УКР РУС
» » Схема на мільярд: як газові служби заробляють на українцях
Всі новини

Схема на мільярд: як газові служби заробляють на українцях

Що робити, коли вам за борг у тисячу гривень просто відрізали газову трубу? Нас шокували історії українців, які стали жертвами свавілля комунальників. Вентиль перекривають без пояснень, без судів і будь-яких актів. Потім вас знову підключають, але вже за ваші гроші. І на такій схемі газові компанії заробляють мільярди.

Будьте готові до того, що вже з нового року подорожчає світло, водопостачання і газ, який точно потягне за собою зростання ціни на тепло у ваших батареях. Чому так і де обіцяне зниження тарифів – у сюжеті "Підсумків тижня".

88-річна бабуся посеред зими залишилася без газу. У хаті холоднеча, кутається під кількома ковдрами, ще й шапку вдягає. Ніна Харченко без газу вже другий тиждень. Підозрює, що газову трубу перерізали через зазначений у платіжці борг – більш ніж тисяча гривень. Хоча, переконує, платить усе справно – за лічильником. Газовий постачальник й узагалі заявив, що до жінки не навідувався. Хто перерізав трубу, не знає.

"Наша компанія працює в умовах карантину, ми не проводили ніяких відключень за цією адресою", – зазначив головний інженер АТ "Чернігівгаз" Євген Денисенко.


Пенсіонерка Ніна Харченко5 канал / Час. Підсумки тижня

Типова схема шантажу. Так описують історію пенсіонерки з Чернігівщини у консультаційному центрі "Газправда". І такі випадки непоодинокі.

"До людини вриваються начебто невідомі, перекривають газ і тікають. Викликає поліцію, вона розводить руками. Далі споживач звертається до облагазу, а там відповідають, що це не вони., але можуть за певну суму підключити цей газ", – розповіла співзасновниця "Газправди" Тетяна Бойко.

Найчастіше, розповідають експерти, газові компанії вписують до квитанцій плату за так званий "температурний коефіцієнт". Причому роблять це лише низка компаній, які пов'язані одним власником.

"Аби не пояснювати, що таке температурний коефіцієнт, скажу просто: він вже врахований у тарифі на газ. Більше ніж 2 млн споживачів постраждали від такої поведінки. І тут треба розуміти, що таке ці компанії. Більшість із них ми відносимо до так званої групи ГРК, яка контролюється олігархом Дмитром Фірташем. Ідеться про більш ніж 1 млрд грн – про суму, яку вони отримали як переплати", – пояснила співзасновниця Ліги антитрасту Агія Загребельська.

За розслідування проти 16 газових компаній взявся Антимонопольний комітет. І порушення виявили. Постачальників оштрафували майже на 300 млн грн.

"Споживач, який постійно сплачує кошти з постачання природного газу, отримує повідомлення від постачальника. У ньому йдеться, що у вас за попередній період заборгованість, і якщо ви її не сплатите, то ви будете відключені від постачання природного газу", – наголосила заступниця директора юридичного департаменту Антимонопольного комітету України Алла Максименко.


Антимонопольний комітет України5 канал / Час. Підсумки тижня

Компанії-постачальниці взялися оскаржувати таке рішення. Перша минулого тижня програла апеляцію. Йдеться про підприємство в Чернівцях. Там від коментарів відмовилися.

"Це означає, що споживачі, які постраждали від зловживань монополіста, можуть стягнути шкоду в подвійному розмірі", – уточнила Загребельська.

Однак це справа не одного року. А суми у платіжках і без маніпуляцій постачальників на місці не стоять, а рухаються догори. Рік тому президент обіцяв українцям тарифний рай. А вийшло навпаки. Комунальні платежі українців цього року зросли на половину, якщо порівняти з 2019-м. Такі дані Державної служби статистики. Якщо торік у середньому платіжка на одну родину становила більш ніж 550 грн, то цьогоріч уже майже 750 грн.

Витягайте гроші з гаманців. Дешевої комуналки в Україні не буде. Ба навіть навпаки – з нового року суми у платіжках стануть більшими. Тарифи зростуть практично на все – від електроенергії до газу. Світло подорожчає від початку року. Процес уже запустила Комісія, що регулює ринок комунальних послуг. В уряді теж не проти нових цін.

"Підприємства платять більше, люди – менше. І тим, кому держава хоче допомогти, вона бере гроші з
бюджету, а не повинна забирати кошти від промислових підприємств", – зазначив виконувач обов’язків міністра енергетики України Юрій Бойко. 

На скільки підвищиться ціна? В уряді уникають відповіді. Поки що озвучили лише одну цифру. З 1 січня повна оцінна ринкова вартість електроенергії, за даними міністра енергетики, становитиме 2 грн 77 коп. за кіловат. Для порівняння теперішній тариф такий – 90 коп. за споживання до ста кіловат, а далі – по 1,68 грн. Якщо нову ціну електрики влада поки що замовчує, то про підвищені тарифи на холодну воду вже відомо. Нацкомісія, що регулює ринок комуналки, дозволила збільшити тариф – у середньому по країні на 20%. Ідеться про 44 водоканали. З 1 січня найбільше за водопостачання та відведення платитимуть мешканці Дніпра та Кропивницького – більш ніж 44 грн. А найменше – львів’ян, більш ніж 22 грн


Газова труба5 канал / Час. Підсумки тижня

Істотно зросте в новому році вартість доставки газу для населення. У кожному регіоні тарифи різні,
проте в середньому ціни збільшаться майже вдвічі. Найменше платитимуть споживачі Києва, Харкова та Кременчука. Найбільше – частина споживачів Вінниччини, Львівщини та Лубен. Щодо вартості самого газу, то найімовірніше він теж додасть у ціні в новому році. Бо він почав дорожчати ще у вересні. Все через сезонний попит і початок опалювального сезону. Найвищі ціни в облазів: за осінь вони підняли їх практично удвічі. Проте є й дешевше блакитне паливо – в інших компаній. У кого купувати, споживачі можуть обирати самостійно. Проте ціни на січень постачальники ще не оприлюднили.

"Це дуже дивна історія про те, скільки коштує газ. Якщо у якогось збута 8,89, а у нас 6,33, то це не значить, що у нас не ринкова ціна. Ми теж заробляємо, й та націнка, що є, її достатньо", – зазначив директор газопостачальної компанії "Нафтогаз" Максим Рабинович.

Подорожчання газу може потягнути за собою і ціну опалення. А це чи не найбільша сума у платіжці. Наприклад, у Харкові за теплі батареї споживачі вже з грудня платять на 20% більше. А, наприклад, в Одесі чекають січня – якщо ціна на газ піде догори, то і вартість опалення доведеться переглянути. Тож готуємо гаманці для збільшеного комірного вже наступного року.

Сергій Барбу, Сергій Клименко, Валентин Стрельцов, "Час. Підсумки тижня"

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну