УКР РУС
» » "Лікування не має бути злочином": чому активісти вимагають дозволит медичний канабіс
Всі новини

"Лікування не має бути злочином": чому активісти вимагають дозволит медичний канабіс

Лікування не має бути злочином, а ліки - поза законом. Прихильники легалізації медичного канабісу зібралися на акцію під Кабінетом Міністрів та Верховною Радою. Мітингувальники вимагали ухвалити законопроєкт, який дозволить використовувати канабіс у медичних цілях. Кажуть, це може стати порятунком для людей із тяжкими хворобами. Адже коноплі мають високий знеболювальний ефект. Репортаж Ганни Рибалки.


Зо дві сотні мітингарів під Кабміном. У костюмах і масках вимагають від влади визнати - коноплі - це не лише наркотик, а й ліки.

"Лікування не має бути злочином. Ліки не мають бути поза законом", - наголошує Семен, учасник акції.

"У мене були знайомі, у яких батьки хворіли раком. І те, які муки вони переживають, коли використовують димедрол, трамадол та інші знеболювальні препарати, які вбивають по суті, мозок. Не можна порівняти з тим, як м'яко діє канабіс", - пояснює Владислав Дідов, учасник "Конопляного маршу".

Медична марихуана або медичний канабіс. Це  - коноплі з мінімальним вмістом психотропних речовин. Натомість в канабісі високий вміст канабідіолу. Це речовина, яка дає високий знеболювальний ефект. І саме через нього медичний канабіс може стати порятунком для онокохворих після хіміотерапії, допомагати при особливих формах епілепсії. Кажуть організатори конопляного маршу. За їхніми словами, легалізація канабісу не означає вільного обігу. Ліки на основі конопель відпускатимуть в аптеці за рецептом лікаря. На  це, за даними організаторів акції, чекають близько 2-х мільйонів тяжкохворих пацієнтів.

"За певної хвороби людина приходить до лікаря, який виписує рецепт, і людина в певній аптеці купує собі ліки на основі канабісу", - пояснює Тетяна Кузьменко, речниця акції "Конопляний марш свободи".

На підтримку легалізації стала й ветеран бойових дій на Донбасі Анастасія Шевченко, відома за своїм сценічним ім'ям Стасік та кліпом "Колискова для ворога".

"Я маю певні проблеми зі здоров'ям, які пов'язані із контузіями на війні. І я розумію, що ліки на основі канабісу мені допомогли би. Я не можу палити, тому для мене важливо, щоби індустрія медична була би настільки розвинена, щоби я могла би просто вживати пігулки", - пояснює ветеран АТО.

Посттравматичний стресовий розлад. Діагноз, з яким часто живуть бійці, які повернулися зі Сходу. І який можна лікувати рослинними пігулками чи іншими формами ліків на основі медичного канабісу, кажуть у ветеранській організації, яка виступає за декриміналізацію конопель.

"Це виражається в безсонні або ж в кошмарах вночі. Це виражається в неспроможності соціалізуватися, вони шукають загрозу для свого життя, своїх близьких. Провідні країни світу насправді придумали, що з цим робити давно. І США, і Канада, і Ізраїль давно ввели практику застосування медичних препаратів на основі канабісу", - пояснює Аліна Приймак, ГО "Ветерани за медичний канабіс".

Медичний канабіс частково легалізували у пів сотні країн світу. В Україні він заборонений, бо вважається наркотиком. Утім, у мережі все ж можна купити електронні сигарети з оліями канабісу. У владних кабінетах тим часом вважають, що легалізація канабісу - питання не нагальне.

"Я гадаю, що це не на часі. Не зараз, це не пріоритет. Ми не виписали звідси всі ризики. Мені здається так - ті, хто хочуть  - потерплять", - прокоментував президент Володимир Зеленський під час свого прес-марафону.

Перший законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу з'явився ще в травні цього року. Однак проголосований не був. Ще кілька проєктів написані, але досі не зареєстровані. Зробити це негайно закликають депутатів прихильники легалізації конопляних ліків і наголошують - право на лікування не має бути злочином.

Ганна Рибалка, Михайло Третяк, "5 канал"

[b][/b]

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну