УКР РУС
» » Локдаун у Польщі: до яких хитрощів вдаються ресторани й нічні клуби, аби залишитися на плаву – сюжет
Всі новини

Локдаун у Польщі: до яких хитрощів вдаються ресторани й нічні клуби, аби залишитися на плаву – сюжет

У Польщі зберігається суворий карантин. Зачинені всі розважальні заклади, а торговельні центри та заклади харчування працюють з обмеженням. За останню добу в країні зафіксували понад 7 тисяч нових випадків коронавірусу. Ресторани та нічні клуби зазнають нечуваних збитків. Власники бояться, що не переживуть другого локдауну, і вдаються до хитрощів. До яких саме – дізнавалася спеціальна кореспондентка "5 каналу" Валерія Кірічєва. 
Щоп’ята польська фірма не витримає локдауну наступні два місяці. В уряді зазначають, що відкриють заклади харчування: кафе, бари та клуби не пізніше, ніж у травні. На сьогодні вже закрили назавжди 7 тисяч закладів харчування. Банкрутство та закриття найближчим часом – такі невтішні прогнози від власників популярних закладів у Польщі. Серед них українська мережа кав'ярень у Варшаві. Засновниця Інна Ярова розповідає, що саме перед локдауном, у березні 2020-го, мережа розширилася, а тепер дуже важко утримувати всі заклади.
"Нам доводиться затримувати зарплати співробітникам, відтерміновувати виплату постачальникам, вводити якісь інші товари, щоби ця мережа кав’ярень узагалі вижила", – розповідає власниця мережі "Добро&Добро" Інна Ярова.
Мережа вже втратила два заклади через карантин і відсутність туристів. Завдяки іноземцям та офісам, біля яких відчинені їхні кав'ярні, вдалося утриматися на плаву. Нині більшість людей працюють віддалено, з дому, а на доставках багато не заробиш. Якщо під час першого карантину мережа кав'ярень отримувала від уряду доплату на кожного працівника, впродовж трьох місяців, то вже під час другого – їм відмовили. Так само відхили підтримку мережі за програмою дофінансування фірм.
"Отримати допомогу під час цього другого локдауну стає важче, потрібно довести, що ти просів більш як на 40%. А ми не просіли на понад 40%. І тому не можемо розраховувати на таку підтримку", – каже Інна Ярова.
Уже три місяці ресторани або працюють лише на доставку, або намагаються придумати легальні способи залишатися на плаву, адже уряд дозволив працювати книгарням, аптекам, зоомагазинам, клубам та кав’ярням за умови суворого дотримання санітарних норм. А ще дозволено проводити майстер-класи. Та не всі можуть перетворитися на заклади першої необхідності чи продавати антисептики, маски. Бунт власників гастрономії розпочався всередині січня, після заяви уряду, що першими відкриють торгові центри, а вже навесні ресторани та бари. Ті, хто не побоявся штрафів у 30 тисяч злотих, а це майже 220 тисяч гривень, відчинили свої двері. Один з пабів, що розташований у самісінькому центрі Варшави, єдиний ризикнув стати академією пива та проводити майстер-класи, які не заборонені правилами карантину. Власник закладу говорить, що не має вибору – або так, або ніяк.
"Я продав квартиру за 1 мільйон злотих і вклав ці гроші в порятунок бізнесу та завдяки цьому пережив перший локдаун у березні 2020 року. А зараз уже нічого продавати. Я навіть не встиг відновити прибутки, і нас знову перевели в режим карантину", – каже власник пабу Міхаіл Мачьог.
Бар заповнений і всі без масок, а за пультом діджей. Зараз цей паб найгучніший на весь центр Варшави. Радикальніші бізнесмени пішли далі та створили онлайн-карту відчинених барів, піцерій та фітнес-клубів у всій Польщі, але таких відважних у Варшаві лише чотири, а в країні – близько 90-та закладів. Тим, кому вдалося отримати фінансову допомогу, її вистачило на півтора місяця під час першого локдауну, і тепер вони – заручники ситуації, адже не можуть зачинитися, навіть якби хотіли.
"Ми отримали фінансову допомогу від уряду навесні, в березні 2020-го. Тепер маємо протриматися до березня цього року, бо цю суму зарахують як борг. Якщо зачинимося сьогодні, доведеться повертати гроші державі з власної кишені", – каже власниця коктейль-бару Рената Кирилович.
Уряд попереджає, покарають штрафами тих, хто порушить карантин. Однак часто такі застереження не діють. Лише за останні два тижні в Польщі виписали 142 штрафи. Зокрема, пабу пана Міхала – за влаштовану дискотеку. З Варшави, Валерія Кірічєва, Ігор Антонюк , "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну