УКР РУС
» » Експерт розповів, як Росія нівелювала ідею Східного партнерства
Всі новини

Експерт розповів, як Росія нівелювала ідею Східного партнерства

Росія має опосередкований вплив на Східне партнерство через Брюссель, який остерігається перетворити ініціативу в "подразник" Москви, і через окремі країни-партнери - Білорусь і Вірменію. Про це в коментарі "Сегодня" сказав Віталій Мартинюк, керівник міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХI".

"Не виключено, що негативна позиція Кремля стала одним з факторів, який нівелював початкову ідею цієї ініціативи. У Польщі та Швеції, які стали ініціаторами Східного партнерства, спочатку говорили про Східноєвропейський союз, як відповідь на запропонований раніше Францією новий формат на Півдні - Союз для Середземномор'я. Зрештою, ЄС відмовився від ідеї створити союз і на Сході, обмежившись партнерством", - сказав він.

За словами експерта, так виник дисбаланс в Європейській політиці сусідства, коли на Півдні був створений союз, а на сході - тільки партнерство, яке нікого ні до чого не зобов'язувало.

"Слід зазначити, що дебати про Східне партнерство відбувалися на тлі результатів російсько-грузинської війни серпня 2008 і окупації РФ частини грузинської території. Головуюча в той час в ЄС Франція доклала зусиль для зупинки подальшого просування російських військ углиб території Грузії, але досягнуті мирні домовленості не вирішили жодного питання, а також заклали основи для подальшої сепарації окупованих територій, адже Росія їх так і не виконала", - сказав він.

Тобто, як зазначив Віталій Мартинюк, на момент створення Східного партнерства чотири з шести країн-партнерів мали на своїх територіях неврегульовані конфлікти і навіть окуповані території.

"На сьогодні ще й Україна постраждала від російської агресії, а частина української території знаходиться під російською окупацією, що свідчить про невиправдано низький рівень уваги до питань безпеки в рамках Східного партнерства. Тому знову виникає питання диференціації та посилення безпеки співробітництва для країн-партнерів, які до цього прагнуть – створення так званого PESCO для Східного партнерства. Зрозуміло, що Росія буде категорично протидіяти таким ініціативам, але без рішучих дій, в першу чергу з боку ЄС, шанси Східного партнерства стати простором стабільності, безпеки і процвітання низькі", – вважає експерт.

Раніше ми писали про саміт Східного партнерства: підсумки для України і що залишилося за кадром.

Як відомо, десять років тому на установчому саміті в Празі країни-члени Євросоюзу дали старт проекту Східне партнерство - ініціативі, завдяки якій Україна, Грузія і Молдова підписали Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі (DCFTA), і отримали безвіз. Але з політичної точки зору до членства в ЄС Східне партнерство нас так і не наблизило.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну