УКР РУС
» » "Схоже на псевдореферендум РФ у Криму": як протидіяти "опитуванню" Зеленського – Ар'єв
Всі новини

"Схоже на псевдореферендум РФ у Криму": як протидіяти "опитуванню" Зеленського – Ар'єв

Опитування президента Зеленського, анонсоване на день виборів, 25 жовтня, не матиме юридичної сили і є незаконною агітацією. Виборці матимуть право викликати поліцію, якщо їх спробують залучити до процедури. Про це в ексклюзивному коментарі "5 каналу" повідомив нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв.

"Треба одразу викликати поліцію, звертати увагу спостерігачів і складати протоколи про порушення чинного законодавства, якщо опитування відбувається на території виборчої дільниці", – пояснює він.

"Поза межами виборчої дільниці можна проводити опитування, якщо це робить хтось на кшталт екзит-полу. Проте якщо буде використано символіку або кольори політичної партії, або будь-які елементи реклами, приналежності цього опитування до чинної влади, тоді теж треба викликати поліцію, складати протокол і вимагати негайно припинити приховану агітацію в день виборів", – застеріг нардеп.

Щодо юридичних наслідків президентського опитування, то воно є маніпулятивним передвиборчим кроком, говорить Ар'єв.

"Жодних юридичних наслідків воно не несе, як і опитування, псевдореферендуми, які проводилися на окупованій території Донбасу та в анексованому Криму. Технологія дуже схожа, але результат у даному разі ні на що не вплине. Рекомендую не брати участі в піар-кампанії президента, який намагається врятувати і свій падаючий рейтинг, і падаючий рейтинг "Слуги народу", – наголосив він.

"Держава в особі президента вдається до огидних маніпуляцій... Якщо є кольори партії влади або символіка, та й навіть назва будь-якого інституту влади – зокрема, якщо буде написано "Опитування від президента" – можна теж розцінювати як передвиборчу агітацію і складати протокол (поліції – ред.)", – додає Володимир Ар'єв.

Політик нагадав, що протягом останнього часу Зеленський, порушуючи чинне законодавство, агітував, виступаючи на фоні партійних брендів, зокрема, на його на трибуні було написано "Зе!". Тож він таким чином асоціював себе лише з однією політичною партією. І будь-яка згадка про президента на виборчій дільниці або біля неї є прихованою агітацією, грубим порушенням законодавства, наголосив нардеп.

"Це опитування є абсолютно нелегітимним. І це лише доводить, що влада, яка обіцяла діяти по-новому, навпаки, діє, як сама хоче, абсолютно ігноруючи закон і – найголовніше – повагу до політичного процесу в Україні. Ці вибори (25 жовтня – ред.) чесними за умови використання такої технології назвати неможливо", – додав він.


Соцопитуванняopinionua.com

Своєю чергою незалежний ресурс "Тексти.org" пояснює, які загрози в собі несуть ці "П'ять запитань від Зеленського". Видання зазначає, чому вони є незаконною агітаційною акцією, яка не має нічого спільного зі з'ясуванням думки людей:



  • Президент не має права проводити жодних "загальнонаціональних опитувань". Україна – демократична правова держава, в якій громадяни можуть робити все, що не заборонено законом. Але "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України" (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

"Приписи Конституції України, які визначають обсяг і зміст повноважень президента України та Верховної Ради України, можуть бути деталізовані лише на рівні законів України. Проте така деталізація не може призводити до викривлення приписів Конституції України або виходити за її межі", – мовиться в постанові Конституційного суду.

До того ж установлений у ст. 106 Основного Закону перелік повноважень президента України є вичерпним. Тобто якщо у законодавстві немає згадки про опитування, які проводить президент, то він не має права їх проводити.



  • Втручання президента у вибори та незаконна агітація. Усі виборчі процедури розписані у Виборчому кодексі, і вони не передбачають втручання президента у виборчий процес. Виборчий кодекс забороняє незаконний вплив на вільне волевиявлення виборців, включно з будь-якими формами прямої й непрямої агітації у день голосування.



    Некоректно сформульовані запитання. Видання радить послухати експертну думку з цього приводу провідних українських соціологів. І зазначає, що недаремно, крім політиків, Зеленський у своїх відео таврує й експертів, при цьому називає це все демократією.



    Де проводитиметься опитування? Президент не раз повторив, що "на виборчих дільницях". Виборча дільниця – це не лише приміщення для голосування, а й територія проживання певної частини виборців. Якщо це опитування відбуватиметься в приміщенні для голосування – це відвертий злочин, оскільки ні члени виборчих комісій, ні будь-хто інший не має права цього робити. Виборці ж мають право бути в цьому приміщенні лише протягом часу, потрібного для голосування.

Україна – не лукашенківська Білорусь, і члени комісій представляють різні політичні сили. Якщо б президент спробував організувати опитування в приміщенні для голосування, очевидно, що частина членів комісій і спостерігачів заблокували б такі спроби. Тому, найпевніше, ця акція проводитиметься на вулиці, але безпосередньо біля приміщень для голосування.



  • Хто проводитиме опитування? Видання припускає, що це будуть представники партії "Слуга народу" чи інші організовані прибічники президента. І це ставить хрест на розмовах про "демократичність" цього опитування, наголошує джерело. Понад те, виникає безліч питань про підстави й процедуру делегування главою держави тисячам інших людей права здійснювати це опитування.



    Яка взагалі процедура опитування? Оскільки жодних законних підстав для проведення цієї акції немає, не існує і процедури її проведення. Це означає, що агітатори Зеленського, які, вочевидь, називатимуться "волонтерами", робитимуть усе, що їм заманеться, або що накажуть організатори дійства, пишуть "Тексти": виборчих комісій, спостерігачів і контролю за таких обставин бути не може.

Якісь люди "від президента" в день голосування чіплятимуться до виборців із пропозицією вкинути начебто бюлетені в подобу виборчих скриньок? Журналісти наголошують, що ці папери й урни ні фізично, ні юридично не захищені від жодних махінацій.

Видання проводить паралелі з Донбасом і Кримом 2014 р., де окупанти проводили псевдореферендуми: люди без законних повноважень збирали папірці у скриньки, після чого окупанти оприлюднили вигадані результати "референдумів" і заявили, що ці фейкові цифри відображають "волю народу" – практично те ж саме робить зараз Зеленський.

За первинним задумом, проблему легалізації цього опитування мав розв'язати парламент, де у Зеленського є монобільшість. У вересні "слуги народу" двічі намагалися ухвалити законопроєкт, який дозволяв би владі організовувати "опитування" в день голосування. Але протягнути його не вдалося, бо проти ініціативи президента збунтувалася не лише опозиція, а й частина його власної фракції. Попри це, президент усе одно оголосив своє "опитування" без правових підстав і процедур.



  • Хто відповідатиме на запитання Зеленського? Зеленський заявив, що "кожен громадянин". Але не всі громадяни мають виборче право, і не кожен має право голосувати на конкретній виборчій дільниці і поготів. Якщо хтось надасть "волонтерам" Зеленського списки виборців, це буде прямим злочином, оскільки вони містять персональні дані і передача їх стороннім особам забороняється. Якщо ж "волонтери" не користуватимуться списками виборців, значить узяти участь в опитуванні будь-де може хто завгодно і скільки завгодно разів.

Тобто про жодну "всенародність" і репрезентативність цього опитування не може бути мови.



  • Результати "зі стелі". Не існує законних процедур підрахунку і способів контролю за тим, що від початку до кінця є незаконним. Зеленський може робити зі своїми папірцями для опитування і скриньками що заманеться. Навіть не потрібно домальовувати цифри в неіснуючих протоколах, достатньо оголосити підсумки "загальнонародного опитування" зі стелі, кажуть автори. Тобто надійнішого джерела даних про підсумки "опитування", ніж фантазія Зеленського і його оточення, просто немає.

Словом, той самий почерк і та сама схема, що й під час псевдореферендумів на Донбасі і в Криму шість років тому, роблять висновок журналісти.



  • Незаконне фінансування. Фінансувати такі дії за рахунок неназваних "меценатів", про що кажуть "слуги народу" – незаконно. Антикорупційне законодавство забороняє фінансувати діяльність органів влади, зокрема президента, з приватних коштів, адже це створює корупційні ризики. Виборче законодавство так само забороняє фінансування агітації й інших заходів кампанії не з виборчих фондів. Профінансувати президентське опитування, не порушивши антикорупційного, податкового чи виборчого законодавства – неможливо.

Адже йдеться про десятки тисяч людей, мільйони псевдобюлетенів, десятки тисяч скриньок, транспортні та інші логістичні видатки, потрібні для того, щоб імітація опитування бачилася більш-менш переконливо. Як саркастично зауважив ексзаступник генпрокурора Віктор Чумак, це і є корупція в особливо великих розмірах, за яку Зеленський пропонує давати довічне ув'язнення, нагадують "Тексти".



  • Нічого спільного з референдумом. Президент і "слуги народу" наголошують, що анонсоване "опитування" – майже референдум. Мовляв, в обох випадках влада запитує в народу і реалізує його волю.

Референдум – це передбачений Конституцією інструмент реалізації народовладдя, процедура якого має детально регулюватися законом. Проєкт такого закону вже ухвалено в першому читанні. Процедура "загальнонаціонального опитування" від президента нічим не регулюється й регулюватися не може.

Запитання, що виносяться на референдум, також мають формулюватися за певними правилами і проходити перевірку не лише Центральною виборчою комісією, а й Конституційним Судом. Більшість із п'яти запитань, озвучених Зеленським, не мали б права ставитися на референдумі через некоректність формулювань.

Президент не може призначити референдум коли йому заманеться, для цього перевірені ЦВК і Конституційним Судом запитання мають підтримати своїми підписами 3 млн громадян України.

Референдум не може проводитися в день загальних виборів, саме для того, щоб він не використовувався для маніпуляцій.

На референдум можна виносити лише одне запитання, а не цілу купу.

Запитання референдуму оголошуються задовго до голосування, щоб дати людям змогу розібратися в питанні, а противникам і прихильникам агітувати "за" чи "проти".

І, звісно, голосування і підрахунок здійснюють виборчі комісії в приміщеннях для голосування, а спостерігачі можуть контролювати процес. Рішення референдуму мають силу лише тоді, коли в голосуванні візьме участь більшість виборців України. Нічого спільного із задумом Зеленського на 25 жовтня.


.rbc.ua

Як протидіяти?

Ігнорувати "опитування" – недостатньо.

"Опитування" є втручанням президента у виборчий процес і формою агітації. Президент прагне незаконно вплинути на вільне волевиявлення виборців. І це не можна залишати без реакції.

Після 25 жовтня Зеленський озвучить "результати" і почне зомбувати суспільство, видаючи вигадані цифри за "волю народу" й вимагаючи від органів влади втілювати цю волю в життя. Саме про це каже сам президент, коли заявляє, що "як ти вирішиш, так і буде".

Будь-яка участь чи мовчазна згода у цій афері легітимізує в очах частини суспільства фейкові цифри, що, за задумом влади, мають, вочевидь, замінити в масовій свідомості сакральні 73%, від яких після місцевих виборів не лишиться й сліду.

Зеленський публічно заявив, що робитиме так і надалі, можливо, навіть "щомісяця". Якщо ми не хочемо, щоб президент занурив країну у темряву перманентних фальсифікацій "волі народу" з будь-яких питань, про які йому захочеться "просто поговорити", треба зупинити його вже зараз.

Ось що рекомендують "Тексти":



  • Насамперед – чітко і публічно говорити про незаконність, заанґажованість і неможливість встановити реальний результат.



    Не втягуватися в обговорення змісту незаконних запитань і "голосування" за чи проти цих запитань.



    Якщо є час і натхнення – звернутися до правоохоронних органів, як це зробив, наприклад, народний депутат Володимир В'ятрович.



    У день голосування – відкрито протидіяти незаконній агітації та іншим формам впливу на волевиявлення виборців.



    Слід, як закликає Юрій Бутусов, "зробити все можливе, щоб зірвати незаконне опитування Зеленського".



    Якщо "опитування" проводитиметься в приміщенні для голосування – фіксувати факт злочину, викликати поліцію і звертати увагу комісії та спостерігачів.



    Якщо зустрінете "волонтерів"-агітаторів Зеленського, які чіпляються до людей на вулиці, використовують агітаційні гасла, символіку, намети тощо – публічно заявіть їм про незаконність їхніх дій і закличте ці дії припинити.



    Зніміть цю ситуацію на відео. Розпитайте під запис "волонтерів", хто і як їм платить кошти, від кого вони отримали вказівки, імітацію бюлетенів, скриньки, як вони верифікують виборців, кому звітують, куди повезуть "бюлетені" тощо. "Волонтери", імовірно, плутатимуться в показах.



    Викладайте все це в соцмережі. Якщо незаконні дії не припиняються, викликайте поліцію. Звертайтеся по допомогу до інших виборців, спостерігачів, представників партій та кандидатів.



    Не беріть участь у жодних "голосуваннях" під час цього "опитування", але фейковий бюлетень можете взяти, щоб демонстративно порвати чи забрати з собою на згадку.



    Що більше людей активно протестуватимуть проти фарсу, то менше українців повірять фейковим цифрам "народного волевиявлення" Зеленського.



    Якщо опитування на Вашій дільниці не відбуватиметься, фіксуйте й оприлюднюйте цей факт, щоб розвіювати міф про "всенародність" опитування.



    Якщо достатньо багато людей діятиме саме так, афера Зеленського зазнає краху, і навряд чи він наважиться повторювати її знову. Ба більше, вона рано чи пізно має стати предметом розслідування правоохоронних органів.

Як повідомляв 5.ua, громадські організації закликали президента Володимира Зеленського відмовитися від проведення опитування під час місцевих виборів 25 жовтня.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну