УКР РУС
» » Равіолі замість макаронів і нагетси: столичним школам представили страви з оновленого збірника рецептів – що туди увійшло
Всі новини

Равіолі замість макаронів і нагетси: столичним школам представили страви з оновленого збірника рецептів – що туди увійшло

Італійська полента та міністроне, американські нагетси та ягідні соуси – такими стравами тепер годуватимуть столичних школярів. Оновлений збірник рецептів підготував кухар Євген Клопотенко. На укладання книжки в чоловіка пішло майже два роки. В ній нині сотні рецептів. Попередній збірник датують 1957-м роком. Три десятиліття по тому до нього вносили певні корективи. Тестували їжу на учнях п'яти київських шкіл. Нове меню вже встигла оцінити – Дар'я Цисарук.


"Ми подали суп з цікавою назвою авголимон. Овочевий бульйон, тут ніякого м'яса, морковка, селера. На друге салат табуле, овочева бомба з буряком", – це те, що пропонує готувати дітям із тих самих продуктів кухар Євген Клопотенко. При цьому вартість страви залишається такою самою – 15 гривень.

Збірник, у якому більш як сотня рецептів, Євген Клопотенко розробляв майже два роки. Зізнається: чимало часу пішло лише на узгодження рецептів із профільними комісіями, департаментами та Міністерством освіти. Там ідею кухаря підтримали, адже теперішній збірник востаннє оновлювали два десятки років тому. Перш ніж затвердити кінцевий варіант книги, готували їжу дітям пяти столичних шкіл.

"Якщо в дітей страва набирала 4 бали, ми її залишали. Тому 20% страв ми забрали, а 80 – залишили", – пояснює кухар.

Тепер школярам готуватимуть італійську поленту з кукурудзяного борошна, овочевий суп мінестроне та авголімон, буряковий салат із ячною кашею – табуле, а також курячі котлетки на кшталт американських нагетсів. Щоби було смачніше – додаватимуть ягідні соуси зі смородини та полуниці. А от питимуть тепер діти не пакетовані чаї, а суміш цвіту липи чи каркаде.

"Ми тепер питимемо не той простий чорний чай, а чай з липи. Якщо липа буде задорога, то є чай каркаде, а до нього можна додати трішки крохмалю і зробити соус. А він, повірте, буде приправою для будь-якої страви. Наш основний принцип – це, звичайно, здорове харчування, тому ми зменшили використання олії на 250%", – розповів спеціаліст.

Окрім рослинної олії, кухар також значно знизив у своїх рецептах використання солі та цукру. Медики ж наголошують: їжа за новими рецептами більш збалансована та поживніша, аніж та, яку у школах готували раніше.

"Він взяв малу кількість солі, твердих жирів, що містяться в трансозамерах. Задіяв національні продукти харчування, зокрема гарбуз. Мене, як медика, це підкорило, такого ніхто ніколи не робив. У нього є суп з гарбузом. Дозволили йому навіть додавати трішки чорного перцю, хоча раніше це було заборонено, але ж це теж гарний бактерицидний засіб", – пояснює професорка ДУ "Інституту громадського здоров'я ім. Марзєєва НАМН України" Марія Гуліч.

Змінам найбільше радіють старшокласники. Школяр Аркадій Коцюба зізнається: обідає в їдальні не часто. Переважно бере із собою їжу з дому чи купує щось у буфетах. Він перший зі свого класу скуштував заморські делікатеси. Звичні продукти, скажімо кабачок чи буряк, раніше діти залишали на тарілках. Тепер їдять із задоволенням. Хлопець певен – у їдальню ходитиме частіше.

"Я в школі не харчуюсь, бо нам дають якийсь гороховий суп, макарони, картопляне пюре чи рибу, ну це стандарт. Нам Євген приготував равіолі з кабачком та буряком, було смачно і незвично, в нас такого ніхто не їв", – ділиться враженнями учень.

Запроваджуватимуть нові рецепти спочатку у школах Києва. Далі поширять серед інших регіонів України. Євген Клопотенко тим часом будує плани щодо удосконалення шкільних буфетів. Має на меті прибрати з вітрин шкідливі снеки.

Дар'я Цисарук, Олександр Петровський, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну