УКР РУС
» » Кремль труїть неугодних: як почувається Навальний та чи добудує тепер Росія "Північний потік-2"
Всі новини

Кремль труїть неугодних: як почувається Навальний та чи добудує тепер Росія "Північний потік-2"

Коли ми говорили про проблеми з водою в Криму, акцентували на тому, що Росія відповідно до міжнародного права несе повну відповідальність за ситуацію на півострові. Це чітко прописано в Женевській конвенції. Утім, знаємо, що Росія – це та країна, яка відверто нехтує міжнародним правом і грає за власними правилами. Гучна заява цього тижня – ошелешила світ. Опозиціонера Олексія Навального отруїли потужнішою отрутою з групи "Новачок", ніж ті, що використовувалися раніше. Іншими словами – це нова і важча форма хімічної зброї. Така заява німецької розвідки. Саме в німецькому "Шаріте" нині перебуває Навальний. Росія ж як розробник того самого "Новачка", заявляє, що підстав звинувачувати саме Кремль в отруєнні – немає. Але світ упевнений – Росія нехтує нормами конвенції із заборони хімічної зброї і таки використовує отруту, через що їй загрожують санкції. То чим Росія може поплатитися за свої дії і як вона труїть неугодних – Мирослава Танська розкаже. Читайте також: Російський опозиціонер Навальний розповів, де планує жити і чим займатися після одужання
Не так сталося, як гадалося. Із Німеччини до Росії надійшла звістка: опозиційний політик Олексій Навальний, який понад два тижні перебував у комі, прийшов до тями. Хоча ЗМІ припускали, що він мав померти ще в літаку. 20 серпня 2020-го. Ранок аеропорту в Томську. Російський опозиціонер Олексій Навальний готується до перельоту до Москви. П'є чай. У дорозі йому раптово стає погано.
Олексій Навальний в аеропортуФото з соцмереж Літак екстрено садять в Омську. За цей час політик втрачає свідомість. А в лікарні – впадає у кому. Що сталося з опозиціонером, російські лікарі не могли зрозуміти довго. Щораз з'являлась нова версія. Спочатку говорили про передозування алкоголем і харчове отруєння. Та зрештою встановили офіційний діагноз – порушення обміну речовин. Олександр Мураховський, лікар Омської клініки, тоді сказав: "Викликано це може бути різким зниженням цукру в крові, в літаку". Лише за півтори доби політика дозволили транспортувати до німецької клініки "Шаріте". За кілька днів німецький уряд зробив гучну заяву. Москва знову використала "Новачок" – нервово-паралітичну речовину, яку розробляє Росія. Ангела Меркель, канцлерка Німеччини, одразу ж відреагувала на такі дії Росії: "Олексій Навальний став жертвою хімічної атаки речовиною групи "Новачок". Це однозначний результат наших тестів. Ми чітко розуміємо, що Навальний – жертва кримінального злочину. Той, хто це зробив, сподівався, що він замовкне назавжди. Ми засуджуємо цей крок". Перший випадок хімічного отруєння цією небезпечною речовиною стався два роки тому, 4 березня. У британському місті Солсбері на лавці непритомними знайшли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочку. Вони були у критичному стані, їх терміново госпіталізували. За кілька днів лондонська поліція повідомила: Скрипалів отруїли "Новачком".
Солсбері5 канал
"Новачок" – одна з найотруйніших речовин у світі. Вона в сотні разів перевищує за токсичністю газ VX – бойову отруйну речовину, яка була на озброєнні США та Росії. Розробляти "Новачок" розпочали ще в Радянському Союзі в 60-х роках, а от завершили вже в Росії.
Москва, як і 2 роки тому при отруєнні Скрипалів, традиційно все заперечує. Токсиколог Олександр Сабаєв говорить: "Це не "Новачок" однозначно, це взагалі не фосфорорганічна сполука, це взагалі не отруєння". Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков каже: "Я б тут акуратно щодо звинувачення Російської держави. Все-таки звинувачення немає і немає жодних підстав для звинувачення Російської держави. І ніякі звинувачення ми не схильні сприймати". Конвенція із заборони хімічної зброї, яку зокрема підписала і Росія, забороняє використовувати речовини, подібні до "Новачка". Але в Росії вже вкотре наплювали на міжнародне право. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб каже: "Хоч ким була Росія, вона має свої зобов’язання. Як член конвенції про хімічну зброю вона не має жодного права застосовувати такий вид зброї. Це огидно і відверто кажучи, справжній бандитизм з її боку". Заступниця посла США в ООН Черіс Норман-Чалет говорить: "Отруєння Олексія Навального за допомогою хімічної зброї – це негідно. І ми засуджуємо такий крок. Росія використовує цю отруйну речовину не вперше. Росіяни не мають жодних прав залякувати, тих, хто не поділяє думки влади. Так не повинно бути. Хоч які були б подальші результати розслідування, ми зробимо все, щоби винні були покарані". Засудили Росію в НАТО та ЄС. Заговорили про нові санкції. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, говорить: "Союзники НАТО мають занадто багато запитань до Росії. Російська влада повинна співпрацювати з організаціями, до яких входить. Зокрема, дотримуватися конвенції щодо заборони хімічної зброї. Вона має відповісти за атаку". Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики, каже: "Європейський Союз рішуче засуджує замах на Олексія Навального і закликає до спільної міжнародної відповіді і залишає за собою право робити відповідні кроки, зокрема шляхом запровадження обмежувальних заходів". Окрім чергових імовірних санкцій проти Росії, через отруєння Навального з’явилася й інша загроза для Кремля. Запуску "Північного потоку-2", газогону в обхід України, може завадити Німеччина. Офіційний Берлін заявив: не виключає санкції проти будівництва газопроводу через отруєння Навального. Штеффен Зайберт, речник уряду Німеччини, сказав: "Канцлерка Ангела Меркель розділяє нашу позицію щодо "Північного потоку-2". Не можна розділяти ці два моменти – газогін та отруєння".
Росія будує "Північний потік-2" до Німеччини дном Балтійського моря з 2015-го. Мали завершити ще торік, але через запровадження санкцій із боку Вашингтона роботи тимчасово призупинили. Штати застерігають, що завдяки газогону Кремль матиме ще більший політичний вплив на Берлін.
Нині виконали 90% робіт. Якщо газопровід таки добудують, Росія зможе транспортувати газ до Європи, оминаючи Україну. Транзит російського газу через українську трубу приносить до бюджету приблизно 3 мільярди доларів щорічно. Але будівництво "Північного потоку-2" не найбільша проблема Кремля. Нині йому потрібно якомога швидше "відмитися" від історії із застосуванням забороненої хімічної зброї. Бо мішень – політик Навальний, вийшов із коми, а гнів дипломатичних країн щодо агресора Росії не вщухає. На додачу світ пам'ятає й отруєння Скрипалів. Хоча й тоді "Новачок" не дав Москві бажаного результату. Скрипалі, отруєні 2018-го, одужали, змінили свої імена та переїхали до Нової Зеландії. Але смерті від отруєння неугодних Москві таки були. Так, 2006-го у Лондоні помер колишній офіцер ФСБ Росії Олександр Литвиненко. Британські експерти вважають, що він став першою в історії людиною, на кому застосували полоній-210. Ця речовина приблизно у 250 тисяч разів токсичніша за синильну кислоту. 2012-го, теж у Лондоні, від отруєння помер російський олігарх та активний критик Кремля Олександр Перепеличний. 2003-го ж отруїли, зокрема, Юрія Щекочихіна – московського журналіста. Він виступав проти корупції та поширення організованої злочинності в Росії. Млява реакція заходу на ці злочини дала змогу Кремлю знову взятися за старе. І Олексій Навальний може бути не останньою жертвою. За секретними даними західної розвідки, у правонаступниці Радянського Союзу можуть залишатися тони подібних до "Новачка" смертельних речовин. Мирослава Танська, "Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну