Маски, соціальна дистанція, тести і раннє звернення до лікаря. Із послабленням карантину це досі найдоступніші інструменти боротьби. У багатьох державах вони офіційно діятимуть, доки не з'явиться вакцина чи ефективне лікування від інфекції. Нонна Стефанова, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну