УКР РУС
» » Зеленський і Дуда зустрілися в Києві: основні заяви і чому не пустили журналістів "5 каналу"
Всі новини

Зеленський і Дуда зустрілися в Києві: основні заяви і чому не пустили журналістів "5 каналу"

Стратегічне партнерство, економіка та спільна історична пам'ять – такі головні теми переговорів президентів України та Польщі. Нині Анджей Дуда після 3 років перерви з офіційним візитом у Києві. На зустрічі із Зеленським у Маріїнському палаці польський лідер укотре наголосив на відновленні українських кордонів та деокупації захоплених Росією територій. Зеленський, зі свого боку, висловив сподівання на підтримку України Польщею в ЄС. Також обидва президенти наголосили: шукатимуть компромісу у питаннях історії. Як минула зустріч, які заяви лунали та чому знімальна група "5 каналу" до Маріїнського палацу так і не потрапила – у сюжеті "5 каналу" Ірини Сисак.

3 роки перерви і ось президент Польщі Анджей Дуда приїхав до України з офіційним візитом. Зустріч відбувається у Маріїнському палаці, але за дійством журналісти "5 каналу" спостерігали за кілька десятків метрів, бо "5 канал" на заходи не пустили.


Урочистості на президентському ґанку фільмуємо через паркан. Потрапити на територію Маріїнського палацу "5 каналу" не вдається. Хоч на подію акредитовувалися, підтвердження чи відмову редакція не отримала. У списках наших прізвищ не було.

Як пояснили, причина – карантинні заходи. В анонсі повідомляли: пустять по 20 українських та іноземних ЗМІ. За яким критерієм відбирали – не зазначили. З-за паркану спостерігають і колеги з каналу "Еспресо".

"Відправили акредитацію. І буквально через годину чи півтори прийшла відмова, лист спеціальний, що нам відмовлено в акредитації", – говорить Валерія Пашко, журналістка телеканалу "Еспресо".

Тим часом на подвір'ї Маріїнського палацу розпочинається офіційна зустріч.

Далі – двогодинне спілкування без камер. Після цього Володимир Зеленський та Анджей Дуда підписали спільну заяву щодо українсько-польських відносин та стратегічного партнерства. У ній ідеться про економічну та безпекову співпрацю. Та відновлення торгівлі до показників докарантинного рівня.

Анджей Дуда запевнив: Польща стоїть пліч-о-пліч з Україною у питаннях припинення війни та повернення окупованих Росією територій. Як сходу України, так і Криму.

"Польща підтримує Україну у питанні українських кордонів. Зокрема, щодо відновлення контролю над Кримом. І доки окупація не завершиться, політика санкцій проти Росії має однозначно тривати. І ми завжди закликатимемо до цього ЄС і різні міжнародні спільноти", – каже Анджей Дуда, президент Польщі.

На порядку денному і дражливе питання – історичної пам'яті, яке 3 роки тому зіпсувало стосунки між Україною і Польщею. Тоді польські націоналісти знищили пам'ятник воїнам УПА. Це був не єдиний випадок, тож Україна заборонила полякам проводити пошуково-ексгумаційні роботи на нашій землі. Скасував мораторій торік президент Зеленський з умовою відновити українські пам'ятки в Польщі.

"Україна і Польща не можуть співіснувати інакше як у мирі, злагоді та взаємоповазі. Посварити Україну та Польщу мріють чимало наших недругів і всім їм ми можемо сказати сьогодні тільки одне – не дочекаєтеся", – наголошує Володимир Зеленський, президент України.

"Сьогодні говорили про питання, які є болючими і для поляків, і для українців. Але я вірю, що ми дійдемо згоди в розбудові історичної пам'яті у спільний спосіб, компромісний для обох націй", – каже Анджей Дуда, президент Польщі.

Крок назустріч Україні Польща зробила напередодні: одну з 19 знищених українських пам'яток відновили. Однак напис на пам'ятній плиті братської могили вояків УПА замінили. Про це у фейсбуці пише, зокрема, колишній працівник Інституту національної пам'яті Павло Подобєд.

"На новому надгробку зникає епітафія про "поляглих за Вільну Україну" і список з іменами вояків УПА. Замість "поляглих за Вільну Україну" одержуємо загиблих в лісі безіменних українців. Якщо підміна написів на надгробку була здійснена з дозволу польської влади – виникає небезпечний прецедент", – йдеться у дописі.

Про підміну сказав і президент України.

"У подальшому ми очікуємо на відновлення на цій могилі повного списку імен загиблих українців", – каже Зеленський.

За чиєю ініціативою змінили напис на пам'ятці, в Анджея Дуди з'ясувати не вдалося. Журналісти не змогли поставити жодного запитання.

Свій візит Анджей Дуда розпочав надвечір неділі. Вшанував пам'ять вбитих НКВС польських в'язнів у Биківні. Понеділок провів у Києві. А у вівторок польський лідер вирушає до Одеси.

Ірина Сисак, Юрій Усік, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну