УКР РУС
» » День пам'яті жертв сталінізму і нацизму: розвінчуємо російські міфи про пакт Гітлера-Сталіна
Всі новини

День пам'яті жертв сталінізму і нацизму: розвінчуємо російські міфи про пакт Гітлера-Сталіна



Прагнули не миру, а розділити Європу між собою

23 серпня 1939 року у Москві було підписано Договір про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом, відомий як пакт Молотова-Ріббентропа. За цією псевдоугодою насправді Гітлер і Сталін прагнули розділити країни Східної Європи за сферами німецьких і радянських інтересів.

Таємний протокол, який додавався до угоди, передбачав ліквідацію низки держав, такі як Польщі, Литви, Латвії, Естонії. Пакт із його таємним протоколом відкрив шлях Німеччині до воєнної агресії проти Польщі та розв’язання Другої світової війни. Саме тому його кваліфікують як злочин проти миру та людства.

Радянський диктатор Сталін, у свою чергу не прагнув незалежності України та Білорусі. Сталін домагався розширення території й посилення могутності СРСР, прагнув поширення комуністичних ідей ще й на захід.

Таким чином, Радянський Союз з вересня 1939 по червень 1941 року залишався союзником Третього рейху, поставляючи йому необхідні для ведення агресії в Європі сировину та матеріали.


Сталін і ГітлерDepositphotos

Основні міфи старої радянської та нової російської пропаганди про Пакт Молотова-Ріббентропа

МІФ 1. Пакт Молотова-Ріббентропа служив справі миру, оскільки давав необхідний перепочинок СРСР перед початком війни.

СПРОСТУВАННЯ. Навпаки, угода між Гітлером і Сталіним промостила шлях до Другої світової війни. Після поділу Польщі восени 1939 р., СРСР, формально залишаючись нейтральною країною, налагодив масштабне економічне та військово-технічне співробітництво з Німеччиною, чим допомагав їй вести війну проти низки європейських країн.

МІФ 2. Друга світова війна почалася для України 22.06.1941.

СПРОСТУВАННЯ. Друга світова війна почалася в перший же день – 1 вересня 1939 р. У цей день Німеччина напала на Польщу, а бомбардувальники Люфтваффе бомбили Львів. Протягом вересня 1939 року бомбардування зазнали також інші міста Галичини, зокрема Дрогобич, який був зрештою окупований нацистами 18 вересня 1939 року і переданий Червоній Армії 24 вересня.

МІФ 3. Польський похід Червоної Армії був жестом допомоги братнім народам і не узгоджувався із німецькими планами розчленування Польщі.

СПРОСТУВАННЯ. Введення на територію Польщі радянських військ 17.09.1939 стало наслідком домовленостей з Німеччиною і було агресією проти польської держави. Ані в тексті Договору про ненапад між Німеччиною і СРСР (Пакт Молотова-Ріббентропа), ані в секретному протоколі про поділ сфер впливу, не було жодної згадки про українців чи білорусів. Навпаки, лінія розмежування сфер інтересів не співпадала з межами етнічної території українців і білорусів, а проходила набагато західніше – по Віслі. На цьому наполіг особисто Сталін.

МІФ 4. Завдяки пакту Молотова-Ріббентропа Східна і Західна Україна вперше возз'єдналися.

СПРОСТУВАННЯ. Це возз'єднання було не першим в новітній українській історії, і також недовготривалим. Першим юридичним актом, що проголошував об'єднання Східної і Західної України, був Акт злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1918 р. На відміну від 1939 р., тоді від імені двох частин українського народу виступали незалежні і рівноправні уряди.

МІФ 5. Пакт Молотова-Ріббентропа слугує юридичною основою знаходження Західної та Східної України в одній державі.

СПРОСТУВАННЯ. Юридичною основою сучасних українських кордонів є міжнародне право, що забезпечує спадкоємність кордонів незалежної України з межами колишньої УРСР. У свою чергу, західна межа УРСР була встановлена за підсумком повоєнних договорів між СРСР і Польською Народною Республікою. Формальне затвердження кордону відбулося в договорі, підписаному 16 серпня 1945 р., що набрав чинності 6 лютого 1946 р. Пізніше лінія кордону двічі переглядалася і набула завершеного вигляду в 1951 р.

МІФ 6. Денонсація Росією пакту Молотова-Ріббентропа призведе до повернення Західної України Польщі.

СПРОСТУВАННЯ. Пакт Молотова-Ріббентропа і Договір про дружбу і кордон СРСР і Німеччини від 28 вересня 1939 р. вже давно втратили чинність. Власне, ці угоди стали неактуальними, ще коли їх порушила Німеччина під час нападу на СРСР 22 червня 1941 р. Але крім цього, в угоді, підписаній між СРСР і польським урядом у вигнанні 30 липня 1941 р., Сталін додатково визнав втрату чинності радянсько-німецьких угод 1939 р. у частині, що стосувалася територіальних змін у Польщі.


Стоп нацизм і комунізмDepositphotos

Реакція Європи та вшанування жертв нацизму-сталінізму цього дня

Європейській парламент своєю Декларацією від 23 вересня 2008 року засудив Пакт Гітлера-Сталіна як такий, що розділив Європу на дві сфери інтересів за допомогою секретних додаткових протоколів, і такий, що спричинив масові депортації, убивства й поневолення, які мали місце у зв’язку з актами агресії сталінізму й фашизму і підпадають під категорію військових злочинів і злочинів проти людяності.

У стосунку до України Друга світова війна – це національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності та розділені поміж кількох країн, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. Мова йде як про вояків Червоної армії, так і Української повстанської армії, а також етнічних українців у складі інших армій учасників антигітлерівської коаліції (польської, американської, канадської та інших).

Більше інформації читайте на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Також можете переглянути коротке відео "Як СРСР радів успіхам Гітлера на початку Другої світової": 


Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, як українка врятувала дивізію Шандрука від сталінських таборів.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну