УКР РУС
» » COVID-19 у Бразилії: переповнені морги та лікарні на стадіонах
Всі новини

COVID-19 у Бразилії: переповнені морги та лікарні на стадіонах

Коронавірус вплинув не лише на життя конкретних людей, а й на відносини великих країн. Одна з головних тем тижня – США відхрестилися від Всесвітньої організації охорони здоров’я, розірвали відносини. Схоже, напруга між Пекіном і Вашингтоном досягла піку. Саме Китай, переконаний Дональд Трамп, приховував інформацію про уханський вірус, і через це інфекція розлетілася світом. Ну а ВООЗ Штати вважають прокитайською. Переконані, що Китай має цілковитий контроль над цією організацією, хоча платить лише 40 млн доларів внесків на рік, тоді як Сполучені Штати кладуть до гаманця ВООЗ приблизно 440 млн доларів. Тим часом Європейський союз просить Штати не розривати відносини зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я і переглянути своє рішення. Мовляв, в умовах епідемії, коли всі країни об’єднуються, це нерозумний крок. Чи почули Штати Європу? Реакції ще немає.
Нині США продовжують очолювати антирейтинг поширення епідемії. У них майже 2 млн інфікованих. На другому місці у світі нині Бразилія. Там півмільйона хворих на 200 млн населення. Бразилія – це країна, в якій не треба шукати феномен спалаху, там усе зрозуміло і прогнозовано. Президент країни не визнає епідемії. Для нього економіка важливіша за здоров’я і життя людей, і він цього не приховує. У Сан-Паулу працівники кладовищ працюють і вдень, і вночі – готують місця для масових поховань. Вони у 12-мільйонному мегаполісі відбуваються щогодини. Часу на жалобні церемонії немає. "Ми програємо у війні з вірусом. Померлих настільки багато, що люди навіть не можуть попрощатися з рідними. А кінець епідемії ще не близько" – заявив директор Центру боротьби з коронавірусом у Сан-Паулу Димас Ковас.
Лікарня в Бразилії5 канал / Час. Підсумки тижня Легендарний стадіон "Маракана" в Ріо-де-Жанейро, арена збірної Бразилії, тепер польовий шпиталь для тяжкохворих. Як і національний стадіон "Пакаембу" в Сан-Паулу – тимчасові лікарні розгорнули просто на футбольних полях. А це шпиталь у бразильському Манаусі. Вільних ліжок немає, пацієнти лежать у коридорах просто на підлозі. Лібія Беллучі за освітою хірург, але нині, як і всі медики в місті, лікує хворих на коронавірус. Каже, щодня доводиться робити вибір, кому з пацієнтів надавати допомогу. "У нас дуже багато хворих у критичному стані. Але в лікарні лише 10 апаратів штучної вентиляції легень. Ми мусимо вирішувати, хто перший отримає кисневу терапію. Ми бачимо, як люди вмирають, але не можемо їм допомогти", – розповіла Беллучі.
Цвинтар у Сан-Паулу, Бразилія5 канал / Час. Підсумки тижня Латинська Америка тепер є осередком поширення коронавірусу у світі. Кількість заражених за останній місяць у регіоні зросла усемеро. І Бразилія – епіцентр спалаху. Епідемія в цій країні розвивається за найгіршим сценарієм: переповнені лікарні, медики працюють без вихідних, у моргах бракує місць. За кількістю інфікованих країна вже обігнала Росію й вийшла на друге місце у світі. За добу – майже дві тисячі смертей. Це офіційні цифри, а про реальні – годі й говорити. Тестів на коронавірус у Бразилії бракує – 3, 5 тис. на 1 млн людей. Тож лікарі та вчені не можуть оцінити справжні масштаби спалаху. Кількість нових випадків у країнах Латинської Америки стрімко зростає. Найбільше від недуги потерпає Бразилія. Медична система в цій державі не витримує навантаження, – виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Раян. Найбільше хворих на коронавірус у Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро та місті Манаус, столиці штату Амазонас. Переважна частина його мешканців – індіанці. Коронавірус уже прокрався в хащі амазонських лісів. Поодинокі контакти з цивілізацією стали летальними для більш як 200 аборигенів. Від поселення племені Каяпо до найближчої лікарні 300 кілометрів. Тож тамтешні мешканці не можуть дістатися медичних закладів самотужки. Недужих доправляють до міських шпиталів літаками.
Манаус, Бразилія5 канал / Час. Підсумки тижня "Щодня перельоти здійснюють два літаки. Один для звичайних пацієнтів, інший – для хворих на коронавірус. Але іноді буває так, що всі, хто потребує допомоги, інфіковані. Перевезення таких пацієнтів за тиждень зросло до 60%", – зазначив лікар Деніел Сікейра. Бразильські індіанці не мають медичних препаратів, тож лікуються народними засобами: курять зілля, роблять компреси з кори дуба та п'ють настої з трав. Бразильські правозахисники побоюються, що епідемія призведе до вимирання цілих поселень. До лікарень не можуть потрапити й у містах. Адже коронавірус дістався найбідніших районів – фавел. 15 млн мешканців в усій країні живуть в умовах антисанітарії. Люди не мають доступу до води, електрики та медичної допомоги. Тож помирають удома, не здавши тест на коронавірус.
Плем'я каяпо, Бразилія5 канал / Час. Підсумки тижня Президент Жаїр Болсонару, як і білоруський лідер Олександр Лукашенко, ігнорує рекомендації ВООЗ. На вулиці з'являється без маски, збирає масові мітинги проти карантину, тисне руки своїм прибічникам, а громадянам радить молитися, щоб не захворіти. На початку епідемії у Бразилії не запровадили повноцінного карантину. У країні працюють торговельні центри, розважальні заклади та салони краси. Бразильський лідер пояснює, що карантин підірве економіку країни. "Люди вмирають і мені дуже шкода. Я не Бог, і я не лікую людей. Але скажу вам, що помре набагато більше бразильців, якщо зруйнувати економіку карантином", – заявив Болсонару. Громадяни ж діями президента обурені. Щовечора виходять на вулиці на так звані "каструльні протести". "Так, нам потрібно подолати економічну кризу, але спершу слід побороти коронавірус. Ворогом економіки є не карантин, а пандемія. Саме тому слід надати необхідну підтримку науковцям та медичній системі", – пояснив губернатор Сан-Паулу Хоао Доріа.
Ріо-де-Жанейро5 канал / Час. Підсумки тижня Коронавірус у Бразилії розсварив центральну владу з місцевою. Губернатори та мери міст намагаються самотужки стримати інфекцію. 5-денний карантин запровадили в Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро. Ба більше, за останній місяць у країні двічі змінилися міністри охорони здоров'я. Їх звільняв президент, адже вони виступали за суворий карантин. "Президент ігнорує рекомендації ВООЗ і не визнає загрози, яку становить коронавірус. Тому він втрачає підтримку не лише серед населення, а й серед однопартійців", – наголосив аналітик Гільберто Брага. Допомогти Бразилії в боротьбі з коронавірусом закликають у ВООЗ. Тисячу апаратів штучної вентиляції легень уже пообіцяли надати Сполучені Штати. Однак учені застерігають, що без суворого карантину наслідки епідемії у Бразилії будуть катастрофічними. Тож перед владою стоїть складний вибір, що рятувати – економіку чи життя людей.

Вероніка Орєхова, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну