УКР РУС
» » Підпали, погроми, комендантська година, Трамп у бункері: подробиці заворушень у США – включення
Всі новини

Підпали, погроми, комендантська година, Трамп у бункері: подробиці заворушень у США – включення

Масові погроми у США. У країні вже тиждень не вщухають масові протести. Їх спровокувала смерть темношкірого Джорджа Флойда від рук поліцейського у Міннеаполісі. Акції невдоволення прокотилися в семи десятках міст. Востаннє таке відбувалося 52 роки тому після вбивства борця за громадянські права Мартіна Лютера Кінга. Мітинги супроводжуються погромами та сутичками з поліцією. В сорока американських містах запровадили комендантську годину. Про ситуацію у Вашингтоні розповіла кореспондентка української служби "Голосу Америки" Марія Прус. У низці штатів ввели Нацгвардію або надзвичайний стан, у деяких комендантську годину. У Вашингтоні живе близько 45% афроамериканців. В усій країні – 13%.
Представники темношкірого населення кажуть, що відчувають дискримінацію. Після протестів 50-річної давнини місто ще довго не могло відновитися. Кілька районів були небезпечними, ситуація залишалася складною. Це болюча тема для містян.
Початок протестів був мирним, потім почалися мародерства. Люди рішуче висловлюють невдоволення. Лідери, в тому числі серед демократів, кажуть, що треба спрямуватися в інше русло. Зокрема, Барак Обама закликав людей припинити насильство. Так само закликала і очільниця Вашингтону. "Я вдячна нашим пожежникам, які швидко реагували на всі інциденти упродовж попередніх днів. Я на власні очі побачила, як вандали пошкодили одну з церков. Вони спаплюжили кімнату, спеціально відведену для дітей. Такі дії неприпустимі. Вони аж ніяк не грають на руку протестувальникам. До того ж від погромів страждають звичайні працьовиті люди, заклади яких трощать і обмальовують графіті", – говорить Мюріел Боузер, мерка Вашингтона. Президент США переважно твітує, офіційних заяв не робив. Каже губернаторам бути рішучими в реакції. Дональд Трамп разом із дружиною Меланією та сином Барроном провели в Центрі з надзвичайних операцій у бункері менш як годину.
Детальніше – дивіться в сюжеті "5 каналу". Мародерство і погроми на вулицях США. Сотні вандалів та охочих нагріти руки на хаосі, який панує в містах, трощать магазини і виносять товари. Грабують все, що без нагляду: від продуктових кіосків до крамниць із брендовим взуттям чи технікою. Дехто посягнув ще й на банкомати. Протести стають дедалі жорстокішими. Радикали б'ють автомобілі і підпалюють будівлі. Демонстрантів не стримує навіть комендантська година, яку запровадили вже чотири десятки міст. У поліціянтів летять пляшки з водою, фаєри та каміння. Правоохоронці відповідають сльозогінним газом, світлошумовими гранатами, палицями та гумовими кулями. До більш як двадцяти штатів відправили нацгвардійців. Уперше з часів Другої світової вони з'явилися і на вулицях Вашингтона.
У столиці протести відбуваються неподалік Білого дому. Через це президента Дональда Трампа, його сина та дружину Меланію помістили в бункер, де вони просиділи понад годину. Востаннє Сполучені Штати так лихоманило 52 роки тому, після вбивства Мартіна Лютера Кінга – борця за права темношкірих.
"Занадто багато людей були застрелені. Це стається весь час, і щоразу – дедалі гірше. Тому ми вийшли на протести. Протести працюють. Так ми покладаємо край расизму. Мартін Лютер Кінг протестував, і його почули. Тож ми повинні чинити опір", – говорить Фоллі, протестувальниця. За час заворушень затримали близько 4 тис. протестувальників. Загинули щонайменше двоє осіб. З обох сторін є поранені. Пентагон погрожує за потреби залучити армію. Втім силою відповідають не всі. У деяких містах поліціянти відклали зброю і стали на коліна – на знак солідарності з протестувальниками. "Бог милував, ми не маємо загиблих поліціянтів. Нам усім потрібно продовжувати переговори. Можна виходити на мирні марші, але в жодному разі не вдаватися до агресії. Не можна відповідати насиллям на насилля чи вбивством. Це помилка. Всі, хто бачать таку поведінку, повинні її засуджувати, адже ні до чого доброго це не призведе", – каже Дермот Ши, комісар поліції Нью-Йорка. Масові протести спалахнули у Міннеаполісі після смерті афроамериканця Джорджа Флойда. 25 травня його затримала поліція, запідозривши у використанні фальшивих грошей. Один із правоохоронців наступив йому на шию, внаслідок чого чоловік помер.
Полісмена звинуватили ув ненавмисному вбивстві. Йому загрожує до 25 років за ґратами. Однак протестувальники вважають, що цього недостатньо і вимагають суворішого покарання. Президент Дональд Трамп жорстокі демонстрації засудив, а в насиллі звинуватив ліворадикальний антифашистський рух "Антифа". Його пообіцяв визнати терористичним.
Христина Катарина, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну