УКР РУС
» » Україна може врятувати Білорусь від нафтової залежності від Росії – експерти
Всі новини

Україна може врятувати Білорусь від нафтової залежності від Росії – експерти

Незважаючи на те що Росія і Білорусь домовилися про постачання нафти, проте останнім часом Мінськ не задоволений співпрацею з Москвою. Лідер країни Олександра Лукашенко все частіше висловлює своє обурення. Однак у білорусів є варіант, як позбутися від нафтогазової залежності від Москви - допомогти може Україна.

В Україні вважають, що Київ міг би скористатися чварами між Мінськом і Москвою і зміцнити відносини з Білоруссю. У той же час експерти дуже обережно підходять до цього питання, акцентуючи, що, як би там не було, Мінськ залишається ключовим союзником держави-агресора, в тому числі у військовій сфері. Крім того, вони прямо говорять про ненадійність білоруського президента як партнера.

"Лукашенко ненадійний партнер. Про це знають і в Росії, і в Україні. Він не дотримується обіцянок, може використовувати обіцянки, дані одним, в переговорах з іншими, щоб виторгувати собі вигідніші умови", - сказав в коментарі сайту "Сегодня" керівник Центру проблем РФ Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський.

Проте, Україна має можливості, що дозволяють посилити свій вплив на Білорусь. Серед таких - існуюча нафтотранспортна мережа, яка може бути використана для транспортування не російської нафти на білоруські НПЗ. За словами експертів, на запуск такого проекту знадобиться не більше трьох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Поглинання Білорусі Росією: в Кремлі зробили заяву

"Такой проект существовал еще во времена Януковича – тогда планировали закупать нефть в Венесуэле и доставлять ее на НПЗ Беларуси украинскими нефтепроводами. Речь шла даже о тестовом запуске транспортировки Одесса-Броды-Мозер. Но Лукашенко использовал эти переговоры с нами при переговорах с Россией, они пошли ему на уступки в этой сфере, и украинско-белорусский проект не получил продолжения", – отметил руководитель Центра проблем РФ.

Також Україна може запропонувати Білорусі налагодити судноплавство по Дніпру і взяти участь у видобутку українського газу (на розробку українських газових родовищ претендують білоруські компанії).

"Якщо Білорусь матиме можливість добувати газ на території України, спрацює по нафті і по судноплавству, то, як ви розумієте, це буде вже зовсім інша політична ситуація і можливості впливу. Ми посилимо вплив на Мінськ і зменшимо залежність Мінська від Москви", - пояснив сайту "Сегодня" експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Більше читайте про російсько-білоруську кризу в матеріалі "Сегодня": "Лукашенко проти Путіна: чого боїться Мінськ і причому тут Китай".

Як повідомлялося, днями Лукашенко розкрив плани Москви щодо приєднання Білорусі. На його думку, під приводом "глибокої інтеграції" Москва хоче інкорпорувати Білорусь до складу Росії. "Я розумію ці натяки: отримаєте нафту, але давайте руйнуйте країну і вступайте до складу Росії".

Білоруський президент також жорстко висловився, що поділити країну на області і приєднати до РФ не вийде: "шантажувати нас, намагатися нахиляти, стати коліном на груди марно. Ми повинні йти до інтеграції в ім'я єднання наших народів. ... Якщо нас хочуть поділити на області і впихнути в Росію - цього не буде ніколи".

Також Лукашенка обурила вартість кредитів від Путіна. Він зазначив, що Білорусь отримує від Росії кредити за ставками, які в три рази вище, ніж пропонує Міжнародний валютний фонд.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну