УКР РУС
» » Маски на підборідді: як Україна б'є антирекорд зараження COVID-19
Всі новини

Маски на підборідді: як Україна б'є антирекорд зараження COVID-19

Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні погіршується. У МОЗ упевнені, що винні ми з вами. Зокрема, ті, хто нехтує засобами безпеки. Але це не лише про тих українців, які носять маски на підборідді. Це стосується й тих, хто порушує закон, скажімо, дозволяючи без маски заходити у громадські місця. Це стосується тих, хто не контролює дистанцію, наприклад, власників деяких ресторанів, супермаркетів і водіїв транспорту.

Звісно, що карантин уже добряче набрид, але ми не можемо не звертати увагу на статистику. Кількість хворих на добу вже доходить до тисячі. Найбільше їх нині у Чернівецькій (4324) та Львівській (3780) областях, у Києві – 4325. На Закарпатті взагалі вже нікуди класти людей у реанімаціях, вони переповнені, як і опорна лікарня в Києві – Олександрівська.




Уряд зараз навіть за такої сумної картини не готовий повертатися до суворого карантину, але контроль за його дотриманням точно посилять. Нам знову нагадують про штрафи від 17 до 34 тис. грн. Але чи спинить це порушників? Особливо власників розважальних закладів із сотнями тисяч гривень прибутків за ніч. І мабуть 17 тис. для них – це не проблема, можна заплатити і знову "запалювати" без дистанцій.

Це фото на початку червня підірвало мережу – президент разом із свитою чиновників усередині кафе без масок і не на відстані в півтора метра. Позаду головний санітарний лікар, який щоденно закликає українців дотримуватися карантинних заходів, спокійно спостерігає. Їм загрожувало ж до 170 тис. грн штрафу. Утім, у п'ятницю у Хмельницькому суді вирішили: не знають, чи штрафувати президента, адже за законом він недоторканний. Тепер це має вирішити Конституційний суд. А от ті чиновники, які були з президентом, зокрема й головний санітарний лікар, таки мають сплатити по 17 тис. грн штрафу.


Володимир Зеленський у Хмельницькому5 канал / Час. Підсумки тижня

Не відстають від президента й депутати. Цього пленарного тижня під куполом маски носили хто як хотів: у кишенях, на підборідді чи в зовсім нестандартних місцях. І це при тому, що Україна била нові антирекорди за кількістю інфікованих.

Утім українці чи то втомилися, чи то просто забили, але носити маски почали дедалі рідше. У поліції кажуть, що після послаблення карантину кількість порушників маскового режиму зросла. Загалом від середини березня склали майже 13 тис. протоколів щодо порушення правил карантину. Найбільше людей без засобів захисту в парках і на вулицях. Зняли маски й відвідувачі столичних пляжів. Утім міністр охорони здоров'я застеріг: робити це можна, лише якщо відстань між шезлонгами щонайменше півтора метра.


Пляж у Києві5 канал / Час. Підсумки тижня

Не краща ситуація й у регіонах. Згідно з рейтингом уряду, найгірше заходи з боротьби з коронавірусом виконує Львівщина. Попри заборону влади, перевізники області цього тижня самовільно вийшли на свої маршрути. І якщо у транспорті маскового режиму намагаються дотримуватися, то на вулиці – зась. За час карантину в області склали 690 протоколів за різні типи порушення карантину. На іншому кінці країни – у Харкові – ситуація не краща.

Наразі в країні діє адаптивний карантин, тобто в регіонах самі ухвалюють рішення, чи послаблювати обмеження залежно від епідеміологічної ситуації. Та поки для всіх регіонів масковий режим є обов'язковим. Насамперед це стосується транспорту. Однак приватні маршрутки у столиці переповнені, про маски пам'ятають не всі.

Градус напруги в суспільстві зростає. На початку червня декілька молодиків відгамселили водія трамваю, який не впускав їх у транспорт без масок. Били, поки не зупинили перехожі. А от у столичній підземці протикарантинних заходів здебільшого дотримуються. На вході перевіряють правоохоронці. Тим, хто без маски, роблять зауваження. Та більшість щойно доходять до ескалатора маски знімають. Дехто взагалі одразу ж ігнорує зауваження поліції.


Київське метро5 канал / Час. Підсумки тижня

А як дотримуються протикарантинних заходів заклади харчування, які відновили роботу? Ідемо перевіряти із муніципальною охороною, Держпродспоживслужбою і місцевими чиновниками. Саме вони, а ще поліція, мали б стежити, наскільки ми з вами обережні. Спершу в кафе під прикриттям відвідувача приходять працівники Держпродспоживслужби. Якщо бачать порушення, викликають підмогу. Із власниками проводять профілактичні бесіди й за потреби виписують протокол.

"Щодня вдається перевірити порядка сотні закладів і зрозуміло, що не всі зважають на карантинні обмеження. Тому певна кількість протоколів щодня складається. Це може бути від декількох до десятка", – розповів керівник одного з підрозділів "Муніципальної варти" Сергій Бондар.

Денне життя міста проінспектували, тепер перевіримо нічне. Подивимося, чи впустять у нічний клуб без маски.

Пройти всередину вдалося без найменших труднощів. Щоб дістатися крізь тісняву до барної стійки, треба неабияк постаратися. Про жодну соціальну дистанцію навіть близько не йдеться. Як і про те, щоб персонал одягав маски та рукавички. Схоже, тут уявляють, що вони не в охопленому коронавірусом Києві, а на Балі, де багато тусовок і мало турбот.

Де ж ми таки мали б дотримуватися маскового режиму? Згідно з постановою Кабміну, у всіх громадських місцях. Та це поняття в законодавстві чітко не встановлено, кажуть юристи.


Зупинка громадського транспорту в Києві5 канал / Час. Підсумки тижня

"Це місце, де є вільний доступ будь-кого, вільний або за гроші. Окрім житлового помешкання, тобто квартири, будинку і так далі, або режимних об'єктів. Усі інші місця можна вважати громадськими", – пояснив адвокат Сергій Тарасюк.

Винятки: прийом їжі чи напоїв або коли неможливо надати якусь послугу в масці, наприклад, процедури в косметолога чи стрижка бороди в перукарні. Донедавна в МОЗ ніяк не могли дійти згоди й щодо того, чи потрібно носити макси на вулиці. Та врешті визначилися.

"На вулиці ми сьогодні можемо ходити без маски", – заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Тепер дискусійне питання: чи потрібно клієнтам бути в масках на терасах літніх майданчиків кафе і ресторанів? Поки радять їх носити й знімати лише під час прийому їжі. А от для працівників закладу вона обов'язкова. Також її необхідно носити у громадських будівлях і транспорті, а ще там, де неможливо дотриматися дистанції в півтора метра. Ба більше, прем'єр заявив, що хочуть збільшити штрафи за недотримання маскового режиму в таких місцях.


Кафе в Києві5 канал / Час. Підсумки тижня

Наразі за порушення протиепідеміологічних заходів доведеться сплатити від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 тис. грн. Для посадовців – від двох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів, тобто від 34 тис. грн. Якщо порушення зафіксують у магазині чи торговому центрі, то заплатить і його власник. Варіанту не сплатити штраф немає. Спершу постанову виписують правоохоронці, потім передають у суд. Той ухвалює рішення, чи має заплатити людина й скільки саме. Далі виконавча служба стягує кошти. От тільки вироки часто виправдувальні, кажуть юристи. Принаймні у квітні переважали саме такі.

"Переважна більшість протоколів була складена неправильно й суди звільняли осіб від адміністративної відповідальності", – уточнив Тарасюк.

Коли ж повністю скасують масковий режим? У центрі громадського здоров'я кажуть, що поки про це можна лише мріяти.

"Немає вакцини, немає ефективної терапії проти цієї інфекції, тому ми маємо змиритися з думкою, що масковий режим у нас в Україні ще надовго", – зазначив лікар-лаборант-гігієніст Центру громадського здоров'я України Данило Бріндак.

Прогнози експертів різні. Хтось припускає, що повністю зняти маски українцям дозволять в останню чергу, тобто коли повністю припиниться карантин. Дехто стверджує, що носити їх доведеться ще декілька років, навіть якщо загроза повністю мине. Чи дотримуватимуться українці таких обмежень – питання відкрите. Як і те, чи вдасться зараз владі впоратися з новим спалахом вірусу.

Ірина Саєвич, Валентин Стрєльцов, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну