УКР РУС
» » Італія стала епіцентром поширення COVID-19: як вірус охопив країну
Всі новини

Італія стала епіцентром поширення COVID-19: як вірус охопив країну

Кожен з нас просто зараз може зробити вибір: панікувати, обурюватися, бути роздратованим чи стати обережним як в думках, так і в поведінці. І піклуватися про власне здоров'я. Останнє, насправді, зараз найважливіше. В Україні – вже 549 інфікованих і 13 померлих. Останні дні цифри стрімко зростають і тому нехтувати карантином вже не варто. Тим паче, що світова статистка не додає оптимізму. Від нового вірусу на планеті померло вже понад 37 тисяч людей. І він продовжує атакувати країни. Італія обігнала Китай за кількістю хворих. В Італії померло більш як 10% від загальної кількості зареєстрованих хворих – 11 591 із 101 739, одужали – 14 620 осіб.  І є прогнози, що південь та італійський центр можуть стати новим епіцентром спалаху. Дуже сподіваюся, що Україна не повторить сценарій Італії. Бо там карантин оголосили вже у розпал епідемії. Коли були сотні смертей і переповнені лікарні. Ми ж почали запроваджувати обмежувальні заходи раніше, і є шанс, що наша статистика таки буде більш втішною. Зараз ми покажемо вам повну картину того, з чого все почалося в Італії, і спробуємо пояснити причини, з яких вірус там став справжньою катастрофою. Варто вчитися на чужих помилках, щоб їх не повторювати. Нонна Стефанова – про все в подробицях.
Ще місяць тому туристи вільно гуляли італійськими містами. Хоч і в масках, але рішучі – відпочинок собі не псуватимуть. Мешканці Італії і собі намагалися жити звичним життям.
Італійці5 канал Але все змінилося. Лише за кілька тижнів. Коронавірус увірвався в регіони італійської півночі – Ломбардія, Венето, Емілія-Романья. Одними з перших, у кого зафіксували коронавірус на території Італії, 31 січня, були китайські туристи, які прибули із міста Вухань. Батьківщини вірусу. Того самого дня Італія зупинила авіасполучення з Китаєм. Далі території на півночі оголосили червоною зоною із суворими обмеженнями пересувань. А 9 березня на карантин стала ціла країна. Закрили школи і громадські місця. Обмежили соціальну активність. Але кількість хворих щодня зростала на кілька сотень, а потім – і тисяч. Так само, як і кількість летальних випадків. Чому саме Італія стала епіцентром стрімкого поширення і найвищої смертності від коронавірусу не лише у Європі, а й у цілому світі? Чіткої відповіді на це запитання поки не дав ніхто. Версій – декілька.
Коронавірус міг з'явитися в Італії задовго до того, як зафіксували перші випадки хвороби. Це одне з пояснень масового поширення інфекції. У багатьох уражених коронавірусом перебіг хвороби не тяжкий, тож немає потреби в тестах чи зверненнях до лікаря. Доведено, що вірусоносій може не мати жодних симптомів, але заражати інших.
Флавія Рікардо, дослідниця Департаменту інфекційних хвороб в Італійському національному інституті здоров’я, каже: "Найімовірніше, вірус певний час циркулював Італією. І відбувалося це саме тоді, коли в нашій країні був пік сезонного грипу. І люди приходили до лікарень саме з його симптомами". Італія – на другому місці, після Японії, за кількістю літніх людей у світі. Україна – приблизно на 28-му. Переважна більшість померлих від коронавірусу італійців – це люди віком 79-80 років. І у більшості з них були супутні хвороби, які загострилися внаслідок інфекції – наприклад, серцево-судинні захворювання чи діабет.
Поширення коронавірусу в Європі. Інфографіка5 канал "Для багатьох молодих людей, переважно, це легкій перебіг хвороби, але ми спостерігаємо і дуже прикрі речі. Для старших людей коронавірус може стати янголом смерті", – каже лікар-вірусолог Пітер Готез.
Матриця соціальної поведінки – також серед причин великої кількості хворих і високої смертності в Італії. Обійми та поцілунки, запальні розмови і активна жестикуляція, тісні родинні зв’язки між старшими та молодшими поколіннями. Все це могло сприяти швидкому поширенню коронавірусу. Суворий карантин передбачав відстань між людьми не менш як один метр. Але не всі так вміють.
"Ми – сицилійці. Ми любимо одне одного і нам потрібен фізичний контакт. Ми будемо його дотримуватися стільки, скільки зможемо", – каже один з мешканців Італії. Перехожий юнак говорить: "Я і далі буду цілуватися! Вірус мене не зупинить! Я буду цілуватися і обійматися. А ти?" (питає в дівчини – ред.) "Я також буду цілуватися! А навіть як і підхоплю вірус – це ж всього-на-всього як грип, всі кажуть", – говорить його дівчина.
Італійці5 канал Це зовсім не схоже на звичайний грип, запевняють лікарі, що працюють понаднормово в італійських лікарнях. Недофінансована система охорони здоров’я, неготовність до пандемії такого рівня – також серед причин високої смертності в Італії.

Роберто Косентіні, завідувач реанімаційного відділення, каже: "Це більше схоже на пневмонію. Власне, її мають більшість уражених, і в дуже тяжкій формі. Це сильний удар по будь-якій системі охорони здоров'я".
Лікарня в Італії5 канал Італійські лікарні не дають собі ради з кількістю пацієнтів. Італійські морги не встигають кремувати і ховати померлих. Відео військових машин, що вивозять труни, вразило цілий світ. Але мало вразило самих італійців, які масово порушують карантин. Мери міст через соцмережі закликають людей не легковажити. Вінченцо де Люка, губернатор Кампаньї, у відеозверненні каже: "Я чув, що хтось святкує випускний. Ми надішлемо туди поліцію. З вогнеметами!"

А мер міста Ґуальдо Тадіно Массіміліано Прескутті обурився: "Ви, б..., що робите? Стоїте в черзі на пошті, щоб підзарядити телефон? В черзі до банкоматів? Куди ви йдете з цими собаками? Ви повинні залишатися вдома! Чи ви не розумієте, що люди вмирають! 400 людей на добу помирає!"
Мер міста Ґуальдо Тадіно Массіміліано Прескутті5 канал Мер Люцери Антоніо Тутоло говорить: "Ці б... перукарі, що ходять від хати до хати – поправляти жінкам зачіски, – що ви робите? Навіщо? Ви знаєте, що труни закриті? Хто побачить усі ці чудові зачіски в закритих трунах?" Офіційний рівень смертності від коронавірусу в Італії, ймовірно, нерепрезентативний. Бо хворих на коронавірус насправді може бути в десятки разів більше. Це люди, які одужали і ніколи не робили тестів. На цьому тлі загальна кількість летальних випадків значно менша. Яка країна стане наступною після Італії за рівнем смертності і темпами поширення коронавірусу? Епідеміологи відповідають: такий шанс є в кожної держави. Але й кожна має інший шанс уникнути італійського сценарію. Зокрема Україна. Як повідомляв 5.UA, за останніми даними в Італії показник смертності пішов на зниження. Нонна Стефанова, Едвард Белінський, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну