УКР РУС
» » Як Італія стала епіцентром спалаху коронавірусу в Європі і що розповідають українці з діаспори – сюжет
Всі новини

Як Італія стала епіцентром спалаху коронавірусу в Європі і що розповідають українці з діаспори – сюжет

Станом на ранок 2 березня новий коронавірус дістався 69 країн. Загалом від початку епідемії було зафіксовано понад 89 тис. випадків захворювання: 3 тисячі людей загинули, 45 тисяч одужали. Три країни, які межують із нами, теж його підхопили – це Білорусь, Румунія і, як ми вже казали, Росія. Максимальна кількість хворих лишається в Китаї – Майже 80 тисяч. Його вже наздоганяє Південна Корея – там понад 3,5 тисячі. Не вбереглася й Європа. Вірус тут розповсюдився саме з Італії. У ній хворих уже понад тисяча. І, до речі, це та країна, яка ретельніше за інші готувалася до можливої епідемії. Також за останні кілька днів маємо повідомлення про захворювання в Австрії, Хорватії, Греції та Швейцарії. Нові випадки підтверджують і в Іспанії, Франції, Німеччині. Тому враховуйте цю інформацію, коли обираєте країни для подорожі. Тож Італія. Улюблені туристами Мілан, Венеція – нині напівпорожні. Країна насправді вживає неабияких заходів, щоб зупинити хворобу, але нічого не допомагає. Вчора навіть поповзли чутки, що на коронавірус захворів Папа Римський, але офіційних підтверджень цьому зараз немає. Тож погляньмо, що відбувається в Італії й що розповідають про вірус українці, які там живуть.
"Вірус поширюється з величезною швидкістю. Італія на порозі епідемії," – заявив глава Департаменту цивільного захисту Італії Анджело Борреллі. Менш як за тиждень Італія стала епіцентром спалаху коронавірусу в Європі. Вулиці міст на півночі країни спорожніли. Влада щосили намагається зупинити поширення недуги. 11 міст закриті на карантин. В'їзд і виїзд без спеціальних дозволів заборонений, на дорогах поліцейські кордони. Порушникам режиму загрожують штрафи й навіть арешти. Мешканці готуються до тривалої ізоляції. В аптеках бракує медичних масок та антисептиків. У супермаркетах – величезні черги за харчами.
Коронавірус в Італії5 канал / Час. Підсумки тижня "Місто охопила паніка. В аптеках неможливо купити медичні маски, у супермаркетах довжелезні черги. У нашому місті не працюють громадські заклади: бібліотеки, школи, ресторани. Сподіваюся, принаймні, це має стримати поширення вірусу," – зазначив Алессіо Крео, мешканець міста Кодоньйо. Кількість інфікованих у країні щодня зростає. Найбільше хворих у Ломбардії та Венето. Але вірус уже поширився на Тоскану, Сицилію, Лігурію та Емілія-Романья. Італійська влада намагалася зупинити епідемію. Саме Рим першим в Євросоюзі оголосив надзвичайну ситуацію на півроку. Ще на початку січня посилили перевірки в аеропортах та на всіх круїзних лайнерах.
"Жодна з країн Західної Європи досі не вжила таких суворих заходів для стримування вірусу, як Італія. І зараз ми докладаємо усіх зусиль, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу. Ми посилюємо заходи безпеки, запровадили карантин", – заявив прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте.
Джузеппе Конте5 канал / Час. Підсумки тижня Масові заходи по всій Італії тепер заборонені. У католицьких храмах скасовані меси. Мовчить і катедральний собор у Мілані, і базиліка Сан-Марко у Венеції. Закриті стадіони й перенесені футбольні матчі. Дочасно завершився знаменитий Венеційський карнавал. А на Міланському тижні моди кутюр'є представляли свої колекції в порожніх залах. "Заходи карантину триватимуть щонайменше два тижні. Ми закликаємо людей залишатися вдома. Карантин вимушений, адже ми маємо взяти ситуацію під контроль і локалізувати вірус, який стрімко поширюється," – уточнив глава Департаменту охорони здоров’я Ломбардії Джуліо Галлера.
Венеція5 канал / Час. Підсумки тижня Вулиці Мілана, економічного центру Італії, також порожні. У громадському транспорті пасажирів немає навіть у годину пік. Компанії переходять на роботу на відстані, туристів теж немає. "Ситуація на цю мить у Мілані досить спокійна, паніки серед населення, серед туристів немає. Хоча порівняно з тим, який Мілан був тиждень тому. Тобто Мілан досить насичений туристами, Мілан кипить. Порівняно з тим зараз Мілан виглядає порожньо й, можна сказати, бідно," – наголосила Софія Дутчак, українка, що працює в Мілані. Софія вже кілька років живе у Мілані. Українська діаспора – одна з найчисленніших в Італії. Офіційно – майже 250 тисяч. Софію, як і решту українців, ситуація хвилює, але жінка не панікує. Залишати Італію не буде. Поки що. "Українська діаспора також зберігає спокій. Досить розумно та інтелігентно відноситься до ситуації й відчуває себе досить захищеними. Ніхто із знайомих нікуди не тікає," – сказала вона.
Мілан5 канал / Час. Підсумки тижня Сусідні країни посилюють контроль на кордоні. Майже на добу залізничне сполучення з Італією припинила Австрія. Два десятки потягів застрягли на переході Бреннер поблизу Альп. Лише коли медики оглянули усіх пасажирів, їм дозволили в'їзд. А влада Румунії навіть вирішила відправляти на двотижневий карантин усіх, хто повертається з Італії. "Ми повинні бути дуже згуртованими, а наші дії - послідовними і скоординованими. Нам потрібно інформувати одне одного в режимі реального часу, тому що тільки так ми зможемо впоратися з цією ситуацією," – наголосила єврокомісар з охорони здоров’я Стелла Каріакідес. "Кордони між державами мають залишатися відкритими. Адже зобов'язання всіх країн, що межують з Італією, надавати усю відому їм інформацією про поширення коронавірусу," – заявив міністр охорони здоров’я Італії Роберто Спензара. Україна, за рішенням уряду, жодних обмежень для поїздок до Італії не запровадила.
Щотижня аеропорти Києва приймають близько 20 рейсів з Італії. Зокрема, і з Венето та Ломбардії – головних осередків поширення коронавірусу в цій країні. Утім, авіасполучення з Італією Україна поки не обмежуватиме, адже досі цього не зробила жодна країна світу. Водночас в МЗС радять не літати на Апеннінський півострів.
А тим українцям, які перебувають в Італії, в міністерстві рекомендують дотримуватися правил безпеки. Зокрема, ретельно мити руки, носити захисні маски й уникати контактів із хворими людьми. "Перш ніж вам в’їжджати на відпочинок, наполегливо радимо передивитися повідомлення, як МЗС, так і місцевих влад щодо застережень можливих або інших порад щодо перебування," – уточнив начальник відділу кризових ситуацій Департаменту консульскої служби МЗС України Максим Коваленко. Цього тижня українці почали відмовлятися від подорожей до Італії. Студентка Анастасія Пилипейко нині навчається в Нідерландах, мала летіти до Рима, а звідти – до Мілана. Вже купила квитки й пакувала валізи. Втім, в останню мить, після повідомлень про поширення коронавірусу, мандрівку скасувала. "Дізналися, що Італія посідає перше місце за поширенням вірусу в Європі, й наразі дуже посилилися перевірки в аеропортах. Ми боялися, що взагалі будемо не в змозі повернутися додому через можливість перекриття кордонів," – розповіла вона.
Кодоньйо5 канал / Час. Підсумки тижня В Італії досі шукають, від кого ж поширився вірус. Епіцентр захворювання – місто Кодоньйо, неподалік Мілана. Там коронавірус вперше діагностували у 38-річного чоловіка. Два тижні тому з підвищеною температурою він звернувся до лікарів. Але його спочатку відправили додому, запевнивши, що це грип. Через кілька днів чоловіку стало гірше. Лише після ретельного огляду лікарі з'ясували, що це таки коронавірус. І в наступні два дні в Ломбардії виявили ще 90 випадків зараження. Вероніка Орєхова, Сергій Клименко, "Час. Підсумки тижня"   Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну