УКР РУС
» » Дружба з претензіями: які проблеми існують в українсько-польських відносинах
Всі новини

Дружба з претензіями: які проблеми існують в українсько-польських відносинах

Польський президент після 3-річної перерви знову з офіційним візитом у Києві. Зустріч на найвищому рівні із українським лідером Володимиром Зеленським відбудеться у понеділок. Візит довгоочікуваний, але є одне але. Каменем спотикання між Україною та Польщею є вшанування історичної пам'яті. Дипломатичне непорозуміння триває не перший рік. Чому розсварилися держави та що чекає на польсько-українські відносини – знають журналісти "5 каналу".


Історичні суперечки 3 роки заважали візиту польського лідера до України. Нині ж відносини потеплішали, а криза, вочевидь, минулася, бо офіційний Київ чекає Анджея Дуду з візитом. Зустріч відбудеться в Маріїнському палаці. Та чи не завадить укотре президентським перемовам хоч і приглушений, але болючий історичний конфлікт?

Конфлікт розгорівся 2017-го. тоді у польському селі Грушовичі тамтешні націоналісти із дозволу місцевої влади зруйнували пам'ятник воїнам УПА. Мовляв, незаконний. І такі нищення були неодноразовими.

Україна обурилася, і у відповідь заборонила полякам проводити ексгумацію та пошук польських тіл на українській території. Таким було рішення Інституту національної пам'яті.

"Раз польща не виконує свої зобов"язання, ми вирішили що теж не будемо виконувати угоду", – казала ексзаступниця голови українського інституту національної пам'яті Аліна Шпак.

Не розблокували навіть після зустрічі президентів, попри те, що польська сторона дуже на це сподівалася. 

"Будь-яка руйнація пам'ятників є вандалізмом. Від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія", – пояснював п'ятий президент України Петро Порошенко.

Про конфлікт активно заговорили знову минулого року, зі зміною влади. Дипломатичний крок від Володимира Зеленського – президент мораторій на ексгумацію скасував.

"Для того щоб темні плями не завадили будувати нашим народам спільного майбутнього, я готовий розблокувати отримання дозволів для проведення пошукових робіт в Україні", – пояснював президент Володимир Зеленський.

Дуда у відповідь відзначив фундаментальне значення цього жесту для поляків, оскільки це вшанування найближчих.

Поляки рішення привітали, а от взамін – лише всипали примарними обіцянками. Знижувати градус напруги у відносинах щодо спільної історичної пам'яті Зеленський продовжив. Двічі відвідав меморіальні заходи в Польщі.

Попри спірні історичні моменти, щодо сучасних подій на Українському Сході – позиція Польщі чітка та принципова. Західна сусідка відкрито називає Росію агресором та солідарно підтримує санкції проти Кремля. А Федерація зі свого боку намагається зіпсувати ці відносини, використовуючи чутливі українсько-польські теми.

"Ми називаємо речі своїми іменами: сьогодні територія України окупована - Крим, а також Луганська і Донецька області – ці території повинні повернутися до України", – наголошує Дуда.

Продовжувати партнерський діалог та шукати порозуміння глави України та Польщі будуть 12 жовтня на зустрічі у Маріїнському палаці. Заплановано – лідери мають підписати двосторонні документи. Це шанс таки згладити гострі історичні кути і піти на поступки, – нині впевнений екс-президент Польщі Александр Квасневський. саме за його каденції Варшава та Київ найбільше просунулися у питаннях історичної пам'яті.

"Я очікую підписання спільної декларації і, можливо, створення групи, яка продовжить дискусію не тільки про нашу складну спільну історію, а й про те, як підготувати хороші підручники для шкіл. Коли ми почнемо спокійну дискусію, без великого впливу політики, тоді ми зможемо знайти порозуміння", – каже Квасневський.

Відвідини України – це другий закордонний після Ватикану, та перший за межі Євросоюзу офіційний візит Анджея Дуди після переобрання на другий термін президентства. Окрім Києва, президент Польщі відвідає Одесу.

Ірина Сисак, Павло Тихоненко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну