УКР РУС
» » Дві квитанції за газ: новація уряду Гончарука, або що пішло не так – сюжет
Всі новини

Дві квитанції за газ: новація уряду Гончарука, або що пішло не так – сюжет

Пригадуєте історію з депутатом зі Слуги Народу Єгеном Брагарем? Він радив бабусі продати пса і оплатити комуналку. Тож цього тижня історія продовжилася. Сподіваюся, ніхто ж із вас собаку не продав?

Але баба Люба, якій депутат у прямому ефірі порадив позбутися свого улюбленця, чекала цього "порадника" у своєму селі. Бо його запросили. І уявіть, чи не все село прийшло до місцевого клубу, щоб побачити депутата Брагара. Він же звісно обіцяв приїхати, але щось в "слуги народу" пішло не так і до села він так не доїхав. Ба більше, перестав відповідати на телефонні дзвінки. Люди навіть жартували, що готові скинутися на квиток народному обранцю до їхнього села, в разі якщо в нього немає ні грошей, ні собаки, щоб продати.

/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ
/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ
/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ

Жарти жартами. Але і самому горе-пораднику Брагару і мешканцям цього села, і нам з вами комуналку платити доведеться. І вже цього тижня більшість із нас почали отримувати квитанції за газ і їх виявилося аж дві. Одна за транспортування газу. Інша за спожите блакитне паливо. Але суть в тому, що сплачувати треба незалежно від спожитих обсягів. Навіть якщо людина не жила в будинку – за доставку вона має заплатити все одно.

Як на таке нововведення реагують українці і чому влада запевняє, що насправді люди платитимуть менше, Сергій Барбу з'ясовував.


"Ми знизили платіжку цієї зими! Кожна людина платить значно менше", – сказав прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Але щось пішло не так. Про владні обіцянки зменшити тарифи пан Сергій чув. Але коли побачив свою останню платіжку, зрозумів: комуналка дешевшою не стала. Навпаки.

Пан Сергій розповідає: "Вони знизили субсидію, тому що впала ціна на газ. Хоча реально вона піднялася. Якщо просумувати всі платежі за газ влітку місяці, то куб подорожчав на 9%. А субсидію мені зрізали на 25%".

/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ
/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ
/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ

На початку тижня українці почали отримувати квитанції за газ. І їх виявилося дві. Це новація від уряду. Звідки взялася друга платіжка? З цим запитанням споживачі штурмують газові компанії. На Полтавщині вистоювали довжелезні черги. На Миколаївщині зопалу перекривали дорогу. У Тернополі додатковий рахунок зворохобив місцеву владу.

"Вимагаємо від уряду скасувати додаткову плату за поставку газу у домівки", – заявив тернопільський міський голова Сергій Надал.


Українці проти двох платіжок за газ5 канал

До першої платіжки входить вартість спожитого газу. А також так звана торговельна націнка для посередника. А ще – вартість транспортування. Йдеться про магістральні газогони високого тиску.


Українці проти двох платіжок за газ5 канал

За що ж плата у другому рахунку? Це ціна так званого розподілу. Тобто доставка газу від магістралей до будинків. До речі, за обслуговування труби у самій будівлі облгази.


Українці проти двох платіжок за газ5 канал

Вартість розподілу газу – споживачі оплачували завжди, переконують у Кабінеті міністрів. Однак тепер його винесли окремою квитанцією. Урядовці переконують, від цього витрати українців на комуналку не зросли. Але у фахівців інша математика.

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних програма ГМ "Опора", пояснює: "Доставка виросла приблизно на 30%. Ніяк вже не виходить, що груднева платіжка дорівнює січневій платіжці. Адже ми маємо збільшення і ціни газу, і транспортування. Якщо скласти все це до купи, то я, думаю, платіжка за січень стане більшою відсотків на 10-12".

Платити за доставку газу вимагають навіть у тих, хто ним не користується. Будинок пана Вадима у Вінниччини ще недобудований. Але газову трубу вже підвели. Чоловік ще ні куба не спалив, а рахунок уже виставили.

Попри нулі на лічильнику, за доставку пану Вадиму треба заплатити 400 гривень на місяць. Лише в Іллінцях на Вінниччині такі рахунки виставили десяткам місцевих.


Українці проти двох платіжок за газ5 канал

"Чотири роки в хаті ніхто проживає , проходить будівництво, прийшла 117 гривень. До червня мені треба заплатить 2200, де їх узяти скажіть", – говорить одна з місцевих мешканок.

Звідки взялися цифри у платіжках – запитували у місцевого облгазу. Рахунки правильні, їх доведеться сплатити, відповідає газовий монополіст. Бо за борг трубу можуть відрізати. А її повернення – коштуватиме дорожче в рази.

Лариса Логінова, речниця АТ "Вінницягаз", пояснює: "У нового споживача здійснені нарахування сплати за доставку за плановими об'ємами споживання".

Як саме розраховують вартість доставки блакитного палива - складна математика. Тариф залежить від об'єму спожитого газу у попередні роки.

Виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста україни" Святослав Павлюк розповів: "Людям складно зрозуміти чому так? Якщо у вас було споживання з жовтня по жовтень 2018-2019 роках 1200 кубів, їх розділили рівними частинами, виходить 120 кубів. І ось у розрахунку до них ви і будете платити за доставку газу".

Сусідки Тетяна та Лариса із Запоріжжя звикають до двох платіжок. За що платять – ретельно вивчають. Із розрахунком вартості доставки газу категорично не погоджуються. Переконують: уже кілька років місцевий постачальник нараховує до спожитого газу ще по 10 відсотків щомісячно. Це так звана стандартизація, простіше кажучи, – втрати постачальника при транспортуванні.

Після масових скарг споживачів, в уряді заговорили про повернення до однієї газової платіжки. Втім офіційного рішення поки що немає. Натомість урядовці пообіцяли перерахувати субсидії.

Міністерка соціальної політики Юлія Соколовська каже: "У лютому місяці всі донарахування, які стосуються нової послуги вони будуть перераховані. – А що люди мають зробити для цього? – Автоматично".

Тож у будь-якому разі за доставку блакитного палива окремою квитанцією поки що доведеться платити. Бо постачальники мають право наступного місяця борг подвоїти.

У селі Аджамка на Кіровоградщині тільки й мови про газ, собак і депутатів. Пенсіонерка подзвонила в ефір одного з телеканалів, поскаржилася - її пенсії не вистачає, щоби оплатити платіжки за газ. Це навіть при тому, що жінка отримує субсидію. Але почути таке, зізнається, не очікувала.

"Продайте собаку, якщо вона у вас елітної породи. Можна продати у будь-який момент і спокійно собі сплатити", – Таку пораду дав народний депутат від Слуги народу Євген Брагар. 


'Слуга народу' Євген Брагар 5 канал


Українці проти двох платіжок за газ5 канал

Пані Любов Колюча із відповіддю не забарилася: "Нехай краще мізки свої продасть, перед тим як людям таке говорити! – А за кого голосували? – Та за Зеленського, за "Слугу народу".

14-річний собака Шарик може спати спокійно. Продавати його господарка точно не має наміру. Депутат за сказане вибачився. Рахунки пані Любов допомогли сплатили. Але "слуга народу" тут ні до чого.

Пенсіонерка розпорвідає, хто їй допоміг: "Та люди, в інтернеті збирали, так підтримують, я їм дуже дякую.  А собака що? – Та він вже сам не радий, його з тої будки тягають ... Він вже старий, майже не бачить. Як здохне, то скинетеся всі і купите мені елітного собаку". 

/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ
/ 5 канал Українці проти двох платіжок за газ

Що робити наступного місяця, коли прийдуть нові платіжки, пані Любов не знає. Пенсія більшою не стала, субсидії не додали. Розраховує хіба що на теплу погоду і набуте роками вміння – економити.

Сергій Барбу, Оксана Нечипоренко, Сергій Клименко, "Час Підсумки"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну