УКР РУС
» » Нова загроза людству чи безпідставна паніка – в чому особливість нового штаму COVID-19
Всі новини

Нова загроза людству чи безпідставна паніка – в чому особливість нового штаму COVID-19

Із Великою Британією ми не зачиняємо кордони, попри те, що там виявили новий штам коронавірусу. Відразу скажу, що не варто панікувати. Віруси, як і COVID-19, мутують постійно. Це природній процес, кажуть вчені. Невідомо, як поводиться новий британський штам із тими, хто вже має антитіла і перехворів. Але відомо, що мутований вірус заразніший для дітей і поширюється він в рази швидше. Через це Європа вже відгородилася від Британії і закрила свої кордони. Та це не допомогло. Нині маємо інформацію, що мутований вірус таки виявили в інших країнах світу. Випадки поодинокі, але вони є. В Україні ж офіційно цього нового штаму поки що не має. У цьому запевняють наші чиновники з МОЗу. І зараз, мовляв, ми посилено застосовуємо методи виявлення нового штаму. Які ускладнення він має і як на нього реагує організм – вчені теж не знають. Єдине, що зрозуміло: захищатися від мутованого вірусу треба так само, як і від звичайного. Тому не втрачаймо пильності і послухаймо Мирославу Танську, вона роздивлялася новий штам мало не під мікроскопом.

Традиційні різдвяні святкування, веселі посиденьки та розваги до ранку – на паузі. Усі плани цілковито зруйновані. У світі знову суворі локдауни – так, як було майже рік томe. Усе через новий мутований вид коронавірусу. Cем, мешканець Лондона, каже: "Якби нам ще в жовтні сказали, що Різдва не буде, то було б легше до цього морально підготуватися. Ми не будували б жодних планів і не покладали б надій. А зараз дуже важко, бо перед самими святами сказали, що Різдво скасовується". Про новий штам коронавірусу оголосила Велика Британія минулими вихідними. Хоча дізналася про нього ще у вересні. Інформації не поширювала, аби не сіяти паніки. Бо мутація вірусів буває часто. До кінця листопада нові осередки COVID-19 виявили у графстві Кент, захворюваність не знижувалася.
А вже минулого тижня на півдні Англії новий штам мали понад тисяча осіб. Вчені переконані: цей вірус на 70% заразніший, ніж первинна форма захворювання. Через це у країні одразу запровадили суворий карантин, хоча до цього поступово його послаблювали. Надто, напередодні свят.
Карантин у Великій Британії5 канал / Час. Підсумки тижня Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сказав: "Враховуючи інформацію про новий штам коронавірусу, розглянувши ймовірні ризики, з тяжким серцем змушений повідомити, що ми не зможемо відсвяткувати Різдво, як планували. Ми посилюємо карантин, а ви маєте дотримуватися всіх правил, щоб якнайшвидше обійняти рідних". Після оголошення локдауну британці розділилися на два табори. Одні масово скуповували всі товари. Інші миттєво спробували залишити Лондон та поїхати туди, де епідемічні обмеження не настільки суворі.

Аеропорт у Ведикій Британії5 канал / Час. Підсумки тижня
Світ на таке повідомлення відреагував миттєво. Понад 50 країн світу всього за кілька днів припинили авіасполучення з Британією або дозволили в’їзд лише своїм громадянам.
Окрім європейських країн, це також Канада, Ізраїль, Туреччина, Іран та Судан. Хоча багатьом це не допомогло. Вірус-мутант уже дістався їх. Зокрема, і тих, які першими відмежувалися від Королівства.
Країни, які закрили авіасполучення із Великою Британією5 канал / Час. Підсумки тижня Франція, окрім авіасполучення, ще й на 48 годин зупинила рух Євротунелем під протокою Ла-Манш, і сполучення з портом у Дуврі. І це стало чи не найбільшою проблемою. Тисячі вантажівок, які переважно возять продукти, що швидко псуються, застрягли у Дуврі. На парковку для них перетворили місцевий аеропорт. Врешті Париж таки дозволив їм перетнути кордон. Але перед цим треба пройти тест на коронавірус. Тисячі водіїв були вимушені провести там три-чотири ночі, перш ніж продовжити маршрут. Далекобійник франциско Морено каже: "Мені треба економити запаси води, бо їх залишилося небагато. Так само, як і їжі. Мені ніколи не доводилося через таке проходити".
Попри таку світову паніку, науковці переконані: боятися зарано. Цей різновид вірусу поширюється швидше, ніж попередній, однак і його можна зупинити.
Майкл Раян, виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я, говорить: "Країни вже почали активно діяти і вживати найсерйозніших запобіжних заходів. Ба більше, деякі обмежили подорожі через новий штам коронавірусу. І це розумно. Попри те, що нині святковий період, нам потрібно зупинити поширення хвороби. І ми ще можемо це зробити". Та й доказів, що новий штам призводить до тяжчого перебігу хвороби чи збільшення смертей поки що немає. Голова ВООЗ Тедрос Адханом Ґебреєсус каже: "Віруси завжди мутують: це очікувано та природно. Те, що повідомила нам Велика Британія про новий штам, який швидко поширюється, може бути правдою. Але поки що немає доказів того, що смертність від нього більша або хвороба протікає у тяжчій формі". Хоча британські вчені переконані: новий вірус – небезпечний для дітей. Раніше вони були лише носіями недуги. Самі ж хворіли дуже рідко. Переважно, якщо мали ослаблений імунітет.
Але навіть попри це новий штам корони зовсім не лякає науковців. Вони кажуть: дані про мутацію перебільшені. Твердження британських урядовців про те, що мутований вірус на 70% заразніший, вчені ставлять під сумнів. У медицині такого визначення просто не існує.
Монсеф Слауї, бельгійсько-американський дослідник, говорить: "Я переконаний, що немає конкретних доказів того, що вірус заразніший. Проте вже підтвердили, що він відрізняється від інших штамів коронавірусу. І ним захворіло багато людей. Так, звісно, він небезпечний, на прикладі Великої Британії ми це бачимо, але більше я сказати нічого не можу". Такої самої думки дотримується й Україна. Тому кордони з Британією залишаються відкритими. У Міністерстві охорони здоров’я переконані: новий вид коронавірусу – не найбільша проблема. Його можна оминути, якщо пам’ятати про правила гігієни. Мутація вірусів – не новина. Вони постійно змінюються. Цей підвид COVID-19 теж далеко не перший. Нині науковці нарахували щонайменше 7 його штамів. Кожен із них лютує в окремому регіоні планети. До слова, на початку спалаху корони був один його вид. Той, що нині гуляє Європою, відрізняється від початкового – китайського. І саме він спричинив глобальну пандемію. А у Сполучених Штатах, де вже понад 18 мільйонів хворих, – геть інший штам. І залежно від регіону коронавірус має різні особливості.
Вакцинація від коронавірусу в США5 канал / Час. Підсумки тижня Епідеміолог Туліо де Олівера каже: "Ні для кого не є таємницею, що віруси постійно змінюються і мутують. Для мене як для фахівця це навіть цікаво. А для науковців – важливо. Як той чи інший штам розповсюджується і як впливає на людей". А як тоді бути з вакцинами? Із появою нової мутації під питанням ефективність вакцин проти COVID-19, зокрема, американської і німецької компаній Пфайзер і Байонтек. Розробники мають надію, що сирОватка стійка до цього штаму. Але планують провести дослідження. Виконавчий директор biontech Угар Шахін каже: "Ми плануємо перевірити нашу вакцину від нового штаму. І зможемо вже зовсім скоро сказати, чи варто колоти наш препарат проти мутованої корони. Але ми проводили багато тестувань на 20 різних вірусах, які трохи відрізняються одне від одного. І ми бачили, що вакцина протидіє їм. Тому я на 99% переконаний в її ефективності". У світі ж тим часом продовжують імунізувати людей проти коронавірусу. Так, у Сполучених Штатах прищеплених уже більше мільйона. Серед них і майбутній американський президент Джо Байден разом із дружиною Джил. Мутований коронавірус застав планету зненацька. Ще й напередодні всіх новорічних свят. Але більшість науковців переконані: це не страшно і з цим теж можна жити і, головне, – вижити. Мирослава Танська, "Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну