УКР РУС
» » Трагедія на Позняках, що налякала всю Україну: хто за неї заплатить та як вберегти будинок від вибуху газу
Всі новини

Трагедія на Позняках, що налякала всю Україну: хто за неї заплатить та як вберегти будинок від вибуху газу

Трагедія, яка налякала не лише Київ, а й всю Україну, – вибух у столичній багатоповерхівці.

Тиждень тому трагедія забрала 5 людських життів і станом на зараз будинок, який ви бачите, вже не підлягає відновленню, його демонтують. Що можемо зробити ми, крім висловлення співчуття його мешканцям? Зараз тим, у чиїх оселях встановлені газові котли або плити, варто подумати - як запобігти таким вибухам. Бо найчастіше безпека людей в нашій країні залежить саме від нас.

Корисні інструкції для вас за мить розкаже Сергій Барбу у матеріалі. Чому я говорю, що безпека залежать від нас? Бо сьогодні облгази фактично обслуговують лише мережі до входу в будинок, а внутрішньобудинкова система – це вже проблеми мешканців. І тих, хто обслуговуватиме обладнання – шукають самі українці. Причому навіть не уявляючи, якого похилого віку їхня газорозподільча мережа. Через ці та інші проблеми – знайти відповідального в разі аварії складно, навіть неможливо.

І ще. Ми знову опиняємося в ситуації, коли чиновники виділяють гроші на ліквідацію наслідків аварій, а не для того, щоб запобігти їм.


Коли кіптява всілася, масштаби руйнування жахнули.

"Він стояв на кухні, варив собі кашу, а зал і спальня його пішли вниз. Він по краєчку вибрався у тамбур", – розповідає одна з місцевих мешканок.

Вибухом знесло кілька поверхів, загинуло п'ятеро мешканців.

Спочатку потерпілим пропонували компенсації за зруйновані квартири, але суми - нижче ринкової вартості. Або ж був інший варіант - очікування нового житла, яке могло розтягнутися на роки.

Врешті родинам, які найбільше постраждали від вибуху, президент Володимир Зеленський вручив сертифікати на нові оселі. Однак житловий комплекс, у якому вони знаходяться, має проблеми з документами на будівництво.

"Чим можемо ми допомагаємо", – сказав Зеленський. 

Читайте також:Трагедія на Позняках: потерпілим показали, яким буде їхнє нове житло – включення

Чому рвонуло на столичних Позняках? Спочатку у поліції було кілька версій. Під кінець тижня силовики прийшли з обшуками до компанії "Київгаз".

Мешканка будинку Мирослава говорить: "До нас приїхали газівники і знімали лічильник. І вони поставили таку гумову петельку. І коли готуєш, то воно, звісно, протікало".

Мешканці скаржилися на запах газу в оселях. Це визнає і сам "Київгаз". Чи могло це стати причиною вибуху – відповіді в підприємстві уникають.

Головний інженер "Київгазу" Андрій Лях говорить: "У червні у нас було дві заявки на цей будинок. Заявка була на 11.06 на витікання газу. Не підтвердилася. І одна була заявка – чи то 16 чи 18 – вона була у сусідній під’їзд. Там було виявлене невелике витікання. – А витікання у сусідньому під’їзді було пов'язане з повіркою лічильників? – Всі витікання, як правило, на різьбовому з'єднанні відбуваються".

Натомість мешканці уцілілих під’їздів у будинку, де стався вибух, публікують у соцмережах такі світлини. На них потріскані шланги, які компанія встановила на газових трубах замість лічильників.

/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Потріскані шланги на газових трубах
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Потріскані шланги на газових трубах

Мешканка будинку Олександра Слінко говорить: "Я запитала, чи це нормально ставити такі заглушки? Він мені сказав, а в нас інших немає! Ми ставимо тільки такі резинові заглушки. Люди скаржилися на запах газу, вони дзвонили у цю компанію, а їм відповідали, що це так має бути".

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних програм мережі "Опора", каже: "Версія, у яку я більше вірю, що це дійсно був Київгаз, який забирав лічильники, поставив заглушки і відбувся витік газу. Якщо буде доведена вина, то тут нема питань, хто буде відповідати".

У компанії "Київгаз" повідомили: з висновками не варто поспішати. Треба дочекатися результатів офіційного розслідування.

Головний редактор видання "Промислова безпека" Андріан Галач каже: "Досі не було повідомлення про створення комісії з розслідування. Не можна всерйоз сприймати комісію надзвичайних ситуацій техногенної безпеки, яка при уряді, де членами є міністри. Зрозуміло, що міністри не будуть займатися розслідуванням, що саме сталося.

Однак навіть якщо таку комісію створять, то це не гарантія дієвого розслідування.

Дніпро. 2007-й.

Вибух газу в Дніпрі у 2007-му році5 канал / Час. Підсумки тижня

Чернігів. 2012-й.

Вибух газу в Чернігові в 2012-му році5 канал / Час. Підсумки тижня

Миколаїв. 2014-й.
Вибух газу в Миколаєві в 2014-му році5 канал / Час. Підсумки тижня

Фастів. 2018-й.
Вибух газу у Фастові в 2018-му році5 канал / Час. Підсумки тижня

Через усі ці вибухи загинуло півсотні людей. А понад рік тому держава просто перестала рахувати такі газові трагедії. Офіційної статистики – немає.

Після кожного вибуху чиновники обіцяти рейди і перевірки. Потім звітували про зроблене. Але трагедії знову повторювалися і забирали людські життя. У більшості випадків головне запитання залишилося без відповіді. Хто винен? Хто заплатить?

Судові вироки отримали лише винуватці вибуху у Дніпрі 13 років тому. Винними визнали працівників місцевого підприємства-постачальника блакитного палива. Чи зробив монополіст висновки після трагедії?

Вікторія Верещак, голова правління ОСББ "В. Антоновича 68", каже: "У нас одна родина встановлювала лічильник газу індивідуальний. Там перекривався стояк, потім вони з газовими аналізаторами ходили по квартирах, чи є десь витікання. Але найцікавіше, що у тому місці, де встановлювали лічильник, було витікання газу у самій трубі. Проблему виявили. Але проблема прихована вона існу".

І ця прихована проблема ще й у тому, що усі газові труби у житлових будинках по суті нічийні. Газопостачальники вимагають за їхнє обслуговування додаткових грошей. А держава просто стоїть осторонь.

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних програм мережі "Опора", каже: "Ми вважаємо і так закон говорить, що повинні обслуговувати облгази. Але для цього їм потрібно передбачити тариф відповідний. Вони кажуть: у нас нема грошей – нема відповідальності".

Якщо змін не буде, то вибухів ставатиме більше, аналізують фахівці. У частини газових мереж, а це майже 20 тисяч кілометрів, термін експлуатації вже давно минув.

"Ми фактично знаходимося на пороховій діжці. Важливо зрозуміти, де слабке місце у системі", говорить Андріан Галач, головний редактор видання "Промислова безпека".

Тож поки що слабкі місця в будинках змушені шукати самі мешканці. Фахівці рекомендують споживачам придбати спеціальні пристрої, які фіксують і сповіщають про витікання газу. А про усі інциденти одразу повідомляти аварійній службі 104.

Святослав Павлюк, директор асоціації "Енергоефективні міста України", каже: "Одна із фундаментальних змін, яка у нас має відбутися – це обов'язкове страхування від нещасних випадків. Ми не можемо бути впевнені, що у будинку не станеться, якийсь нещасний випадок".

Можна відмовитися від газу і перейти на електрику. Але це не надто вдалий варіант, додають фахівці. Якщо у нових будівлях проводка ще може витримати, то у старих суттєве збільшення навантаження їй не під силу. Може виникнути нова небезпека – пожежа.

Сергій Барбу, Наталія Світлова, Сергій Клименко, "Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну