УКР РУС
» » Звідки взялася ПВК "Вагнера" та скільки серед них українців – розслідування
Всі новини

Звідки взялася ПВК "Вагнера" та скільки серед них українців – розслідування

Відповідати на ці питання взялися журналісти hromadske.ua у матеріалі "Чому українців із російських ПВК не судять за найманство? Ексклюзивні факти про попередників "Вагнера".

Звідки взялися "вагнерівці"?

У травні 2014 року на територію Луганської області зайшов спецпідрозділ російських спецслужб під назвою приватна військова компанія "Вагнера". Спочатку їх було 86, а згодом стало приблизно 1,5 тис. За даними СБУ – більшість брала участь у бойових діях у Сирії 2013 року в складі російської компанії "Слов'янський корпус", а пізніше використовувалась Кремлем під час анексії Криму та війни на Донбасі. Саме "Слов'янський корпус" – породив ПВК "Вагнера".

Генерал-майор запасу СБУ, експерт Українського центру Аналітики та безпеки Ігор Гуськов роками досліджує діяльність російських ПВК та їхні злочини на Донбасі. За його словами, перші групи ПВК "Вагнера" на понад 60% були утворені з ПВК "Слов'янський корпус", і зупинити їх зародження можна було реакцією на сирійську операцію 2013 року.

"Перша спроба використання цієї гібридної форми військової агресії в образі ПВК "Слов'янський корпус" закінчилася провалом для ФСБ РФ. Ба більше, таємна місія російських найманців у Сирії отримала широкий інформаційний резонанс. Але уряди США та ЄС вважали за краще не помітити очевидних фактів цинічного втручання Москви в збройний конфлікт на Близькому Сході", – пояснює Гуськов.


Бойовики ПВК 'Вагнера' позують в Сиріїhromadske.ua

У 2013 році під час війни в Сирії Росія не могла відкрито надати військову допомогу Башару Асаду, бо декларувала позицію миру. Але цю військову допомогу вона надавала під прикриттям. Тоді й зародилась ПВК "Слов'янський корпус". Формально набором найманців у Сирію займалася компанія Slavonic Corps Limited, зареєстрована в Гонконзі, однак в реальності – російська охоронна компанія Moran Security Group.

За свідченням самих найманців, відбір і співбесіди з кандидатами на вступ до "Слов'янського корпусу" проводив особисто президент Moran Security Group В'ячеслав Калашніков (підполковник контррозвідки ФСБ в запасі). Було відібрано 267 найманців. Очолили похід до Сирії його заступник Вадим Гусєв та один із засновників і керівників кадрової служби Євген Сидоров.

Восени 2013 року в Сирії завершилася провалом операція росіян у районі Дейр-ез-Зора. У той час, розповідає Ігор Гуськов, відходом найманців фактично керував співробітник Moran Security Group, колишній командир 700-го окремого загону спеціального призначення (в/ч 75143) генштабу ЗС РФ Дмитро Уткін із позивним "Вагнер". Через пів року Уткін під особистим номером М-0209 очолив створений російською військовою розвідкою позаштатний підрозділ – так звану ПВК "Вагнера".


Паспорт Дмитра Уткіна (позивний 'Вагнер')Фонтанка.ру

"Понад дві третини "корпусників" навесні-влітку 2014 року були завербовані генштабом ЗС РФ як найманці "Вагнера". Здавалося б, увесь попередній досвід сирійського "відрядження" радив триматися якнайдалі від російських спецслужб, готових у будь-який момент перетворити свого агента в ісламського терориста. Пояснення може бути лише одне — звільнення від кримінального переслідування безпосередньо зумовили вступом до лав "ихтамнетов", яких набирали для військового вторгнення в Україну", — розповідає Гуськов.

Те, що ПВК "Вагнера" є структурою головного управління ГШ ЗС РФ доводять і перехоплені Службою безпеки України переговори Уткіна з кураторами із російської військової розвідки. Також українські спецслужби задокументували, що ПВК "Вагнера" ніколи не користувалася регулярними авіарейсами. Літали винятково бортами "223-го льотного загону" Міноборони РФ або спеціальними чартерами без проходження прикордонного контролю РФ.

Скільки у складі українців?

"За моїми даними, усього 142, з них щонайменше 16 загинули в Сирії", – розповідає генерал-майор запасу СБУ Ігор Гуськов. У матеріалі згадується біографічна інформація деяких з цих бійців.

Де підозри?

В Україні законодавством заборонено найманство. Це карається позбавленням волі від 5 до 15 років або довічним ув'язненням. Проте після десятків років роботи найманцями – відомі учасники ПВК не були затримані й допитані правоохоронцями України.

За 2019 рік за статтею "найманство" було ухвалено лише один вирок, хоча, за інформацією СБУ, українців у російському "Вагнері" вже більше ніж сотня.

"Наразі в нас не діє законодавство щодо тих, хто фактично є найманцем. Тому що сьогодні сотні громадян України воюють у так званій ПВК "Вагнера". І проти жодного з них немає кримінальної справи. Фактично – стаття мертва. Адже зараз навіть служба у французькому іноземному легіоні, за нашим законодавством, вважається найманством, але ми заплющуємо на це очі", – зазначив Гуськов.

В СБУ повідомили, що протягом 2014-2020 роках розслідували дев'ять кримінальних проваджень за статтею "найманство", одне з яких закрили. Завершили досудове розслідування у двох провадженнях проти двох осіб, які направили до судів.

Чому це важливо для України?

ПВК "Вагнера" брала участь у бойових діях в Україні на боці Росії, а також у Сирії та Судані. Бійці ПВК були в Лівії та Мадагаскарі. Одним зі злочинів, скоєних цими росіянами в Україні, є збиття військово-транспортного літака Іл-76 у червні 2014 року, тоді загинули 49 українських десантників.

Проти "вагнерівців" мали б порушити кримінальні справи, але досі під підозрою лише окремі найманці. Зокрема, підозри були оголошені і 28 затриманим у Білорусі напередодні президентських виборів.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну