УКР РУС
» » Новий штам коронавірусу: що відомо та як реагує ВООЗ – сюжет
Всі новини

Новий штам коронавірусу: що відомо та як реагує ВООЗ – сюжет

Новий штам коронавірусу, заразніший аж на 70%. Про його виявлення в неділю оголосили у Великій Британії. Чим це загрожує людству? Чи не загрожує? Що буде з вакциною? І як реагує ВООЗ? Більше про це кореспондентка "5 каналу" Мирослава Танська.
Припинити паніку і зберігати спокій радять у Всесвітній організації охорони здоров'я. Небезпеки нового мутованого коронавірусу COVID-19 у перші дні його виявлення перебільшені. Цей різновид вірусу поширюється швидше, ніж попередній, однак і його можна зупинити – кажуть у ВООЗ. Нині уряди держав роблять усе можливе, щоби захистити своїх громадян. "Країни вже почали активно діяти і вживати найсерйозніших запобіжних заходів. Ба більше, деякі обмежили подорожі через новий штам коронавірусу. І це розумно. Попри те, що нині святковий період, нам потрібно зупинити поширення хвороби. І ми ще можемо це зробити. Коронавірус у світі не перший день, і ми вже знаємо, як із ним боротися. Ті самі правила й обмеження можуть нас захистити", – каже Майкл Раян, виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у царині охорони здоров’я.
До того ж доказів, що новий штам призведе до тяжчого перебігу хвороби та зростання смертей, немає.
"Віруси завжди мутують, це очікувано та природно. Те, що повідомила нам Велика Британія – про новий штам, який швидко поширюється, може бути правдою. Але поки що немає доказів того, що смертність від нього більша, або хвороба протікає в тяжчій формі", – говорить Тедрос Адханом Гебреєсус, голова Всесвітньої організації охорони здоров'я. А от британські вчені переконані: новий вірус небезпечний для дітей. Раніше вони здебільшого були носіями хвороби. Самі ж хворіли дуже рідко. Переважно, якщо мали ослаблений імунітет. "Я переконаний, що немає конкретних доказів того, що вірус заразніший. Проте вже підтвердили, що він відрізняється від інших штамів коронавірусу. І ним захворіло багато людей. Так, звісно, він небезпечний, і на прикладі Великої Британії ми це бачимо", – каже Монсеф Слауї, бельгійсько-американський дослідник.
Із появою нової мутації коронавірусу під питанням ефективність вакцин проти COVID-19, зокрема, американської і німецької компаній "Пфайзер" і "Байонтек". Розробники поки що не дають чітких відповідей. Але вже готуються до нових досліджень.
"Ми зіштовхнулися з новим різновидом коронавірусу, який виявили у Великій Британії. Він істотно відрізняється від інших мутацій. І тому ми не можемо одразу напевно сказати, чи дієва наша вакцина проти цього штаму. Сподіваємося, що вона захищатиме, але треба це дослідити", – розповідає Угар Шахін, виконавчий директор "Байонтек". Попри це, у світі триває вакцинація населення. Першу дозу сироватки проти коронавірусу отримав новообраний президент Сполучених Штатів Джо Байден. Та його дружина, майбутня перша леді Джил. Їм вкололи препарат американської та німецької компаній "Пфайзер" і "Байонтек" у Делавері. Байдену – 78, а його жінці – 69. Вони належать до пріоритетної групи імунізації. Через свій поважний вік подружжя в групі ризику.
Майбутній глава Білого дому подякував Дональду Трампу за оперативну вакцинацію. А також закликав усіх американців не боятися робити щеплення.
"Щеплення – не цілковита допомога. Не можна забувати і про маски та соціальну дистанцію, насамперед напередодні Різдвяних свят. А якщо у вас є змога нікуди не їхати, краще залишайтеся вдома. Це важливо через нові страхи, які підкидає нам коронавірус. Я дякую лікарям, які постійно на лінії фронту нашого здоров’я. Ви – справжні герої", – говорить Джо Байден, новообраний президент Сполучених Штатів. Про мутацію коронавірусу Велика Британія оголосила в неділю. Цей різновид поширюється на 70 відсотків швидше, ніж уже відомі штами. Через це в Лондоні та на південному сході Англії уряд запровадив суворий локдаун. Із найвищим – четвертим рівнем обмежень. Мирослава Танська, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну