УКР РУС
» » Всупереч рекомендаціям ВООЗ: як Європа починає послаблювати коронавірусний карантин
Всі новини

Всупереч рекомендаціям ВООЗ: як Європа починає послаблювати коронавірусний карантин

Європа поступово послаблює карантин, всупереч рекомендаціям ВООЗ, і сподівається на краще. Першими про послаблення вже заявили Норвегія, Данія, Австрія і Чехія. І навіть Італія вже говорить, що, можливо, почне послаблювати в кінці квітня. І це попри те, що епідемія не досягла свого піку. І уряди багатьох європейських країн зараз побоюються другої хвилі, якщо люди вийдуть на вулиці. Тож, хто у світі нині дотримується обмежень, а хто обережно і з розумом виходить із заборон – Вєроніка Орєхова знає.

Іспанія

Переповнені лікарні в Мадриді, пацієнти лежать у коридорах просто на підлозі, в реанімаціях немає місць, обладнання не вистачає. Вже другий тиждень Іспанія – епіцентр пандемії коронавірусу в Європі. Недуга тут поширюється навіть швидше, ніж в Італії. Медики працюють без вихідних.
/ 5 канал Лікарні в Іспанії
/ 5 канал Лікарні в Іспанії

Лікар Крістіан Вігіль каже: "Ми намагаємося не опускати рук і рятувати життя кожного. Але хворих у тяжкому стані дуже багато. Ми залишаємося в лікарні цілодобово. Проте ресурсів бракує". Перші хворі на коронавірус в Іспанії з'явилися ще в січні. Втім недугу ані мешканці, ані влада не сприйняли серйозно. До 14 березня проводилися концерти і футбольні матчі, працювали бари й ресторани.
Іспанія, Мадрид5 канал Країна нарешті пішла на карантин, коли хворих було вже 5,5 тисяч. Зупинилися всі підприємства. Закрили магазини, крім продуктових та аптек. Людям заборонили виходити з дому без потреби. За порушення карантину – штраф. Однак легковажні іспанці і надалі ходили в гості до літніх батьків та відпочивали в парках. У соціальних мережах навіть пропонували оренду домашніх улюбленців для вигулу, щоб обійти заборони.

Франція

"Проспала" початок епідемії і Франція. У березні тут навіть відбулися місцеві вибори. Карантин почався 12 березня, а ще через тиждень оголосили надзвичайний стан. Закрили музеї, торговельні центри, ресторани і кінотеатри. Та не всі французи повірили, що треба сидіти вдома.

Франк, мешканець Парижа, говорить: "Особисто я підтримую обмеження і виходжу лише до магазину. Але не можна змусити людей сидіти вдома. Адже у Парижі весна і сонячна погода. Усі втомилися від карантину". Уже три тижні Франція живе за новими правилами: вечірки скайпом, концерти в соцмережах, уроки фітнесу на Youtube. Виходити з дому можна тільки в супермаркет, аптеку і на роботу. Бігати дозволено до 10-ї ранку і після 19-ї вечора. Виходити на вулицю без маски – заборонено. Порушників відловлюють поліцейські. Якби не суворий карантин, Франція могла б повторити долю Італії та Іспанії. Адже французька медична система була не готова до пандемії. Швидкісний пасажирський потяг в Ельзасі – тепер санітарний. Хворих із переповнених лікарень перевозять до сусідніх регіонів. Найтяжчих пацієнтів літаками і гелікоптерами доправляють до Німеччини.

Лікарка Жозалін Андре говорить: "Ми дуже вдячні Німеччині за цю допомогу. Адаптуватися до ситуації неможливо. Ми працюємо, не знаючи, як правильно діяти. Але ми робимо все можливе".
Париж5 канал

Німеччина

У шпиталі німецького міста Ессен лікують пацієнтів із коронавірусом із французького Страсбурга. Вони в реанімації під наглядом медиків. Німеччина – четверта у світі за кількістю хворих на коронавірус. Але на 120 тисяч недужих – летальних випадків лише 2 тисячі. Одна з причин – ретельне тестування. Щотижня німецькі лабораторії перевіряють близько 160 тисяч людей. Вірус виявляють ще на початку хвороби. А тому лікарні не переповнені пацієнтами в тяжкому стані. Та й самі громадяни відповідальні – залишаються вдома. Хоча виходити на вулицю німцям можна. Щоправда, лише вдвох. Працює громадський транспорт, парки відкриті, прогулянки дозволені. Як результат, в уряді почали говорити про послаблення карантину – вже з 20 квітня. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель говорить: "Якщо кількість хворих упродовж наступних двох тижнів зростатиме повільно, ми почнемо поступово послаблювати карантин. Але я прошу вас і надалі дотримуватися гігієни, дистанції і за можливості залишатися вдома".
Берлін5 канал Спочатку в Німеччині відкриють крамниці, ресторани та школи в деяких регіонах. А от вечірки та масові гуляння поки що будуть заборонені. Обов’язковими залишаться і маски на вулиці. Голова Інституту Роберта Коха Лотар Вілер каже: "Поки зарано робити прогнози, але щодня кількість нових випадків зараження меншає. Утім зараз не час скасовувати карантин. Ми всі маємо бути обережними. Тоді лікарі зможуть врятувати більше життів".

Австрія

Поступово скасувати карантин пообіцяли в Австрії. Після католицького Великодня тут відкриються всі крамниці. З травня запрацюють перукарні, готелі і ресторани. А от у школах навчатимуться онлайн щонайменше до літа. Канцлер Австрії Себастьян Курц говорить: "Ми в Австрії діяли швидше й суворіше, ніж в інших країнах, саме тому нам вдалося уникнути найгіршого. Вчасна реакція дала нам змогу швидше вийти з цієї кризи". Пік епідемії Австрія вже пройшла. На карантин пішла 16 березня – коли хворих було дві сотні. Закрили кордони, скасували масові заходи. Австрійці були слухняні.

Чехія

Так діє і сусідня Чехія. Режим надзвичайної ситуації тут зберігатиметься до травня. Але чехам уже дозволили займатися спортом на свіжому повітрі без маски. Окрім супермаркетів, запрацювали магазини будівельних товарів і товарів для хобі, а також майстерні з ремонту велосипедів. Ще більше крамниць відкриють після Великодня. А з 14 квітня чехи зможуть виїжджати за кордон. Роман Примула, міністр охорони здоров'я Чехії, каже: "Наша мета – поступово послабити обмеження, перейти до "поміркованого" карантину і врешті повернутися до звичного життя. Але наскільки швидко це відбуватиметься, залежить від кожного громадянина". У Європейському Союзі закликають країни виходити з карантину поступово і не поспішати скасовувати заборони. Щоб не перевантажити лікарні знову. Речник Єврокомісії Ерік Мамер каже: "Нам потрібні наукові критерії, які були б повністю об'єктивними та надійними. Щоб країни-членкині більше не відчували такого навантаження на систему охорони здоров'я".

Данія

Послаблюватимуть карантин і скандинавські країни. У кожної – власний підхід. У Данії дитячі садки й початкові школи запрацюють 15 квітня. Тож батьки зможуть повернутися на роботу. Решта школярів розпочнуть навчання 10 травня. Торговельні центри, перукарні, церкви і ресторани поки що залишатимуться зачиненими. Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен каже: "Ми мусимо скасовувати обмеження поступово і розумно. Всі мають і надалі ретельно мити руки, дотримуватися дистанції, утримуватися від соціальних контактів. Це неодмінні умови".
Копенгаген5 канал

Швеція

Не забороняти, а рекомендувати вирішили у Швеції. На відміну від інших європейських країн, карантину тут взагалі не було. Відкриті магазини, бари й кінотеатри. Школи також працюють, але навчання онлайн. Шведів закликають працювати з дому і не збиратися більше ніж удвох. Але рекомендують, а не змушують. Відповідальні громадяни і так дотримуються карантину. Вулиці Стокгольма порожні, торговельні центри – без відвідувачів.

Україна

Сквери, парки та набережні Києва – за обмежувальними стрічками. Вони б мали стримувати українців. Але розуміють це не всі. Натомість європейцям жодних обмежувальних стрічок не потрібно. Їм достатньо фрази – залишайся вдома.
ВДНГ5 канал Якщо громадяни дотримуються карантину, потреби в заборонах – немає. Про це свідчить досвід інших європейських країн. І що ретельніше люди ставитимуться до заходів безпеки, то швидше країна зможе повернутися до нормального життя. Вероніка Орєхова, Ігор Селянінов, "Час.Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну