УКР РУС
» » Інавгурація Байдена; яку записку залишив Трамп у Білому домі
Всі новини

Інавгурація Байдена; яку записку залишив Трамп у Білому домі

У 2017 році, коли Барак Обама виїжджав із Білого дому, то лишив своєму наступнику тоді Дональду Трампу листа. Він радив майбутньому президенту Америки робити все, щоб американці досягли успіху. Кажуть, що прочитавши листа, Трамп відразу подзвонив Обамі, але не додзвонився, бо той був у літаку. І от новий президент Сполучених Штатів Джо Байден сказав, що тепер уже Трамп, ідучи з Білого дому, теж залишив йому листа. Але що в ньому – досі загадка. Увесь світ стежив за інавгурацією наживо. Зараз у Джо Байдена розпочинається президентський "медовий місяць". Він уже скасовує програми свого попередника й показує геть інше ставлення до пандемії – значно серйозніше. Як 46-й президент Америки присягав на вірність народові, в чому прийшла перша леді та чого чекати Києву від Вашингтона – у сюжеті "Підсумків тижня".
46-й президент Сполучених Штатів Джозеф Робінетт Байден молодший складає урочисту присягу. Він присягає на вірність державі, на яку працює майже пів століття як політик високого рангу. Посада глави держави – найвища мета, яку вдалося досягти з третьої спроби. Церемонія інавгурації 46-го президента не схожа на жодну іншу. Довкола Капітолію кілька кордонів охорони, триметровий паркан, посилені патрулі нацгвардії. На зазвичай велелюдних цього дня вулицях лише обмежене коло осіб зі спецперепустками. Усі гості свята в масках, жодних обіймів та рукостискань.

Та не лише пандемія і посилена безпека через штурм Капітолію порушили доволі традиційний перебіг інавгурації. Серед високих гостей немає головного – попередника, який мав би передати публічно владу. Дональд Трамп разом із першою леді мав зустріти свого наступника в Білому домі на чай, як зустрічали його з дружиною подружжя Обама. І як Барака та Мішель Обама зустрічали Джордж Буш-молодший і Лора Буш. І вже звідти всі разом їхали на церемонію до Капітолію.

Але подружжя Трампів іще зранку виїхало з Білого дому, тримаючи курс до приватного маєтку. Проміжна зупинка – військова база "Ендрюс". Тут Дональд Трамп востаннє виступає як чинний президент. Перед нечисленними прихильниками й власними дітьми, які не приховували сліз. 45-й президент пообіцяв повернутися й полетів на Флориду.
Джо та Джилл Байдени5 канал / Час. Підсумки тижня

"Я бажаю новій адміністрації великого успіху. І думаю, він у них буде. Вони мають основу для того, щоб зробити щось неймовірне. Ми створили для них ситуацію, якої не було раніше, попри наймасштабнішу епідемію, якої не було, мабуть, із 1917 року. І попри це, ми зробили неймовірні речі. Тому просто до побачення. Ми любимо вас. І повернемося, у якійсь формі", – заявив Трамп. Але ту основу, про яку говорив Дональд Трамп, вказуючи на здобутки власної адміністрації, Джо Байден почав буквально руйнувати з перших годин свого президентства. Один за одним анульовував укази попередника. З Капітолію до Білого дому Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс вирушили одразу після присяги. Новий президент, серед іншого, повертає США до Всесвітньої організації охорони здоров’я і до Паризької кліматичної угоди. Призупиняє будівництво стіни на кордоні з Мексикою, скасовує заборону на в’їзд до США громадян кількох мусульманських держав і підписує указ про обов’язкове носіння масок держслужбовцями.

"Що ж, це лише перша з багатьох наших розмов. І зважаючи на стан, у якому зараз перебуває наша держава, не можна гаяти часу", – зазначив Байден. До роботи береться й віцепрезидентка – перша жінка на цій посаді, і перша, що має афроамериканське та південноазійське походження. Тож в Індії, звідки походить її дідусь, особливі святкування. Найперше віцепрезидентка приймає присягу трьох нових сенаторів – усі, як і вона, від Демократичної партії. Тепер у сенаті республіканців та демократів порівну – 50 на 50. Оскільки віцепрезидентка має право голосувати, коли кількість рівна, демократів у Сенаті більшість. Так само, як і у Палаті представників. А отже, Джо Байден має зелене світло для підтримки своїх рішень у Конгресі.
Дональд Трамп5 канал / Час. Підсумки тижня

У Сенаті затверджують і новий кабінет, команду, з якою працюватиме Джо Байден. Держсекретар Ентоні Блінкен має українське коріння. Його дід народився в Києві, в єврейській родині, яка згодом виїхала до США. Блінкен підтримує надання Україні летальної зброї. Така сама позиція й у новопризначеного глави Пентагону Ллойда Остіна.

Надання Україні зброї для захисту від російської агресії, а також збільшення тренувальних місій, підтримка енергетичної незалежності України, реформ і боротьби з корупцією – ось позиція нового глави Білого дому. 2019-го, ще до обрання президентом, Байден заявив, що зробить Україну пріоритетом зовнішньої політики США. Попередники Джо Байдена – Барак Обама і Дональд Трамп – ніколи не були в Києві з офіційними візитами. Чи зустрінеться президент Байден із чинною українською владою? Де відбудеться ця зустріч і коли? Запрошення з Банкової вже лунають. Одна з можливих дат – серпень цього року, тридцята річниця незалежності України. Трансляцію з Капітолію Володимир Зеленський дивився разом із керівником офісу Андрієм Єрмаком.

Джо Байден і справді добре знає Київ як столицю незалежної держави. Був він, тоді ще сенатор від штату Делавер, і в Радянському Союзі. Щоправда, не в Києві, а у Москві. До Києва приїхав у найбільш доленосні часи – після Революції Гідності. В адміністрації Барака Обами як віцепрезидент Джо Байден відповідав за український напрямок. Під час візиту виступив у Верховній Раді.

Джо Байден буде надійним союзником України, переконаний п'ятий Президент Петро Порошенко, в якого давні особисті стосунки з нинішнім главою Білого дому. Лідер "Євросолідарності" переконаний, що чинний президент України має якнайшвидше поїхати до Вашингтона на зустріч зі своїм американським колегою.
Джо Байден5 канал / Час. Підсумки тижня

"У нас є шанс на зміцнення твердої трансатлантичної єдності та солідарності з Україною на засадах принципу "нічого про Україну без України". Шанс на повернення теми України до переліку пріоритетів світового порядку денного. Шанс на підтримку амбіцій України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Об’єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме", – зазначив Порошенко. Під час запеклої боротьби вже колишнього президента Трампа й новообраного Байдена, ім’я останнього фігурувало у скандалі, пов’язаному з Україною. Йдеться про імпічмент Дональда Трампа. У розмові з Володимиром Зеленським Трамп начебто тиснув на українського президента з вимогою почати розслідування проти діяльності в Україні сина Джо Байдена Гантера.

"Щодо України, то ми мали цілу тему про те, було чи не було щось не так, адже син був у раді директорів. І я пізніше дізнався про "Бурісму" – компанію, де я начебто зробив щось не так. Але кожна людина, яка проходила у справі цього імпічменту й свідчила під присягою, сказала, що я виконував свою роботу бездоганно й проводив політику США. Натомість той, у кого були проблеми в Україні, був ось цей парубок (вказує на Трампа – ред.). Він намагався підкупити українську владу й змусити сказати про мене щось погане. Чого вона не зробила і не могла зробити, бо цього ніколи не було", – заявив Байден. Замість тисяч глядачів тисячі прапорів майорять уздовж Національної алеї у Вашингтоні. Вони візуально заповнюють порожнечу вулиць, спустошених карантином, у телевізійній трансляції свята. Шоу має назву "Америка святкує". Святкує обрання Байдена і Європа – це чути із заяв політиків. І видно із перших шпальт провідних видань. Там сподіваються, що Джо Байден заповнить порожнечу, яка утворилася за останні чотири роки між двома континентами. Цей виклик, як і багато інших, 46-й президент США готовий прийняти. Нонна Стефанова, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну