УКР РУС
» » Мовою звуків і пауз: в аеропортах України оркестри вшанували оборонців ДАП
Всі новини

Мовою звуків і пауз: в аеропортах України оркестри вшанували оборонців ДАП

В аеропортах країни сьогодні військові оркестри вшанували оборонців Донецького аеропорту. Вісім обласних центрів, вісім мирних аеропортів – в пам'ять про один пекельний. Мовою звуків і пауз. Грали класику, але головна мелодія називалася "тиша".


Київщина

О пів на 9-ту ранку в холі Міжнародного аеропорту "Бориспіль" зведений військовий оркестр Збройних сил, Національного університету оборони України, а також Нацгвардії – віддає шану героям Донецького летовища. Пасажири, які чекають на виліт, гуртуються навколо музикантів і знімають подію на телефони.

До четвертих роковин оборони Донецького аеропорту зведений оркестр виконав чотири символічні композиції.

"Ми розпочали наше вшанування, наш виступ, з творів Бетховена, Прокоф'єва, Шопена. Твір, який завершив сьогоднішню програму, це Silencio. В перекладі з італійської – "тиша". Я хочу, щоб дуже тихенько, але щоби всі почули. Що коли ми згадуємо наших хлопців, котрих немає, повинна бути тиша", – каже головний військовий диригент Володимир Дашковський.


Запоріжжя

А це вже аеропорт у Запоріжжі. Тут грає зведений оркестр запорізького гарнізону – Збройних сил і Національної гвардії. В залі очікування лунають твори Людвіга ван Бетховена, Томазо Альбіноні, а також "Танок лицарів" Сергія Прокоф'єва. Саме на його честь і був названий Донецький аеропорт.

Серед слухачів – підполковник Роман Качур. Він під час оборони летовища командував артилерією 81-ї десантно-штурмової бригади. Тоді артилеристів прозвали "невидимками", оскільки вони несподівано з'являлися там, де їх не чекали. І так само швидко зникали після залпу.

"Музика занурила не лише в події чотирирічної давнини. А всім воїнам, які були сьогодні на заході, вона дала можливість ще раз згадати побратимів, які загинули не лише під час оборони Донецького аеропорту, а й взагалі під час боїв на сході нашої держави", – розповідає учасник боїв за ДАП.


Львів

У Львові виступили музиканти трьох оркестрів: академії Сухопутних військ, Нацгвардії та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. У стінах летовища прозвучали п'ять музичних творів.

"Твори всі відомих композиторів, символізують тишу, шану, пам'ять, подвиг, силу. Чесно скажу, мурашки по тілу просто проходять. Усвідомлюєш, що ти дотичний хоча б цим маленьким вшануванням, виконанням цих творів", – зізнається військовий диригент Богдан Катриняк.


Музичне вшанування "кіборгів" в аеропортах України відбувається втретє і щоразу привертає увагу туристів.

"Мета музики – емоції. І це дуже емоційна та потрібна ситуація: люди грають в аеропорту і тоді іноземці, такі як я, запитують у місцевих: чому присвячений цей концерт, що сталося чи ким були люди, які загинули?" – впевнений турист із Польщі Роберт.

Оборона ДАП тривала 242 доби. Достеменно кількість загиблих невідома, за різними даними Україна втратила від 100 до 200 захисників. 21 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з терміналу, але чимало поранених військових потрапили до полону.

Евеліна Михайленко, Ірина Саєвич, Михайло Воронов, Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну