УКР РУС
» » Від Трампа біжать міністри і генерали: що потрібно знати про гучні відставки у Вашингтоні
Всі новини

Від Трампа біжать міністри і генерали: що потрібно знати про гучні відставки у Вашингтоні

45-й президент США швидко прославився своєю рішучою кадровою політикою: тільки в березні-квітні минулого, 2018 року Трамп відправив у відставку держсекретаря Рекса Тіллерсона, радника з нацбезпеки Герберта Макмастера і директора Національної економічної ради Гері Кона.

Але формений вихід з Білого дому високопоставлених чиновників адміністрації Трампа почався в жовтні минулого року, коли президент прийняв заяву про відставку однієї зі своїх самих, здавалося б, вірних соратників – постпреда в ООН Ніккі Хейлі. Як повідомляє CNN, вона подала заяву у вівторок, 9 жовтня.

Читайте історію гучних відставок у Білому домі і Пентагоні в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".

 



Нікі Хейлі

На прес-конференції в Білому домі 9 жовтня 2018 року Ніккі Хейлі заявила, що у неї немає особистих причин, щоб іти з посади. Але водночас, за її словами, пора зайняти її місце комусь іншому.

"Я вважаю, що чиновникам дуже важливо розуміти, коли їм пора відходити в сторону", – пояснила Хейлі.

Трамп додав, що про бажання взяти "невелику перерву" Хейлі сказала йому ще півроку тому, але до моменту її звільнення наступник ще не був готовий.

46-річна Хейлі народилася в родині емігрантів-сикхів, що стали на новій батьківщині мільйонерами в текстильному бізнесі, і була першою американкою індійського походження, яка стала губернатором Південної Кароліни. Належить до Демократичної партії. Виступає за зниження податків і проти абортів, послідовний противник Росії в совбезі ООН. У 2016 році увійшла до сотні найвпливовіших людей планети за версією журналу Time.

З чуток, які просочилися в пресу, саме її ставлення до Росії стало причиною звільнення Хейлі – яку, до речі, Трамп сам запросив до Білого дому. Нібито Трамп був у сказі після того, як Хейлі під час виступу по ТБ обрушилася на політику РФ стосовно України. Мало того: підтримала жінок, які в грудні 2017 року звинувачували Трампа в сексуальних домаганнях.

Надалі Хейлі планує працювати в приватному секторі як консультант: за час держслужби на губернаторській посаді і в ООН у неї накопичилося боргів близько 100 тис доларів при річній зарплаті в 180 тис.

1 січня 2019 року посаду постпреда США в ООН обійняв заступник Хейлі Джонатан Коен

 



Джон Келлі

9 грудня 2018 року Трамп анонсував звільнення керівника апарату Білого дому Джона Келлі. Це вже другий глава апарату, якому доводиться йти з Білого дому за час президентства Дональда Трампа.

"Джон Келлі піде до кінця цього року. Він був зі мною майже два роки. Я дуже ціную його службу", – написав Трамп у своєму Твіттері, наостанок назвавши Келлі "відмінним хлопцем".

Американські ЗМІ висунули припущення, що цей пост може зайняти Нік Ейерс, глава апарату віце-президента Майка Пенса, і не помилилися: Трамп дійсно запропонував йому очолити апарат Білого дому. Але президент прорахувався – держчиновник відповів йому відмовою.

За інформацією Assocoated Press, Трамп і Ейерс не домовилися про терміни каденції, тому Ейерс допомагатиме президенту поза штатом адміністрації. Однією з причин, яку називають журналісти – бажання Ейерс більше проводити часу зі своєю сім'єю. Він батько маленьких трійнят.

 



Райан Зінке

Слідом полетіла голова міністра внутрішніх справ США Райан Зінке: 15 грудня 2018 року Трамп анонсував у своєму Твіттері, що Зінке покине свій пост вже до кінця року.

"Міністр внутрішніх справ Райан Зінке покине адміністрацію наприкінці року після майже дворічної служби. Райан багато чого досяг, і я хочу подякувати йому за його службу нашому народу", - написав президент США.

Райан Зінке був призначений на посаду глави МВС на початку 2017 року. Записний рибалка, мисливець і турист, 57-річний Зінке прославився тим, що в перший день своєї служби на посаді міністра МВС приїхав на роботу в ковбойському костюмі і верхи на коні. Нічого дивного: МВС в Америці відає питаннями охорони природи і національних парків.

"У нього один з найдостойніших послужних списків стосовно зниження зайвої правової урегульованості, управління лісами і державними землями, а також розвитку відповідального енергетики. Як колишній" морський котик "Зінке знає, що потрібно для перемоги, і готовий добиватися її за всяку ціну", - так президент США характеризував Зінке на самому початку його каденції.

Втім, любов до природи у далеко не юного натураліста Райана Зінке не завадила йому опинитися замішаним у скандалі з лобіюванням інтересів нафтових і газових компаній, які намагалися відкрити нові родовища на територіях, підвідомчих міністерству внутрішніх справ США.

На думку New York Times, відставка Зінке саме і пов'язана з цілою низкою розслідувань, які ведуться стосовно нього. Крім зловживання службовим становищем, йдеться про конфлікт інтересів, пов'язаних з бізнес-оборудками, і про нецільове використання бюджетних коштів.

Як і припускали журналісти New York Times, крісло Зінке обійняв його заступник Девід Бернхардт, який в минулому лобіював інтереси нафтових компаній. Bloomberg зазначає, що його прихильники і критики однаково описують Бернхардта як розумного, працьовитого юриста, який стратегічно і методично просуває свої цілі, часто знаходячи способи використовувати бюрократію в своїх інтересах.

 



Джеймс Меттіс

21 грудня настав час ще одного друга України в Білому домі – міністра оборони США Джеймса Меттіса. Більш докладно про взаємини Меттіса з Трампом і його звільнення з поста глави Пентагону можна прочитати в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня" ("Трамп проти "Скаженого пса": все про відставку глави Пентагону і його позиції щодо України").

Виявилося, що звільнити міністра якнайпростіше: досить написати в Твіттері пост про його відставку. А ось знайти гідну заміну на державній посаді не так вже й легко. Тільки за перший тиждень 2019 року від посади глави Пентагону відмовилися двоє осіб.

Зокрема, з посади відмовився Джон Кайл, який працював весь 2018 рік сенатором штату Арізона від Республіканської партії. Крім нього, пропозицію не прийняв генерал армії США у відставці Джек Кін. Причому нинішній консультант Трампа відмовився від посади вдруге.

Видання зазначає, що ці відмови особливо вражаючі через те, що посада в Міноборони історично є однією з найбільш престижних і впливових. За даними джерел видання у Вашингтоні, Трамп не очікував, що зіткнеться з такими труднощами з підбором заміни Меттісу. Поки що обов'язки міністра оборони США тимчасово виконує його колишній заступник Патрік Шенахан.

"Міністерство оборони продовжує залишатися одним з основних інститутів нашої країни. Наша основна сила полягає в чудових чоловіках і жінках, які добровільно служать нашій країні і захищають нашу свободу, приносячи величезні особисті жертви. Для мене велика честь працювати з такою відданою командою, відданою величі нашого народу", - заявив Шенахан.

 



Бретт Макгерк

Наступного дня після звільнення Меттіса, 22 грудня 2018 року, ще один топ-чиновник Вашингтона подав у відставку через Трампа. Цього разу про звільнення заявив спецпредставник президента з питань взаємодії США з іншими країнами в боротьбі з угрупованням "Ісламська держава" Бретт Макгерк.

Як стверджує Associated Press, його відставка також пов'язана з рішенням Дональда Трампа відкликати американський контингент із Сирії.

"Нещодавнє рішення президента стало шоком і докорінною зміною політичного курсу. Через нього наші партнери по коаліції і військові союзники виявилися в замішанні", - цитує чиновника Associated Press.

Напередодні відставки Макгерк написав звернення до держсекретаря Майка Помпео, в якому зазначив, що про остаточну перемогу над ІДІЛ не йдеться, і передчасний відхід американського контингенту з країни створить всі умови для того, щоб "Ісламська держава" відновилася і повернула втрачені позиції в Сирії.

У Вашингтоні Макгерк був не менш помітною фігурою, ніж Меттіс. Так, з жовтня 2014 року по січень 2016-го він вів секретні переговори з Іраном щодо обміну полоненими, серед яких був і журналіст The "Washington Post" Джейсон Резаян, який зараз судиться з іранським урядом. Влітку 2014 року Макгерк координував евакуацію 1 500 службовців з американського посольства в Багдаді, охопленого вогнем. З чуток, він був першим серед чиновників Пентагону, хто звернув увагу на небезпеку Ісламської держави, що піднімає голову в Сирії та Іраку.

Трамп відгукнувся на звістку про відставку Макгерка в своєму репертуарі: мовляв, на роботу його приймав Барак Обама, тож вони взагалі не знайомі, та й невелика втрата – каденція чиновника підходила до кінця в лютому 2019 року.

 



Дана Уайт

Слідом за Джеймсом Меттісом і Бреттом Макгерком у відставку пішла прес-секретар Пентагону Дана Уайт. Правда, її звільнення є скоріше винятком: як передає телеканал NBC, Уайт покинула посаду 1 січня 2019 року не через вірність колишньому шефу, а в результаті звинувачень у неналежній поведінці.

Втім, Дана Уайт зазначила в своєму мікроблозі Twitter, що цінує той час, який провела в Пентагоні разом з Меттісом та іншими співробітниками.

"Я вдячна за можливість, надану цією адміністрацією, служити разом з міністром Меттісом, нашими військовослужбовцями і цивільними особами, які їх підтримують", - написала Уайт.

Однак журналісти розповіли, що Уайт покинула пост через звинувачення в неналежній поведінці стосовно співробітників прес-служби. За даними журналістів CNN, вона вимагала від підлеглих виконувати особисті прохання, що суперечить етичним принципам Пентагону. Зокрема, нібито Уайт просила підлеглих забирати її речі з хімчистки, бігати в аптеку, купувати особисті речі – наприклад колготки, і працювати над оформленням іпотечних документів.

Мало того, Уайт звинувачували в тому, що вона звільняла співробітників, які скаржилися на неї. Нібито навіть дійшло до внутрішнього розслідування, результатом якого і стала відставка.

Після звільнення Дано Уайт в.о. прес-секретаря Пентагону був призначений її колишній заступник Чарлі Саммерс. 59-річний ветеран війни в Іраку (у військово-морському флоті США Саммерс служив на посаді офіцера зі зв'язків з громадськістю) і член Республіканської партії зі штату Мен, в 2012 році він був кандидатом від республіканців до Сенату США, де мав змінити Олімпію Сноу, але програв колишньому незалежному губернатору Ангус Кінгу.

"Провів відмінний день як керівник вкрай талановитої команди відділу міністра оборони зі зв'язків з громадськістю. Для мене велика честь, що мені довірили консультувати в.о. глави Пентагону Патрика Шанахана і високопоставлених чиновників Міноборони у зв'язках з громадськістю, а також мати можливість працювати з найбільшими військовими фахівцями в світі", – написав Саммерс в Twitter.

 



Кевін Суіні

А 6 січня оголосив про своє рішення піти у відставку керівник апарату міністерства оборони США контр-адмірал Кевін Суіні. Про це йдеться в його заяві, опублікованій на сайті американського оборонного відомства. Кевін Суїні обіймав пост глави апарату Пентагона із січня 2017 року.

"Після двох років в Пентагоні я вирішив, що настав час повернутися в приватний сектор. Для мене було честю служити в міністерстві оборони", – обґрунтував адмірал Суіні своє рішення.

Суіні став другим високопоставленим чиновником міністерства оборони США, який пішов слідом за своїм шефом Джеймсом Меттісом. Він працював під безпосереднім керівництвом генерала і консультував того з найрізноманітніших питань роботи Пентагону. До його послужного списку, крім іншого, входить командування есмінцем USS Cole в період відновлення судна після атаки в Ємені.

Як пишуть журналісти BBC, чергова гучна відставка в Пентагоні створює гостре відчуття невизначеності щодо оборонної та зовнішньої політики адміністрації Трампа з моменту несподіваного повідомлення президента США про те, що Америка виводить свій контингент із Сирії.

Суіні і правда є куди відступати в приватному секторі: звільнившись з армії в 2014 році після 32 років служби на флоті, контр-адмірал обійнів посаду віце-президента інноваційного стартапу, який розробляє високоточну апаратуру для стеження за літніми людьми, що страждають на хворобу Альцгеймера.

Заміна Суіні знайшлася 9 січня: новим головою апарату Пентагона став колишній куратор промислової політики Міністерства оборони США Ерік Чунінг.  Про це повідомляється на сайті Пентагону.

"Ерік Чунінг обійняв пост глави апарату міністра оборони. З жовтня 2017 року Чунінг обійняв посаду заступника помічника міністра оборони з питань промислової політики", - йдеться в заяві.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну