УКР РУС
» » Рибна паличка, фрукти та шніцель: у шкільних їдальнях Одеси тестують пілотний проект "шведського столу"
Всі новини

Рибна паличка, фрукти та шніцель: у шкільних їдальнях Одеси тестують пілотний проект "шведського столу"

Рибна паличка чи шніцель, овочевий салат або фрукти. Пілотний проект "шведського столу" стартував у шкільних їдальнях Одеси. Учням пропонують самостійно обрати собі страви до смаку. Різноманітне меню вивчала Ольга Дунська.

Рибна паличка, шніцель, пюре, рис із овочами, а також салати, фрукти чай і морс – меню шкільної їдальні. Тут запровадили харчування за принципом "шведського столу". Другокласники самостійно обирають собі їжу за смаком.

Школяр Микита Лащенко вже встиг оцінити страви із нового меню: "М'ясна паличка, вона соковита, а пюре – воно смачне. Зараз все краще набагато, ніж як тоді". Раніше не можна було, як "шведський стіл" вибирати їжу ту, що захочеш".


Меню для "шведського столу" кухарі розробляли спільно з батьками. Учні можуть обрати одну страву з двох запропонованих. Обіди щоранку готують на кухні шкільної їдальні. Протягом тижня кухарі встигають приготувати щонайменше 30 видів страв.

Технолог Ганна Проненко розповідає: "Ми відслідковуємо, щоб дитина споживав достатню кількість вітамінів. Це рибні та м'ясні страви, а також в раціоні обов'язково повинні бути овочеві салати – сезонні овочі огірки, помідори, буряк діти люблять".


Після урізноманітнення меню вартість харчування не змінилася. Для учнів початкових класів та пільговиків їжа безкоштовна – гроші виділяє міська рада. А от для старшокласників обід коштує 25 гривень. Також у їдальні тепер є спеціальний автомат, у якому можна купити гарячий обід. 

Ігор Левінзон, постачальник їжі, пояснює: "Вендинговий апарат – це машина, яка включає в себе три секції: холодильна камера, друга – для розігріву і третя – вікно видачі. Вся продукція готується протягом ранку, закладається в охолодженому вигляді, діти підходять і, напевно побачите, отримують в розігрітому вигляді, щоб не затримувати процес видачі їжі маленьким діткам".


Педагоги впевнені, завдяки пілотному проекту учні зможуть не лише збалансовано харчуватися, але й навчаться робити вибір.

Директор ліцею Алевтина Подорожна каже: "хочу сказати як мама. для мене важливо, щоб дитина була неголодна, так я вважаю, вважає кожна мама, наше завдання було дати їм право вибору, й сьогодні, окрім того, що наші діти обирають те, що їм подобається, ми виховуємо культуру їжі, а також готуємо їх до самостійного життя, вони повинні бути самостійними". 


Поки що за принципом "шведського столу" харчуються учні двох одеських шкіл. Запровадити "шведський стіл" у всіх школах Одеси зможуть лише після експерименту, який триває другий тиждень. Якщо проект визнають вдалим, за пропозицію голосуватимуть на сесії міськради, яка відбудеться за місяць.

Ольга Дунська, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:



Коли судді – малеча: В Одесі пройшов перший Чемпіонат зі зведення пряникових будиночків – ФОТО

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну