УКР РУС
» » Недитяча історія для молодих: як у НМІУ пройшла зустріч із керівником оборони ДАП
Всі новини

Недитяча історія для молодих: як у НМІУ пройшла зустріч із керівником оборони ДАП

Життя його підлеглих для нього було важливішим за власне. В Національному історичному музеї відбулася зустріч школярів і студентів із "кіборгом" Олександром Скибою. Капітаном, який 24 дні керував обороною Донецького аеропорту.


Три тижні шалених боїв, постійні засідки та морози до -20°.

Історик за фахом, офіцер Олександр Скиба з хвилюванням розповідає про пережите в Донецькому аеропорту: "Була тільки одна дорога. Дорога життя, можна сказати. Але вона також була під постійними ворожими обстрілами. Провести ротацію чи завезти бойовий комплект фактично не було змоги. Тому що аеропорт перебував у повному кільці ворогів".

У найзапеклійший період протистоянь – від кінця грудня до середини січня 2015-го – Олександр керував обороною Донецького летовища. За що отримав позивний "Арес" на честь хитромудрого давньогрецького Бога війни. В Національному історичному музеї "кіборг" натрапляє на особисті речі свого побратима Ігоря Зінича, який, зазнавши поранення, відмовився від ротації.

"Царство небесне Герою України Ігорю Зіничу. Я не просто схиляю перед ним голову... Насамперед, хочу подякувати його батькам, що виховали такого справжнього патріота. Тому що повірте, ті речі, які він як фельдшер і як медик робив в аеропорту, не кожен професійний лікар може зробити", – каже захисник ДАП.

Олександр розуміє – він розповідає дітям недитячу історію. Разом з іншими "кіборга" слухає і 18-річний Денис – студент Київського військового інституту. Хлопець розуміє кожне слово Олександра. Адже його батько також був оборонцем аеропорту: "Я виніс один урок – що ми повинні завжди йти вперед, завжди в бій, і ніколи не здавати назад".

Такі зустрічі в Національному музеї історії України в Другій світовій війні вже стали традиційними. "Це "кіборги" Руслан Боровик, Павло Тука. Це люди, які пройшли через війну, волонтери. І відповідно, їх уже десятки", – каже старший науковий співробітник Олександр Очеретін.

"Кіборг" Олександр Скиба розмірковує над написанням книги. Каже, в нього є багато історій, якими він хоче поділитися з людьми.

М.Солонар, І.Костюк, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну