УКР РУС
» » Карантин вихідного дня: як реагує економіка та чи допоможе це Україні
Всі новини

Карантин вихідного дня: як реагує економіка та чи допоможе це Україні

Вбивство вихідного дня. Саме так називають українці карантин у суботу та неділю, який запровадив уряд. Він діятиме в усі вихідні листопада. В разі, якщо ситуація не поліпшиться, його продовжать. Навіщо у вашому місті закрили кафе, ресторани, ТРЦ і спортзали? Для того, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Чому саме на вихідні? Бо якщо закрити все й оголосити суцільний локдаун, економіка не витримає. Але й так сутужно, тому бізнес повстав. Для ресторанів, ТРЦ, кінотеатрів вихідні дні – найприбутковіші. Ресторани заробляють приблизно 40% від усього тижневого обороту саме в суботу та неділю. Не розуміють закриття на вихідні й кінотеатри, бо вони і так працюють з обмеженнями. І що у будні, що у вихідні ризик зараження однаковий. І ще один момент у бік недоцільності карантину вихідного дня, який наводять його противники. Навіщо в неділю закривати, наприклад, ресторан, коли вже в понеділок метро чи ті ж самі маршрутки забиті під зав’язку, й ризик заразитися там набагато більший, аніж у кінотеатрі чи кафе.

З іншого боку, якщо геть нічого не робити й уникати будь-яких карантинів, то можна просто повільно рахувати кількість хворих, яка зростає щодня шаленими темпами, а разом із нею рахувати й кількість померлих. То що робити? Як пережити карантин вихідного дня? Чи наважиться уряд запровадити цілковитий локдаун? І чи не згаяли час наші чиновники у боротьбі з коронавірусом настільки, що вже зараз жоден карантин не врятує? Дивіться в сюжеті "Підсумків тижня".

Без карантинних зон, проте із суворими обмеженнями на вихідних. Уряд хоче, щоб українці в суботу й неділю сиділи вдома. Зупиняти країну, як навесні, влада не планує, бо економіка не витримає. Але збитків підприємцям не уникнути. У суботу та неділю всі бари, кафе та ресторани зачиняються. Але готувати їжу та напої на виніс дозволено. На вихідних під замком і торговельно-розважальні центри, спортивні зали, театри, кінозали, салони краси, перукарні та магазини продовольчих товарів.

Карантин вихідного дня в уряді називають жорсткішим, ніж зонування. Але насправді це не так.
Особливо якщо йдеться про міста та райони, які раніше були в так званій "червоній" зони. Тоді там не працювало практично нічого, а тепер кафе, ресторани й салони краси закриватимуть лише на вихідних.

"Кафе, ресторани – звісно, що там робити у масках. Це може становити певний ризик, якщо дуже тісно сидять. Тому, можливо, тут може бути якийсь сенс запровадження карантину вихідного дня. Але на дуже великі успіхи від цього я не сподіваюся", – зазначила завідувачка відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології Алла Мироненко.

На вихідних до цього ресторану приходить половина відвідувачів за весь тиждень. Зачинитись у
суботу та неділю – це те ж саме, що банкрутство, розповідають працівники. Звільнень не оминути.


Акція протесту підприємців5 канал / Час. Підсумки тижня

"Це буде величезна втрата й звільнені будуть більш як половина персоналу ресторану. Підуть на
вулиці без заробітної плати, тому що ми не зможемо утримувати такий великий штат", – наголосила представниця мережі ресторанів Тетяна Авраменко.

Схожа ситуація й у кінотеатрах. У будні тут не надто людно. Навесні через пандемію кінозали закрили на кілька місяців. У липні, принаймні у столиці, їх відчинили. Як наслідок, збитки на мільйони. Повноцінно кінотеатри так і не запрацювали, бо попередні карантинні правила вимагали, щоб зали були напівпорожні.

"50% наших глядачів до нас не прийдуть на вихідних. Сподівання, що вони прийдуть по буднях, дуже відносне", – розповіла директорка кінотеатру Юлія Антипова.

Індустрія краси від карантину вихідного дня теж залишиться зі збитками. Працівники розповідають, що через коронавірус у них і так менше виторгу. Те, що держава обіцяє, поки важко назвати компенсаціями. 


Карантин вихідного дня5 канал / Час. Підсумки тижня

"Компенсація, якщо ФОП доглядає за дітьми. Але ж це діти лише до 6 років. Є діти, які ходять у школу, і їхнім мамам ніхто нічого не компенсує. Ці заходи можна було зрозуміти, якби вони
супроводжувалися заходами підтримки бізнесу. І влада би пояснила, що за цей місяць збираються вжити конкретних заходів", – зазначила народна депутатка VIII скликання Тетяна Острікова.

"Незрозуміла ефективність такого заходу. Тобто гіпотеза очевидна: коронавірус розпочинається після 22 години будня та у вихідні", – іронізує менеджерка кафе Галина Кравець.

Деякий великий бізнес вирішив ігнорувати урядове розпорядження. Мережа будівельних супермаркетів, які належать бізнесменам-ексрегіоналам, на вихідних обіцяла працювати.

"Хочете покуражитися? Поїхали зі мною в реанімацію, до людей, які молять про допомогу. Такий вам кураж потрібен?", – наголосив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

У супермаркетах хутко передумали.

"Точна інформація, як ми працюватимемо, з’явилася тільки після того, як вийшла постанова. А все, що було до цього, це ж, розумієте. Це соцмережі", – зазначив директор торговельного центру мережі "Епіцентр" Максим Шеремет.


Акція протесту підприємців в Івано-Франківську5 канал / Час. Підсумки тижня

Карантин вихідного дня уряд запровадив до кінця листопада. Але це офіційно. За даними преси,
такі обмеження діятимуть щонайменше до наступного року. З десяток міст розпорядження Кабміну вже ігнорують. Наприклад, в Івано-Франківську та Львові міська влада офіційно проголосила суботу та неділю робочими днями. Мовляв, так підприємці зможуть працювати без обмежень.

"Саме на вихідні з’являється можливість, щоб заробити гроші й заплатити оренду, податки та решту платежів. Робота на виніс або доставка – це 10-15 % виручки", – пояснила голова Асоціації рестораторів Івано-Франківська Оксана Камінська.

В уряді такі схеми місцевої влади назвали політичним піаром. Особливо в містах, де цими вихідними у другому турі обирають мерів. У МВС додали, що нікому поблажок не буде. За порушення правил випишуть штрафи. Навіть після опору підприємців скасовувати карантин вихідного дня Кабінет Міністрів не хоче.

Сергій Барбу, Олексій Тищенко, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну