УКР РУС
» » "Почуваєшся, наче в ресторані": як у їдальні львівської гімназії школярів вчать культури спілкування
Всі новини

"Почуваєшся, наче в ресторані": як у їдальні львівської гімназії школярів вчать культури спілкування

Чекають на обід не в черзі, а за сервірованим столом. У їдальні однієї зі шкіл Львова учнів обслуговують офіціанти. Директор навчального закладу сподівається таким чином не лише поліпшити якість обслуговування, а й навчити дітей культури спілкування. Чи до вподоби учням такий сервіс, дізнавалася Марта Шикула.


"Перед початком роботи прасується сорочка, одягається фартух, готується метелик. Це є біла класична сорочка. І метелик для офіціанта. Фартух теж рекомендований для офіціантів", – так щоранку на виробничу практику збирається студент кулінарного коледжу Владислав Палько. Але подавати обіди буде не гостям дорогого ресторану, а учням у шкільній їдальні.

"Так як це діти – до них треба підходити з педагогічного боку. Спілкування треба підтримувати, бо це діти. Бажати смачного і розказувати про страви, що це корисно, поживно і всім дітям це потрібно", – пояснює офіціант.

Окрім Владислава виробничу практику в їдальні цієї школи проходять ще п'ятеро студентів. Вони не лише розносять страви, а й готують обіди та продають солодощі у буфеті.

"Діти ще не розуміють самого обслуговування офіціанта. Ми обслуговуємо дітей і можливо, вони собі колись задумають стати такими, як ми. Вкладаємо свою працю, стараємося. Щоб вони зрозуміли, що це важка, але корисна праця", – пояснює офіціант Олег Шеремета.

Раніше до цієї школи привозили готові страви. А щоб отримати свій обід, діти стояли в черзі. Пригадують, на це витрачали всю перерву та не завжди встигали поїсти. Тепер обід чекають за сервірованим столом.

"Відчуваєш себе, як у ресторані на вищому рівні. Це добре, що обслуговують, що не носиш. Бо як носити можна стукнутися, розлити", – ділиться враженнями школярка Настя Богайчук.

"До того мусили довго стояти в черзі. З тими талонами. Поки візьмеш виделку – то можна вколотися. Не дуже було добре. Ми вчимося спілкуватися. Навіть офіціанти, які приносять нам їжу, нам бажають смачного, гарного дня. Це дуже приємно", – зазначає школярка Наталя Хомин.

Залучити офіціантів до обслуговування школярів в учнівській їдальні запропонував директор школи. Отець Олег Ландюк переконаний, такий експеримент не лише підвищить якість харчування школярів.

"Щоб вироблялася культура спілкування між дітьми і людьми, які обслуговують. Таким чином, це є не тільки харчування дітей, а також виховний аспект у нашій школі, коди діти вчаться спілкуватися за столом , правильно харчуватися і погодитися добре. Діти менше розхляпують їжу і більше її їдять", – пояснив директор "Школи-гімназії Шептицьких" отець Олег Ладнюк.

Цій новації у школі два тижні. Директор навчального закладу хоче, щоб офіціанти у шкільній їдальні були завжди.

Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну