УКР РУС
» » Канабіс вилучили зі списку небезпечних наркотиків: як це вплине на легалізацію марихуани в Україні
Всі новини

Канабіс вилучили зі списку небезпечних наркотиків: як це вплине на легалізацію марихуани в Україні

Канабіс більше не в переліку важких наркотиків за версією Комісії Організації Об'єднаних націй. Більшість проголосувала "за" його виключення з цього списку. Україна – єдина держава, яка утрималася, хоча президент Зеленський навіть включив це питання до опитування під час місцевих виборів – 25 жовтня. Чи вплине рішення ООН на українських державників та хто потребує медичного канабісу – журналістка "5 каналу" Евеліна Михайленко знає. 


Кілька років тому в Мар'яни та її чоловіка Антона діагностували розсіяний склероз. Унаслідок недуги вона, яка десять років займалася танцями – сіла на інвалідний візок, а її чоловік – у минулому баскетболіст – нині ходить за допомогою тростини. Щоби хвороба не прогресувала, подружжя вживає дороговартісні препарати, але вони сильної дії й організм поступово до них звикає.

"Основна проблема в тому, що медичні засоби лікарські мають низку побічних ефектів", – каже Мар'яна.

Препарати з конопель у країнах, де це дозволено, лікарі виписують не лише при розсіяному склерозі. А й при онкологічних захворюваннях, а ще таких як хвороба Альцгеймера, Паркінсона, посттравматичному стресовому розладі чи епілепсії.

"Справа в тому, що цей список постійно збільшується, мається на увазі діагнозів, де канабіс має позитивний терапевтичний ефект. Тому що увесь цей час не зупиняються наукові дослідження", – каже співорганізатор маршу свободи за реформу держполітики щодо наркотиків Тарас Ратушний.

Так, до прикладу, науковець Дмитро Ісаєв близько чотирьох років досліджував властивості канабіноїдів за кордоном, а саме – в Арабських Еміратах. Адже в Україні – навіть вивчення речовин, які є в коноплях, під забороною.

"Якщо держава може контролювати морфій, який необхідний для медицини, то чому вона не може контролювати канабіноїди. З аптек же ж не попадає морфій на вулиці. Сучасна фармакологія може зробити із канабіноїдів і пластирі, і пігулки, і свічки. Це лікарська речовина", – каже провідний науковий співробітник Інституту фізіології ім. Богомольця Дмитро Ісаєв.

У списку Організації Об'єднаних Націй щодо небезпечних наркотичних речовин канабіс був упродовж шістдесяти років. І лише цього тижня Комісія ООН голосуванням більшості звідти його прибрала.

"Канабіс зможе посісти достойне місце серед інших речовин, які рятують життя людей і покращують їхнє здоров'я у всьому світі", – каже експерт з державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний.

І додає: з огляду на це рішення країни можуть зробити крок до врегулювання обігу медичного канабісу. В Україні ж відповідна петиція торік зібрала 25-ть тисяч підписів.

Документ щодо легалізації медичного канабісу напрацювали депутати ще минулого скликання. Він пройшов комітет, і його мали б винести до зали голосування. Проте каденції попередніх не вистачило. А нинішні взялися за створення робочої групи для напрацювання нового проєкту закону.

Цю тему монобільшість обговорює відтоді, як зайшла до Ради. Але досі документа, який би обговорювало експертне середовище - немає. Легалізація канабісу навіть була серед п'яти в опитуванні президента.

Тоді Слуги прозвітували: понад 64 відсотки опитаних – за.

Водночас голова фракції Давид Арахамія додає – експертна група таки прозвітує щодо можливих законодавчих ініціатив.

"Працюємо. Десь наступного тижня будемо мати якісь попередні висновки. Рішення ООН ніяким чином не вплине", – каже Арахамія.

А поки в Україні канабіс офіційно під забороною. На цьому наживається чорний ринок. А деякі пацієнти через безвихідь займаються навіть самолікуванням.

"Буквально нещодавно писала пацієнтка про свої проблеми із болем. У неї важка стадія. Вона навіть не може спати. Вона вимушена порушувати закон, шукати дилерів, ризикувати", – каже представник ГО "Українська спільнота людей з розсіяним склерозом" Антон Кулагін.

Водночас у тих країнах, де канабіс дозволений у медичних цілях - вживати його можуть лише ті пацієнти, які під наглядом лікарів. Бо саме медики приписують, кому вживати і в якій кількості.

Евеліна Михайленко, Олексій Іванченков, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну