УКР РУС
» » Востаннє США так лихоманило в 1968-му: смерть Джорджа Флойда, масштабні заворушення та що робив Трамп у бункері
Всі новини

Востаннє США так лихоманило в 1968-му: смерть Джорджа Флойда, масштабні заворушення та що робив Трамп у бункері

Поліцейська тема і свавілля правоохронців не сходить зі шпальт світових ЗМІ ось уже більше тижня. Так, у США в середньому за рік поліцейські вбивають близько тисячі людей. І от минулого тижня коп убив темношкірого чоловіка, причому під об'єктивами відеокамер. Поліцейський задушив беззбройного Джорджа Флойда. І саме цей випадок став каталізатором масштабних заворушень у США. Обурені мітингувальники вийшли на протести, які стали загальнонаціональними. На вулицях почався справжній хаос, який тривав тиждень. Триває він і досі. Зрозуміло, що Флойд – зовсім невідома людина для протестувальників. Вони вийшли проти расової дискримінації і проти поліцейського свавілля. І логічно, що у відповідь отримали потужний спротив поліцейськими кийками. Дональд Трамп різко змінив тональність. Той, що вчора співчував родині загиблого – почав називати мітингувальників терористами. Але в цих визначеннях він не здобув підтримки місцевої влади. Губернатори деяких штатів нині категорично проти жорстокого придушення повстання. Тож чекаємо, чим закінчиться історія масового протесту. Але те, що поведінка Трампа вже різко вдарила по його рейтингах – це факт. Христина Катарина – покаже вам американський гнів.
Гнів і ненависть на вулицях США. Другий тиждень країна у протестах. Гаряче у понад 75 американських містах. Палають автівки і будівлі, у поліціянтів летять пляшки, фаєри, палиці та каміння. Правоохоронці відповідають сльозогінним газом, cвітлошумовими гранатами і гумовими кулями.
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Протести у США
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Протести у США
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Протести у США Востаннє Сполучені Штати так лихоманило 1968-го – після вбивства Мартіна Лютера Кінга – борця за права темношкірих. Як і півстоліття тому, масове обурення спричинила смерть афроамериканця. У Міннеаполісі 46-річного Джорджа Флойда затримала поліція. Продавець, у якого він купив цигарки, запідозрив, що чоловік розрахувався фальшивими доларами, тому викликав копів. Під час затримання Флойда поклали на землю, а один із поліціянтів притиснув його шию коліном. Чоловік благав відпустити і казав, що не може дихати. У стані задухи він провів майже 9 хвилин. На шляху до лікарні Джордж Флойд помер. Лікар Майкл Баден говорить: "Причиною смерті, на мою думку, є асфіксія, яка сталася внаслідок перетискання шиї. На жаль, багато поліціянтів думають, що якщо ти говориш, то в змозі й дихати. Але це не так. Просто перед вами в цю мить я продовжую говорити, але не дихаю". "Задихаюся" – такими були останні слова Флойда. За кілька годин після його смерті цю фразу скандували протестувальники у Міннеаполісі, а згодом і в інших містах.
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Джордж Флойд
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Протести в США
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Протести в США Накипіло. Бо лише торік від рук поліції у Штатах загинули понад тисяча людей – свідчать дані ініціативи Mapping Police Violence. Темношкірі ж ризикують бути вбитими у два з половиною рази частіше, ніж білі.
Вбиті від рук копів у США за 2019 рік5 канал / Час. Підсумки тижня Один із протестувальників каже: "Нам потрібен новий закон. Ми вимагаємо справедливості. Ми хочемо, щоби поліцейські заплатили за свої гріхи і звірства, які вони тут вчинили".
Утім мирними демонстраціями розплату вимагають геть не всі. Протестами скористалися радикали та мародери, які влаштовують масові погроми й крадіжки: нищать фасади будівель, трощать кафе й крамниці, похапцем виносять коробки з брендовим взуттям і напихають багажники дорогою технікою. Дехто намагається поцупити навіть банкомати".
Мародери у США5 канал / Час. Підсумки тижня Терранс Флойд, брат загиблого Джорджа Флойда, каже: "Я тут, перед вами, але не дичавію. Я не трощу все довкола і не псую місце, в якому живу. То що ж ви робите? Що? Абсолютно нічого. Бо це не поверне мені брата. І я знаю, що він не хотів би, аби ви так поводилися". Що таке народна лють, Сполучені Штати добре пам'ятають. Після вбивства Мартіна Лютера Кінга заворушення спалахнули в сотні міст, а Вашингтон відновлювався після погромів десятки років. Утім цього разу масову ненависть підігріває ще й коронавірусна криза. Через карантин рівень безробіття у США зріс від 3,5% до 15% всього за три місяці. Без зарплати залишилися понад 40 мільйонів громадян – рекордна кількість із часів Великої депресії – 30 років. До того ж пандемія обвалила фондові ринки та ціни на нафту.
Втрати економіки США5 канал / Час. Підсумки тижня За прогнозами Бюджетного офісу Конгресу США, на відновлення економіки знадобиться 10 років. За цей час країна може втратити 8 трильйонів доларів. А теперішнє мародерство завдасть додаткових збитків компаніям, які лише почали оговтуватися від нокдауну. Внаслідок сутичок загинули понад десяток протестувальників, сотні людей травмовані, більш як 10 тисяч демонстрантів затримали. Близько півсотні міст запровадили комендантську годину. До кількох десятків штатів відрядили Нацгвардію. Убивство Джорджа Флойда не залишило байдужим і громадян по той бік кордону. Демонстрації проти расизму й поліцейського свавілля прокотилися від Канади і Бразилії до Нової Зеландії та Австралії. Люди пікетують американські посольства й заповнюють головні площі міст. У деяких столицях Європи градус напруги також вилився у заворушення.
Протести у Греції5 канал / Час. Підсумки тижня У погромах і сутичках аналітики простежили і російський слід. Ексрадниця з національної безпеки часів Барака Обами Сьюзан Райс звинуватила Москву у фінансуванні радикалів та підбурюванні демонстрантів через соцмережі. А Twitter виявив сотні фейкових акаунтів, які закликали до вандалізму і грабунків. Під час багатотижневих протестів "жовтих жилетів" у Франції, також зафіксували підбурювання з боку Росії. Натомість президент США звинуватив у насиллі екстремістський антифашистський рух "Антифа". Пригрозив визнати його терористичним, а проти демонстрантів вивести армію. Дональд Трамп сказав: "Якщо місто чи якийсь штат відмовляється вжити необхідних заходів для захисту життя та майна своїх мешканців, то я відправлю туди американських армійців і хутко вирішу проблему замість них. Від протестувальників американський президент деякий час переховувався в бункері. Який востаннє використовували під час терактів 11 вересня. Сам Дональд Трамп переконує: не ховався, а інспектував. Аби довести, що не боїться демонстрантів, а лише Бога – прийшов до президентської церкви Сент-Джонс, яку підпалили радикали. Перед візитом лідера площу поблизу зачищали від мітингарів світловими гранатами і сльозогінним газом. Усе заради фотографії Трампа з Біблією в руках.
Трамп із Біблією5 канал / Час. Підсумки тижня Однак показова набожність президенту не допомогла. На тлі епідемії та всенародного обурення Дональд Трамп почав втрачати передвиборні рейтинги. За останніми опитуваннями Washington Post і ABC News, своєму супернику – Джо Байдену – чинний глава поступається вже 10-ма відсотками. Інші дослідження показали, що 55% не схвалюють реакції Трампа на протестні виступи. Масовий гнів продемонстрував, наскільки глибокий розкол у суспільстві через соціальну нерівність, давні образи та риторику нинішньої адміністрації. Цим скористався колишній віцепрезидент – схиливши на свій бік темношкірих виборців.
Рейтинг Трампа і Байдена5 канал / Час. Підсумки тижня Джо Байден сказав: "Президенство – це обов'язок піклуватися про всіх нас, а не лише про тих, хто за тебе проголосував. Президент тримав Біблію на подвір’ї церкви. Якби він її відкрив замість розмахувати нею, то зміг би багато почерпнути для себе. Нині в Америці важко повірити, що справедливість на відстані витягнутої руки. Я знаю це. Ви знаєте це. Президент США має бути частиною виходу, але цей президент – частина проблеми.
Американські поліцейські, причетні до трагедії з Джорджем Флойдом5 канал / Час. Підсумки тижня Протестувальників таки почули. Усіх чотирьох поліцейських, причетних до трагедії, взяли від варту. Дереку Човіну, який задушив Флойда, інкримінують вбивство другого ступеня. Йому загрожує до 40 років за ґратами. Трьох інших правоохоронців звинувачують у сприянні та підбурюванні до вбивства. Губернатор Міннесоти, де стався інцидент, пообіцяв розслідувати дії поліціянтів штату за останні 10 років. Утім демонстранти вулиці не покидають і вимагають реформи правоохоронних органів. Медики ж застерігають: велелюдні протести можуть спровокувати новий спалах коронавірусу в країні. Недуга у штатах вже забрала життя понад 100 тисяч людей. Економіка у прірві. Христина Катарина, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну