УКР РУС
» » МЗС Білорусі: Український конфлікт – головна загроза європейській безпеці
Всі новини

МЗС Білорусі: Український конфлікт – головна загроза європейській безпеці

Війна Росії з Україною є головною загрозою європейській регіональній безпеці, від якої страждає і Білорусь, в першу чергу в економічному плані.

Про це заявив голова білоруського МЗС Володимир Макей, передає прес-служба відомства.

Він вважає, що в цьому регіоні має бути негайно забезпечений мир, і Мінськ приймає в цьому участь. Дипломат нагадав, що Мінськ організовував і зустріч в "нормандському форматі", і зараз веде Мінські переговори, і президент Лукашенко пропонував допомогти вирішити конфлікт на Донбасі.

"Ми вважаємо, що український конфлікт є сьогодні головною загрозою європейській регіональній безпеці. Потрібно негайно зайнятися його вирішенням. Ми не є сторонніми спостерігачами, і при цьому ми не намагаємося насторожено дивитися ні на Росію, ні на Україну. Ми вважаємо, що тут, в цьому регіоні, проживають три братні слов'янські народи – це Росія, Україна, Білорусь. і тут повинні бути забезпечені мир і безпека. Тому ми намагаємося зіграти свою роль, не нав'язуючись у посередники. Ми намагаємося зробити максимум зусиль у вирішенні цього конфлікту", – сказав Макей.

Голова МЗС Білорусі закликав сторони конфлікту до розв'язання і врегулювання кризи, проте перспективи поки що туманні.

"Нікому не треба тут прагнути отримати якісь політичні чи інші дивіденди – ні до чого хорошого це не призведе. Ми намагаємося внести свою посильну лепту у вирішення цього конфлікту. На жаль, ситуація складається так, що поки перспектив в його врегулюванні не спостерігається" , – підкреслив дипломат.

Макей додав, що Білорусь через проблеми Росії з Україною геополітично знаходиться на розділі між Сходом і Заходом і дуже страждає від цієї конфронтації – політично і торгово-економічно.

Відзначимо, що заяви Мінська про прихильність до вирішення конфлікту між Україною і РФ розходяться із справами. Наприклад, Білорусь регулярно відмовляється підтримувати міжнародні резолюції щодо російської агресії щодо України.

А тим часом надзвичайний і повноважний посол України в Білорусі Ігор Кизим попросив не залякувати білорусів Україною. Він стверджує, що чує фразу "хочете, щоб було, як в Україні?" частіше за інші в Білорусі.

Відзначимо, що останнім часом між Мінськом і Москвою відносини значно напружені, в першу чергу через економічне співробітництво двох країн, зокрема в питаннях з нафтою, яка не дуже влаштовує Олександра Лукашенка. У той же час, як пояснили експерти сайту "Сегодня", Україна може врятувати Білорусь від нафтової залежності від Росії.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну