УКР РУС
» » "Трималися на силі волі й адреналіні": спогади "кіборгів" про захист Донецького аеропорту
Всі новини

"Трималися на силі волі й адреналіні": спогади "кіборгів" про захист Донецького аеропорту

Противник назвав їх "кіборгами" за те, що тримали оборону довгі місяці – у спеку й холод, бувало без води та харчів. ДАП – 242 дні героїзму. У роковини підриву бойовиками перекриття терміналу, оборонці летовища розповіли "5 каналу" про своїх загиблих товаришів, та що для них символізує Донецький аеропорт.


"Після першого підриву стіни як змело. Перед нами, у центральному залі, утворилася прірва. Тобто вони перший день підірвали центральний зал перед нами", – згадує Володимир Кутя. Горіла бронетехніка, усе навколо було зруйновано, десятки поранених та вбитих.

Він один із останніх українських військових, який покинув Донецький аеропорт, коли захищати там уже було нічого: "Вийшли ми десь о 1-й годині, вже 21 числа. Зранку приїхали хлопці із 79-ї на БТР забрали нас у Водяне. І об 11:30 я вже був у Києві. Тут я ще пам'ятаю широкомасштабні бойові дії, а тут я вже у тихому мирному Києві, вдома у мами їм пиріжки".

Новий термінал аеропорту Сергія Прокоф'єва відкрили в Донецьку в травні перед стартом Євро-2012. Таке будівництво коштувало державі 7 млрд гривень. Летовищем ще встигли скористатися понад 1 млн пасажирів. Проте "Русская весна" і самопроголошена "ДНР" поставили крапку в мирній історії аеропорту.

Тоді, наприкінці травня, група озброєних російських найманців зайняли підходи до летовища і проникли в новий термінал. Утім, лише за лічені години їх звідти вибили кіровоградські спецпризначенці. Відтоді ще вісім місяців цей стратегічний об'єкт залишався під контролем української армії.

Він точно знав куди приїхав – в аеропорт просто рвався. "Кіборг" Павло Васєчкін у грудні 2014-го два тижні обороняв летовище. Його та побратимів мобілізували за однією з хвиль. Разом із професійними військовими вони тримали оборону аеропорту: "Вчителі та якісь гірники. Я не знаю, люди різних професій, деякі зі студентської лави пішли на фронт".

Але каже, шквальні обстріли бойовиків витримували на силі волі та адреналіні. Один його побратим загинув. Відтоді аеропорт мав для них не лише стратегічне значення.

"Як незламності українського духу був символом. Він показав, що не наскільки наш противник, Росія, вона сильна, всемогутня, як вони думають, і як вони афішували на весь світ. Термінал показав, що є люди, у яких є мета", – згадує Васєчкін.

Від початку 2015-го захисники аеропорту перебували майже в повному оточенні. У цей час бойовики підірвали перекриття між поверхами. Багато військових тоді загинули або були поранені під уламками. Оборона летовища тривала 242 дні. Скільки захисників полягли за цей час, офіційної статистики немає й досі. Деякі з їхніх особистих речей нині зберігаються в Національному музеї історії України в Другій світовій війні.

"Мы будем жить" – підписали жилетку із Донецького летовища самі "кіборги" ще за місяць до тих сумнозвісних подій. Фрагменти героїчної оборони Донецького аеропорту можна побачити чи в музеях, чи на сторінках книжок. Дорога додому для захисників летовища пролягала або через поранення, або через полон. Ці історії й досі можна почути із вуст самих "кіборгів", які вистояли, але повернулися не всі.

М.Солонар, С.Клименко та І.Костюк, "5 канал"



"Впевнено поплив убік Донецького аеропорту": як в Адвіївці запускали 20-метровий прапор України

/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
/ Facebook / Операція об'єднаних сил
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну