УКР РУС
» » Як Польща бореться з поширенням епідемії коронавірусу й намагається врятувати економіку
Всі новини

Як Польща бореться з поширенням епідемії коронавірусу й намагається врятувати економіку

Насправді, дуже важливо враховувати досвід інших країн світу, які боряться з епідемією. В Польщі вже відверто застерігають, що країна  може повторити італійський сценарій за умови, якщо поляки не сидітимуть удома. Польські урядовці зараз лякають своїх співвітчизників саме досвідом  Італії, аби поляки самодисциплінувалися. Хоча від початку оголошення епідемії Польща одразу  закрила кордони й обмежила пересування громадян всередині країни. І ось з цього тижня там уже заборонено й вільне пересування вулицями. Натомість поляки не заборонили рух міського транспорту, як це зробили в Україні. Нині в Польщі майже 1800 інфікованих і 20 летальних випадків. Країна у хвості за рейтингом захворюваності серед інших європейських країн. Але, до речі, саме з Польщі вірус почали завозити в Україну. Ось кадри з  українсько-польського кордону, відзняті цієї пятниці, коли офіційний Київ повідомив, що закриває кордони. Бачимо, що це зовсім не гігієнічні кадри. Вони точно не про дистанцію і не про засоби захисту. І ми розуміємо, що всі ці люди, а їх десятки тисяч, приїхали й зараз обіймаються зі своїми  родичами. Але значна частина українських заробітчан все ж таки  залишилася в сусідній країні.
Варшава спорожніла. На одній із центральних вулиць старого міста лише зрідка проходять люди й курсує транспорт. У діловому центрі людей  трохи більше.
Від середи до 11 квітня поляки мають сидіти по домівках – вільне пересування обмежене. Виходити можна тільки на роботу, в магазин, в аптеку, до лікаря, вигуляти собаку.
"Однак це не означає, що ми можемо збиратися в громадських місцях, це не означає, що ми можемо піти на майданчик із нашими дітьми, це не означає, що ми можемо піти на бульвари і на гриль із друзями", – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.
Варшава, Польща5 канал / Час. Підсумки тижня На минулих вихідних якраз так і було. Половина поляків залишилися вдома, половина вешталися вулицями, порахували у соціологічному дослідженні "COVID-19 Лихоманка". Тепер за дисципліною наглядає поліція. Автівки правоохоронців з гучномовців закликають залишатися вдома. Нові правила й у користуванні транспортом. На початку епідемії Варшава експериментувала з впровадженням руху автобусів та трамваїв за графіком вихідного дня у будні. Але після хвилі критики через штовханину людей, що їдуть на роботу, повернула звичний графік, проте  з обмеженням – кожне друге місце має бути вільним. Тим, хто вирішив не їздити автобусами та метро, заморозять проїзні. Натомість релігійна Польща залишила відчиненими костели – у месах можна брати участь не більш ніж п’ятьом особам або дивитися служби онлайн. Ксьонз на велосипеді, якого ми зустріли біля костелу, переконаний, що віра врятує від вірусу.
Варшава, Польща5 канал / Час. Підсумки тижня Поліцейські ловлять порушників невпинно. Тільки за першу добу впровадження обмеження пересування оштрафували 60 осіб на 5 тис. злотих. Це майже 33 тис. грн. Тих, хто має обов’язково сидіти на 14-денному карантині, поліція може перевіряти кілька разів на добу, але й допомогти з купівлею продуктів. Порушників домашньої ізоляції стали карати ще суворіше.  Штрафи підвищили у 6 разів – до 30 тис. злотих, це близько 200 тис. грн. У боротьбі з коронавірусом поляки намагаються виграти час, щоб краще підготувати медичну систему. У Міністерстві охорони здоров’я заспокоюють поляків , що тести є, понад 10 тисяч респіраторів закупили й підготували 10 тисяч лікарняних ліжок,  цього має вистачити. Проте й тут бракує лікарів-інфекціоністів та лабораторій. Польща у кількох тижнях від піку захворювань, кажуть у Міністерстві охорони здоровя. Зараз почнуть хворіти ті, хто на карантині. Як вірус охоплюватиме Польщу далі,  залежить від дисципліни у дотриманні правил. 
"Якщо ми не поводитимо себе розумно й не залишатимося по домівках, такий сценарій може статися. У нас зараз лише початок боротьби з епідемією. Перефразовуючи історичне висловлювання, це не початок кінця, це навіть не кінець початку, це справді початок дій, початок нашої боротьби", – заявив міністр охорони здоров’я Польщі Лукаш Шумовський.
Більш швидкими темпами вірус заражає польську економіку. Ту, яка  30 років не входила у стан економічної рецесії.  До панедемії ВВП Польщі впевнено зростав протягом 10 років, навіть у кризу 2008 року, коли інші європейські економіки падали. За оцінками економістів, якщо карантин і епідемія триватимеуть  місяць, то й зараз економіка вийде у плюс наприкінці року.  Лише замість запланованих 3,7% в бюджеті ВВП збільшиться лише на 1,8 %. Якщо карантин розтягнеться до літа, буде пандемія економічна. Польський бізнес уже лихоманить.
Варшава, Польща5 канал / Час. Підсумки тижня Анна Легутко, власниця SoupCulture, не закрила свій заклад, як це зробили багато польських рестораторів. "Ми насправді зараз не заробляємо. Більше працюємо на те, що можемо годувати людей, у нас тут багато старших людей, які не приготують собі теплу їжу", – пояснила вона. Клієнтів у Анни значно поменшало, хоча її заклад і так працював переважно на виніс. Здавалося б, ось час заробити. Каже, що в такому режимі її бізнес протримається місяці два йі тільки тому, що невеликий, а значить, витрат не так багато.
Варшава, Польща5 канал / Час. Підсумки тижня "Дуже багато людей починають говорити, що вони хочуть оголошувати банкрутство, зачинятися. Дуже багато людей почали звільняти своїх працівників, бо вони розуміють, що фізично не мають коштів, щоб їм оплатити. І тут також включаються в дискусії працівники, що ось ви такі погані, з іншого боку, не розуміючи, що просто немає звідки взяти гроші, щоб заплатити ці зарплати", – додала вона. Рятівними ін’єкціями для польської економіки має стати "Антикризовий щит" – урядовий план із подолання економічних наслідків цієї кризи. Він має втримати польську економіку на плаву й врятувати від скорочення до кількох мільйонів робочих місць. Окремим пунктом прописали, що іноземцям автоматично продовжать дозволи на роботу та проживання:  – самозайнятих та мікропідприємців на період карантину обіцяють звільнити  від виплати внесків соціального страхування; – підприємствам дадуть "кредитні канікули", тобто відтермінують виплати за боргами перед банками, а ті не будуть нараховувати відсотки на час карантину; – держава частково доможе із виплатою зарплат працівників постраждалим підприємствам; – окремим пунктом прописали, що іноземцям автоматично продовжать дозволи на роботу та проживання.  Тут ідеться й про українців. Польський бізнес просив владу затримати українських заробітчан, інакше економіка не впорається. Хоча більшість українців, які працювали у сфері послуг, залишилися без роботи, натомість виробництво відчуває брак робочої сили. Харчові підприємства, логістичні склади, продуктові магазини не збавляють обертів під час карантину і вже відчувають дефіцит працівників. У Польщі навіть почали відкривати карантинні центри, щоб повернути тих, хто встиг виїхати в Україну після закриття кордонів, а зараз хоче повернутися назад до роботи.
Варшава, Польща5 канал / Час. Підсумки тижня "У першу чергу ми селимо своїх працівників, які тимчасово виїхали в Україну до закриття кордону і зараз намагаються повернутися до роботи. А також українців, які мають дозвіл на роботу в Польщі, але не знають, як приїхати і де пересидіти карантин. А тут вони можуть відбути 14 днів і після цього за умови відсутності симптомів виходити на роботу", – зазначив генеральний директор компанії з працевлашутування Gremi Personal Томаш Богдевич. Поляки демонструють солідарність та самоорганізацію в боротьбі з коронавірусом, поки політики з різних таборів сперечаються, проводити вибори президента 10 травня чи відкласти, щоб не змарнувати всі зусилля. Наразі польська влада приводів для перенесення голосування не бачить. Маргарита Ситник, Ян Крючковський із Польщі, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну